Java срещу JavaScript: Кое е най-подходящото за вас?

Java
07 апр 2021
3009 преглеждания

Искате да научите нов език за програмиране и не сте сигурни дали да започнете с Java или JavaScript? 

Java и JavaScript са два от най-популярните езици за програмиране. Тъй като и двата имат „Java“ в имената си, може би си мислите, че са свързани. Но те всъщност са много различни. А кой език ще изберете зависи изцяло от това, какво искате да разработвате. 

В този статия ще разгледаме приложенията на Java и JavaScript, за да ви помогнем да разберете кой е най-подходящ за вас.

 

Java срещу JavaScript: Разлики и приложение

Java

Java е статично типизиран език за програмиране с твърд синтаксис около деклариране на променливи. Java също е базиран на класове. Класовете служат като шаблони за многократна употреба за създаване на обекти. Обектите са структури от данни, използвани за съхраняване на информация. Когато програмирате на Java, ще използвате класове и обекти, за да моделирате реални ситуации в кода.

Поради стабилността си и способността за обработка на данни, Java се използва за:

  • Мащабни проекти на големи предприятия във финансовата, търговската и автомобилната индустрия

  • Разработване на приложение за Android

  • Back-end разработване

  • Научни изчисления

  • Хардуер и Интернет на нещата (Smart тонколони и Smart хладилници)

Да се научите да програмирате на Java, отнема време, но търсенето на Java програмисти, гъвкавостта на езика и високите заплати говорят сами за стойността му.

Ако се интересувате от компютърни науки или се виждате как създавате следващото „горещо“ приложение за Android, изучаването на Java е чудесна първа стъпка.

 

JavaScript

JavaScript е динамично типизиран език за програмиране с по-малко твърд синтаксис около декларирането на променливи. За разлика от Java, JavaScript е базиран на прототип и не е обвързан с кодов модел. С JavaScript няма нужда да добавяте класове или функции - просто пишете какво искате да се случи в един ред.

Известен като „езикът на мрежата“, JavaScript доминира в уеб разработката. Неговите приложения включват front end разработване и уеб базирани проекти. Години на разработка с отворен код обаче са довели до огромни библиотеки и API, които разширяват възможностите на JavaScript.

Ако ви интересува повече изграждането на интерактивни уебсайтове или разработване на игри. В този случай може би е по-добре да научите JavaScript. А и дори да не търсите нова кариера, научаването на писане на код може да ви е от полза в бъдеще, а защо не и на настоящата ви работа.