Какво е QA - софтуерно тестване? Как да стана QA специалист?

Жена на лаптоп. логото на Advance Academy
 • 3046 преглеждания

ИТ светът е една необятна вселена. Не само дава пространство, в което да се образоваме, да комуникираме и забавляваме, но и отваря много кариерни врати. През последните години се родиха стотици нови професии, благодарение на масовата дигитализация. Също така се наблюдава и огромно преминаване на бизнесите от различни работни сектори към онлайн пазара. Всички тези промени предвещават, че програмистите и софтуерните инженери със сигурност няма да останат без работа през следващите десетилетия. Ако ти имаш интерес към ИТ мрежата и софтуерния свят, то сега е момента да помислиш сериозно за кариера в този сектор.

Днес ще ти разкажем точно за една от най-младите ИТ професии, която е едновременно интересна, безгранична и добре платена. За тази професия не е необходимо да владееш писане на код и компютърни езици за програмиране, важно е само да си отдаден, аналитичен и да виждаш грешките… Това е QA инженерът. 

Какво е Quality Assurance? (Софтуерно тестване)
QA тестването представлява процес, при който се установяват бъговете в един софтуерен продукт. Софтуерното тестване има за цел да подобри качеството на крайния софтуерния продукт преди той да е достигнал до клиента. Прилага се не само за предотвратяване на проблеми и грешки в програмния код, но и за осигуряването на страхотно потребителско изживяване. 

Какво прави QA специалистът?
QA специалистът е този, който извършва всички тестове и контролира дали продуктът отговаря на съответните стандарти за качество. ИТ специалистът, насочил се към софтуерното тестване, използва различни инструменти и методи за установяване на всички бъгове и неизправности. Например дали съответният бутон води до правилната страница, дали софтуерът отговаря правилно на командите на потребителя. След установената грешка специалистът по софтуерно тестване има задачата да я опише и да я предаде обратно към програмистите като бъг репорт. Софтуерното тестване е работа, която се извършва успоредно с разработването и програмирането на дадения продукт. Въпреки че QA специалистът работи в екип с програмистите, той не се нуждае от задълбочени познания в програмирането. Това предоставя шанс за всеки, който не разбира от компютърни езици за програмиране да навлезе в ИТ сектора.

Какви умения са нужни, за да се превърна в QA специалист?
Както споменахме от QA специалиста не се изисква да има задълбочени знания и умения в програмирането, но въпреки това е нужно да притежава определени качества:

 • Общи познания за програмирането. 
  Въпреки че не е необходимо да сте програмисти, за да бъдете QA тестери, със сигурност ще ви бъде полезно да познавате процеса по писането на код и как програмирането работи. Това ще ви даде голям напредък в кариерното развитие като QA специалист. 
 • Умение за откриване и решаване на проблеми.
  Предвид естеството на работата на софтуерното тестване това се подразбира нали? Но нямаше как да не бъде споменато :) Това е важно soft умение, необходимо в много професии и най-вече Quality Assurance. 
 • Приоритизиране. 
  Във връзка с откриването на проблеми и бъгове QA инженерите имат за цел да подредят по важност възникналите неизправности в своя бъг репорт, като идеята е да приоритизират тези с най-големи фактори и предизвикващи най-големи проблеми на софтуерния продукт.
 • Дисциплина.
  Работата на QA специалиста на моменти може да бъде един и същи процес - анализиране и докладване, които се повтарят многократно, поради което лесно можете да изгубите концентрация. Поради тази причина QA инженерите трябва да умеят да управляват своето време и фокус и да бъдат дисциплинирани, за да се справят с работата.
 • Комуникационни умения.
  За тези, които смятат, че QA тестването е процес, при който не се изисква много комуникация, то това е грешно схващане. QA специалиста е този, от който се очаква постоянна комуникация със заинтересованите страни по разработването на един софтуерен проект. 

Ако Quality Assurance ти се струва интересна материя и смяташ, че би изпитал удоволствие да работиш в динамичната ИТ среда, то не се колебай повече. Адванс Академи разработи специална професионална програма за обучение по Quality Assurance. Заедно с нас можеш да научиш всичко необходимо и да усъвършенстваш нужните умения, за да се превърнеш в успешен QA специалист. QA обучението на Адванс Академи стартира от ниво начинаещ, а в края всеки начинаещ се превръща в QA Junior специалист. Обогатено с много практически занятия и опит в реална работна среда, благодарение на нашия QA Bootcamp, вие ще бъдете изцяло подготвени за бъдещото си работно място! Впусни се в едно незабравимо ИТ приключение заедно с нас - Advance Academy