Как се прави дизайн на плакат?

Как се прави дизайн на плакат
  • 289 преглеждания

Проектирането на плакат може да изглежда като трудна задача, особено ако тепърва започвате да се занимавате с графичен дизайн.

С правилните насоки и подход обаче можете да създадете грабващи вниманието плакати, които да завладеят аудиторията ви.

Днешната статия ще ви преведе през процеса на това как се прави плакат - от разбирането на размерите на плаката до овладяването на основните елементи на дизайна му.

Размери на плакатите

Преди да се впуснете в творческите аспекти, от решаващо значение е да разберете различните размери на плакатите, които обикновено се използват.

Размерът на вашия плакат ще окаже значително влияние върху процеса на проектиране, така че изберете размерите, които най-добре отговарят на нуждите на клиента.

1. Малки плакати (A3 и A4): Идеални за използване на закрито, тези плакати са чудесни за местни събития, съобщения и бюлетини. Размер А3 е 297 x 420 mm, а размерът А4 е 210 x 297 mm.

2. Средни плакати (45 x 60 сантиметра): Обикновено използвани за рекламни цели, тези плакати са достатъчно видими, за да привлекат вниманието, но не са прекалено големи, за да бъдат претоварващи.

3. Големи плакати (60 x 90 сантиметра и повече): Перфектни за външна реклама, тези плакати са проектирани така, че да се виждат отдалеч, което ги прави идеални за концерти, фестивали и мащабни промоции. Това са плакатите за театрални представления и предизборни кампании, които виждате по информационните табла в градовете.

Изборът на правилните размери е първата стъпка за гарантиране на успеха на вашия плакат. Обмислете къде ще бъде изложен плакатът ви и изберете съответния размер.

Как се прави плакат стъпка по стъпка

1. Определете целта и аудиторията си

Преди да започнете да проектирате, е важно да изясните целта на вашия плакат и да определите целевата си аудитория.

Промотирате ли събитие, рекламирате ли продукт или разпространявате информация за дадена кауза? Разбирането на целта ще насочи избора ви на дизайн и ще ви помогне да създадете по-целенасочен и ефективен плакат.

2. Създайте груба скица

След като имате ясна цел, започнете да скицирате идеите си на хартия. Не е необходимо скицата да бъде подробна; това е просто начин да задвижите креативността си и да визуализирате оформлението на вашия плакат.

Помислете къде искате да разположите ключовите елементи, като например заглавието, изображенията и призива за действие.

3. Изберете софтуер за проектиране

Съществуват различни варианти на дизайн софтуери за проектиране, както безплатни, така и платени, които можете да използвате за създаване на вашия плакат.

Изберете софтуера, който най-добре отговаря на вашето ниво на умения и нужди от дизайн. Ние препоръчваме софтуерните продукти на Adobe - Photoshop и Illustrator, тъй като са стандарт в сферата на дизайна и са подходящи за работа с печатни изделия.

Ако имате затруднения при работата с тези софтуери, можете да се включите към курса по графичен дизайн на Advance Academy Graphic Design Advanced. В него опитният ни лектор навлиза в дълбочина в работата с двете програми.

4. Настройте платното си

Отворете софтуера за дизайн и настройте платното си въз основа на размерите на плаката, които сте избрали.

Уверете се, че сте задали разделителна способност на поне 300 DPI (точки на инч), за да сте сигурни, че плакатът ви ще се отпечата ясно.

Не забравяйте да работите в цветови режим CMYK, който е подходящият за печатни материали.

5. Изберете цветова схема

Цветовата схема е жизненоважен аспект от дизайна на плаката. Изберете цветове, които са в съответствие с бранда или посланието, по което работите.

Ето няколко съвета за избор на ефективна цветова схема:

  • Използвайте контрастни цветове: Високият контраст между фона и текста подобрява четливостта.
  • Ограничете палитрата си: Придържайте се към 2-3 основни цвята, за да не претоварвате зрителя.
  • Съобразете се с психологията на цветовете: Различните цветове предизвикват различни емоции. Например червеното може да внуши спешност, докато синьото може да предизвика доверие.

6. Изберете подходящи шрифтове

Типографията играе решаваща роля за предаването на вашето послание. Изберете шрифтове, които са лесни за четене и отразяват тона на вашия плакат.

Ето някои съвети за ефективна типография:

  • Използвайте максимум три шрифта: Смесването на твърде много шрифтове може да направи плаката ви да изглежда претрупан.
  • Йерархията е ключова: Създайте визуална йерархия, като променяте размера, тежестта и стила на шрифтовете си. Заглавието трябва да е най-голямо, следвано от подзаглавията и основния текст.
  • Осигурете четливост: Уверете се, че текстът ви е четлив от разстояние, особено за големи плакати.

7. Включете изображения и графики

Изображенията и графиките могат да направят вашия плакат по-интересен и визуално привлекателен.

Ето някои насоки за ефективно използване на визуални изображения:

  • Висококачествени изображения: Използвайте изображения с висока разделителна способност, за да сте сигурни, че няма да изглеждат пикселизирани при отпечатване.
  • Отговорност: Уверете се, че изображенията и графиките са подходящи за вашето послание и аудитория.
  • Равновесие: Избягвайте да претрупвате плаката си с твърде много визуални материали. Оставете достатъчно бяло пространство, за да поддържате баланса и фокуса.

8. Добавете призив за действие (CTA)

Призивът за действие е изключително важен елемент в рекламните плакати.

Той подсказва на зрителя какво действие да предприеме след това, независимо дали става въпрос за посещение на събитие, на уебсайт или извършване на покупка.

Направете своя CTA ясен, кратък и забележим на плаката.

9. Преглед и усъвършенстване

След като вече сте подготвили всички елементи, отделете време да прегледате дизайна си. Потърсете всякакви несъответствия, правописни грешки или недостатъци в дизайна.

Ето някои последни проверки, които трябва да извършите:

  • Проверете подравняването: Уверете се, че всички елементи са правилно подравнени и разположени.
  • Проверете четливостта: Отстъпете назад и разгледайте плаката от разстояние, за да се уверите, че текстът е четлив.
  • Потърсете обратна връзка: Покажете проекта си на други хора и получете тяхната обратна връзка. Свежият поглед може да улови неща, които вие може да сте пропуснали.

10. Подготовка за отпечатване

След като финализирате дизайна си, подгответе файла за печат.

Запазете плаката си във формат с висока резолюция, например PDF. Не забравяйте да проверите изискванията на принтера за отстъпите и полетата, за да избегнете проблеми при отпечатването.

Съвети за ефективен дизайн на плакат

  • Поддържайте семплота: Един претрупан плакат може да бъде объркващ и труден за четене. Съсредоточете се върху представянето на ясно и кратко послание.
  • Използвайте визуална йерархия: Водете погледа на зрителя през плаката, като използвате визуална йерархия. Важната информация трябва да е видима, докато по-малко важните детайли могат да са по-малки.
  • Последователност на бранда: Ако проектирате плакат за дадена фирма, поддържайте последователност с цветовете, шрифтовете и логата на компанията.
  • Експериментирайте с оформлението: Не се страхувайте да опитвате различни оформления и композиции. Понякога простото пренареждане може да доведе до голяма промяна.
  • Поддържайте се в крак с тенденциите в дизайна: Следете актуалните тенденции в дизайна за вдъхновение, но не се чувствайте задължени да ги следвате, ако не са подходящи за вашия проект.

Проектирането на плакат включва комбинация от творчество, стратегия и технически умения.

Като разбирате стандартните размери на плакатите, определяте целта си и следвате структуриран процес на проектиране, можете да създадете завладяващи плакати, които ефективно предават вашето послание.

Не забравяйте да запазите дизайна си семпъл, да използвате последователна цветова схема и да се уверите, че всички елементи са добре подравнени и четливи.

С практика и внимание към детайлите ще станете опитни в дизайна на плакати и ще сте готови да се заемете с по-сложни проекти.