Как JavaScript започва своето съществуване?

Advance Academy Javascript
03 окт 2020
1969 преглеждания

От началото JavaScript e създаден като език за валидиране на браузъра до програма, която задвижва множество приложения за настолни компютри. JavaScript изминава през дълъг път до днешното му състояние.
През 1995 година се е ползвал браузър, наречен Netscape Navigator. Комбинацията от лоша интернет връзка, необходимостта от попълване на формуляр в даден уеб сайт и изпращането му, било бавен процес със загуба на данни по дългия път към сървъра.
От Netscape опитват да намерят начин за справяне с този проблем за валидиране на полетата за въвеждане от страна на клиента. Така се появява скриптовия език JavaScript.
Важността в историята на този език се явява от това, че първата идея е скриптов език за валидиране на данни, но той се развива и изминава своя път до превръщането си в един от най-разпространените езици за програмиране днес с огромно приложение – мобилни приложения, уеб приложения, настолни игри.
При избирането Ви да работите с JavaScript е добре да знаете откъде започва своя път. Това ще Ви помогне по-лесно да навлезете в същността, силните страни на езика и неговите ограничения.

Тримесечното обучение с JavaScript стартира скоро. В програмата са включени типове данни, оператори, условни конструкции, изрази, цикли, работа с функции, JSON и DOM селектори, REST и други.