Как се работи на Скрач?

Как се работи на Скрач?
  • 2298 преглеждания

Чували ли сте за Скрач? Това е най-разпространения език за програмиране за деца. Използва се в над 150 държави и е преведен на повече от 60 езика. Какво го прави толкова специален и как се работи на Скрач, нека да разберем!

Какво прави Скрач различен от останалите езици за програмиране?

  • Направен е специално за деца

Всеки език за програмиране има предназначение. JavaScript e за създаване на интерактивен интерфейс на уеб страниците. JAVA се използва за уеб и мобилни приложения. Докато Скрач е проектиран само за деца с цел да разберат логиката на програмирането, да развият логическо мислене и да са подготвени за дигиталния свят, в който живеем.

  • Скрач е много лесен и забавен

При Скрач не се използват трудни кодове, функции, методи и т.н. Той е блоков език - при него програмирането се случва лесно и забавно. Прилича много на реденето на пъзел. Децата просто избират нужния блок от код и го придвижват и свързват с предното парче. По този начин те анимират своите герои и създават игри по техен вкус.

Как се работи на Скрач?

Скрач има няколко основни елемента:

  • Сцена

Това е мястото, където се развива действието. Там децата виждат програмираният от тях герой да извършва различни действия. Да променя движението, размера си, да говори. На сцената малчуганите наблюдават играта, която са създали.

  • Спрайт (Sprite)

Главните герои в игрите на Скрач се наричат спрайтове. Децата могат да избират своите спрайтове от различните категории, които са животни, хора, храна, танци, спорт, фантастика. Например могат да изберат Спрайт на човек, който танцува. До него да сложат различни музикални инструменти и така да създадат онлайн анимация, използвайки своето въображение.

Това разбива един от главните стереотипи за програмирането за деца - че е скучно. Напротив, със Скрач децата освен, че изграждат логично мислене, разбират основите на програмирането, но и развиват своето въображение, докато играят.

  • Код

Както става ясно от името, в секцията Код се намират всички команди. Те са под формата на цветни блокчета и се редят като пъзел. Има кодове за движение, за външност, звук, събития и още.

  • Фон

Освен всички тези екстри, децата могат да слагат и фон на своите анимации. Могат да създадат игра в гората, в космоса, в училище, на двора. Единствената граница е въображението им.

  • Костюми

От тази секция, малките програмисти, могат да избират костюма на техния Спрайт. Освен това могат до го променят по техен вкус. Да му нарисуват шапка, да променят цвета, да създадат герой, който те си измислят.

  • Област на програмиране

Това е мястото където става магията. В това поле децата подреждат своите блокчета с код и след като са готови стартират своята анимация.

Не е трудно нали? Дори за по-големите деца (като мен) Скрач е много приятна и интересна платформа. Малчуганите имат интуитивно разбиране и много бързо се ориентират как да кодират. Програмирането за деца и в частност Скрач е толкова популярен в днешно време, тъй като подготвя децата за професиите на бъдещето.

Както знаем, технологиите са огромна част от нашия живот и е важно за подрастващите да имат нужните умения и разбиране за тях. Именно за това, Advance Academy разработи авторска програма за деца от 1-ви до 12-ти клас, която се провежда на няколко нива и обхваща основните езици на Уеб програмиране. По време на курсовете се използват иновативни методи на преподаване като стем обучението. STEM обучението е подход, в който се съчетават няколко дисциплини - наука, технология, инженерство и математика. Откъдето идва и абревиатурата STEM - science, technology, engineering, mathematics.

Част от обученията за деца са Програмата Computer Science за деца 1-7 клас и Индивидуалните уроци по програмиране на Scratch за деца. Към всяка една от програмите са включени интересни събития и забавления като Code Challenge и Инженерни Лаборатории, в които децата имат възможност да се докоснат до най-новите технологии.