Как JavaScript започва своето съществуване?

Advance Academy Javascript
  • 3915 преглеждания

JavaScript е навсякъде и за поредна година той заема челната позиция в класацията на най-използваните езици за програмиране. Днес 95% от уебсайтовете, включително и добре познатите ни YouTube и Facebook, нямаше да съществуват в съвременния им вид без този програмен език. Благодарение на него дължим и заслугата за Google Maps и eBay. Но кога и за какво е създаден компютърният език JavaScript ще разберете в следващите редове.

От началото JavaScript e създаден като език за валидиране на браузъра до програма, която задвижва множество приложения за настолни компютри. JavaScript изминава дълъг път до днешното му състояние. С еволюцията на уеб мрежата и технологиите се изменя и компютърния език JavaScript като достига до нива, които никой не предполагал.

Средата на 90-те години е бил ключовият момент за интернет мрежата и технологиите. На пазара се конкурират двете компании - Netscape с техния браузър Navigator и Microsoft с Internet Explorer.
Комбинацията от лоша интернет връзка, необходимостта от попълване на формуляр в даден уеб сайт и изпращането му, било бавен процес със загуба на данни по дългия път към сървъра.

От Netscape опитват да намерят начин за справяне с този проблем за валидиране на полетата за въвеждане от страна на клиента. Тогава само за 10 дни програмист от Netscape разработва нов скриптов език. Така се появява скриптовия език JavaScript.

Първото впечатление на програмистите обаче за JavaScript не било толкова положително както е имиджа на този програмен език днес. Java програмистите гледат скептично в началото на JavaScript, наричат го “лепило за потребителски интерфейс” най-вече за употреба от дизайнерите и хората, които не са инженери. Но впоследствие всички установяват, че приложението на JavaScript даде началото на един голям разцвет и нов живот на уеб пространството.

Важността в историята на този език се явява от това, че първата идея е скриптов език за валидиране на данни, но той се развива и изминава своя път до превръщането си в един от най-разпространените езици за програмиране днес с огромно приложение – мобилни приложения, уеб приложения, настолни игри.

От нестабилното си начало JavaScript се превръща в най-използвания компютърен език в света. Към 2018 г. според GitHub JavaScript има повече хранилища и библиотеки от всеки друг език и продължават да се появяват и нови. Те са създадени с цел малки екипи да имат възможността да разработват големи и сложни проекти за кратко време. Едно от най-популярните хранилища - React.js се изучава и в нашето обучение JavaScript Development.

При избирането Ви да работите с JavaScript е добре да знаете откъде започва своя път. Това ще Ви помогне по-лесно да навлезете в същността, силните страни на езика и неговите ограничения.

Ако желаеш да стартираш кариера с най-динамичния и популярен компютърен език - JavaScript, можеш да започнеш своето обучение с Advance Academy и програмата JavaScript Development. В програмата са включени типове данни, оператори, условни конструкции, изрази, цикли, работа с функции, JSON и DOM селектори, REST и други. С преминаването през обучението по JavaScript ти ще се превърнеш от начинаещ програмист в Junior Front-end разработчик. А ако искаш да научиш повече за работата на front-end девелъпъра можеш да прочетеш Всичко, което трябва да знаем за Front End Development.