Java срещу JavaScript: Кое е най-подходящото за вас?

Java
 • 6466 преглеждания

Искате да научите нов език за програмиране и не сте сигурни дали да започнете с Java или JavaScript? Това е вечният въпрос на стартиращите програмисти.

Java и JavaScript са два от най-популярните езици за програмиране. Тъй като и двата имат „Java“ в имената си, често хората, които не са в ИТ сектора си мислят, че са свързани. А вие мислили ли сте си го? Те всъщност са много различни. А кой език ще изберете зависи изцяло от това, какво искате да разработвате.

В този статия ще разгледаме малко за същността на Java и JavaScript и как и къде се прилагат те, за да ви помогнем да разберете кой е най-подходящ за вас.

Каква е разликата между JAVA и JavaScript и какво е тяхното приложение?

Java

Java е статично типизиран език за програмиране с твърд синтаксис около деклариране на променливи. Той е широко използван обектно-ориентиран език, базиран на езиците C и C++. Данните, използвани за съхраняване на информация, се структурират и формират обекти в програмния език. Java също е базиран на класове. Класовете служат като шаблони за многократна употреба за създаване на обекти. Когато програмирате на Java, ще използвате класове и обекти, за да моделирате реални ситуации в кода.

Това, което го прави толкова популярен е възможността един написан Java код да може да се възпроизвежда на различни устройства.

Поради стабилността си и способността за обработка на данни, Java се използва за:

 • Мащабни проекти на големи предприятия във финансовата, търговската и автомобилната индустрия
 • Разработване на приложения за Android
 • Сървърни приложения
 • Десктоп апликации
 • Back-end разработване
 • Научни изчисления
 • Хардуер и Интернет на нещата (Smart тонколони и Smart хладилници)

А ето и няколко Актуални идеи за проекти, за да натрупате опит в програмирането на Java.

Да се научите да програмирате на Java, отнема време, но растящото търсене на Java програмисти, гъвкавостта на езика и високите заплати говорят сами за стойността му.

Ако се интересувате от компютърни науки или се виждате как създавате следващото „горещо“ приложение за Android или пък сървърно приложение на някоя голяма финансова индустрия, изучаването на Java е чудесна първа стъпка. С курса на Адванс Академи имате шанс да започнете от нулата и да се превърнете в успешен Java програмист.

JavaScript

JavaScript е динамично типизиран език за програмиране с по-малко твърд синтаксис около декларирането на променливи. За разлика от Java, JavaScript е базиран на прототип и не е обвързан с кодов модел. С JavaScript няма нужда да добавяте класове или функции - просто пишете какво искате да се случи в един ред.

JavaScript е компютърния език, който “вдъхва живот” на статичната уеб страница. Чрез него буквално раздвижвате елементите, което създава по-добро потребителско изживяване.

Известен като „езикът на мрежата“, JavaScript доминира в уеб разработката. Неговите приложения включват front end разработване и уеб базирани проекти. Години на разработка с отворен код обаче са довели до огромни библиотеки и API, които разширяват възможностите на JavaScript. С JavaScript можете да създавате:

 • Интерактивни уеб страници;
 • Разработки на игри и скриптове;
 • Мобилни апликации.

При Java, за да стартирате, кодът трябва първо да бъде компилиран в изпълнима форма, докато при JavaScript се интерпретира по време на изпълнение, което го прави много по-динамичен.

Ако ви интересува повече изграждането на интерактивни уебсайтове или разработване на игри, в този случай може би е по-добре да научите JavaScript. Началото на кариерата като JavaScript програмист е курсът Front End Fundamentals на Адванс Академи. А дори и да не търсите нова кариера, научаването на писане на код може да ви е от полза в бъдеще, а защо не и на настоящата ви работа.