Java програмиране за начинаещи. Как да стана java developer?

Java програмиране за начинаещи. Как да стана java developer?
 • 930 преглеждания

От платформи за стрийминг услуги до центрове за бази данни Java програмирането се използва навсякъде в ИТ сектора. Не случайно Java е един от най-популярните езици за програмиране в света. Днес се появяват все по-нови компютърни езици, но въпреки това Java продължава да държи челните позиции в класациите. А Java developer-ите непрестанно се търсят.

Java е език за програмиране с общо предназначение. Това означава, че Java Developer-ите могат да го използват в много различни случаи. Като например back end програмиране, разработване на приложения за Android, настолни приложения и други.

Винаги, когато искаме да стартираме нещо ново е хубаво първо да се запознаем с него. Затова в тази статия ще направим едно въведение в програмирането с Java, като ви разкажем повече за това какво е Java, за какво се използва и какво трябва да знаете и направите, за да се превърнете в Java developer.

Какво е Java?

Java е език за обектно ориентирано програмиране (ООП). Накратко ООП е метод за писане на програмен код, който се състои в това, че програмният код се изгражда от елементи, наречени обекти и класове. Така работата на софтуерните инженери става по-олекотена, защото е разбита на по-малки процеси. Повече за ООП можете да прочетете в статията: Какво е обектно-ориентирано програмиране? Класове и обекти.

Java е език, който не изисква специфичен хардуер, операционна система или мрежа. Без значение от типа компютър, този компютърен език ще работи навсякъде. Това разширява още повече употребата на този компютърен език. 

За какво се използва Java?

Java developer-ите са едни от най-търсените и ценни кадри в ИТ сектора днес. Всеки бизнес днес се насочва към интернет пространството и се нуждае от Ай Ти специалист, който да му създаде приложение, система или уеб сайт. Ето и за какво точно се използва Java: 

 • Разработка на Android приложения.
  Java се използва от официалната среда за разработване на приложения за Андроид - Android Studio. Точно поради тази причина повече от 40% от приложенията на Android са изградени благодарение на този компютърен език за програмиране.
 • Големи бази данни.
  Освен Python, който се използва за големи софтуерни продукти има много други езици за програмиране, които се използват. Един от тях е Java. Той е и най-предпочитания от IT специалистите, поради това, че е най-стабилния и надежден компютърен език.
 • Десктоп приложения.
  Java е известна и със създаването на графични интерфейси (UI) за десктоп приложения. Разработката на тези приложения става по-лесна с Java фреймурковете.
 • Уеб базирани програми.
  Java е компютърен език за програмиране, познат с неговата употреба за сървърни разработки - back end. Java се използва за сървърното програмиране на уебсайтове като LinkedIn, AliExpress, Amazon и много други.

Как да стана Java Developer?

Програмирането е една от най-сложните, но и най-търсени и добре платени професии. Въпреки сложността, всеки, който има желание, може да се превърне в успешен Ай Ти специалист. А за да улесним постигането на вашата цел, ще ви споделим кои са основните стъпки, през които трябва да минете, за да се превърнете в Java Developer. 

1. Постави основите на програмирането с Java. 

Без съмнение е, че практиката е изключително важна за превръщането в програмист, но преди това е необходимо да се преминеш през въведение в програмирането с Java.. Преди да започнеш да програмираш с Java трябва да научиш синтаксиса на този ООП език, какво са класове и обекти, какво са променливи. Всичко това се учи в първия курс по програмиране за начинаещи - JAVA Fundamentals от пълното обучение на Advance Academy - JAVA Development - Ниво Junior.

2. Упражни новите си знания в програмирането с Java.

Няма как да научим програмирането само с теория, книги и четене. Необходимо е и да упражним практически новите знания, за да ги затвърдим и да разберем по-добре как работи програмирането и компютърният език. Точно поради тази причина в нашето обучение - JAVA Development - Ниво Junior след всяка теоретична лекция се провежда и упражнително занятие.

3. Надгради основата в програмирането с допълнителни по-задълбочени знания и умения. 

Програмирането е безгранична професионална сфера, която непрестанно продължава да се развива и расте. Затова за да бъдеш успешен, е необходимо да имаш повече от основни знания в програмирането с Java. Но не се притеснявай, ние от Advance Academy сме предвидили и това :) В нашата обучителна програма JAVA Development - Ниво Junior третият курс е точно Java Advanced, в който ще научите за най-използваните методи, рамки и бази данни. 

4. Започни своя практически опит. 

За да бъдеш официално нает като Java Developer в софтуерна компания или агенция, е необходимо първо да покажеш, че ти имаш практически опит в работата. Трябва да си работил по различни задачи и да покажеш своя предишна работа. Това е може би най-трудната част от всички стъпки преди старта на твоята кариера. Но и за това сме помислили в Advance Academy! В края на нашата обучителна програма по Java Development ние организираме специален Java Bootcamp. В период от 4 месеца ще имаш възможност да работиш по Java софтуерни проекти в SCRUM екип в реална работна среда.

Въпреки че е необходима много отдаденост и внимание, ние сме сигурни, че ще се справиш със своята подготовка за Java програмист. Започни сега своето пълно обучение по програмиране в Advance Academy - JAVA Development - Ниво Junior. Очакваме те!