Компютърни науки за деца. Какво правим в програмата Computer Science?

Компютърни науки за деца. Програма от курсове Computer Science по програмиране и роботика за деца
  • 691 преглеждания

С напредването на технологиите и активното им навлизане в нашето ежедневие да въведем децата в тази материя не е вече просто добра възможност, но и необходимост. И не говорим само за разбиране как да търсят информация в Google или как да правят текстов документ, а се насочваме по-скоро към програмирането за деца.

“Как да се науча да програмирам?” е въпрос, който дори и възрастните си задават. Но истината е, че програмирането не е толкова трудно, колкото си мислите. А програмирането за деца пък съвсем!

Днес ще ви разкажем повече за програмата от курсове Computer Science на Advance Academy, която е предвидена за най-малките ученици от 1-7 клас. Ще разберете повече за програмирането за деца, как то подобрява тяхното развитие и какво представляват курсовете по програмиране за деца. 

Как децата учат програмиране?

Програмирането много често се възприема като сложен лабиринт от дълги кодове и алгоритми, но при децата нещата седят по малко по-различен начин. Програмирането за деца всъщност е представено по доста по-интуитивен, увлекателен и дори забавен начин. С помощта на специални подходи на преподаване уроците по програмиране се превръщат в една забавна игра.

Нашите обучения за деца в Advance Academy са създадени по специален STEM модел на обучение, точно заради това уроците ни са още по-интересни за децата. Ето повече за това как подхождаме и в програмата Computer Science за деца:

Интерактивни обучения

Децата имат несравнимо любопитство и желание да изследват всичко около себе си. Затова и курсовете от пътеката ни по компютърни науки за деца са създадени така, че да не спират да подбуждат интереса на децата за нови знания и възможности.

Например с езика за програмиране за деца Scratch децата програмират чрез блокчета. Те сглобяват тези блокчета като пъзел и с всяка следваща задача създават все по-добри анимации и по-интересни игри. Това подбужда желанието в децата да учат нови и нови неща, за да надграждат създаденото от тях.

Малки стъпки към успешното развитие

Точно както в часовете по математика децата първо се учат да смятат с едноцифрени числа, а след това надграждат, така и в програмирането започваме първо с най-малките стъпки. Така в програмата Computer Science на Advance Academy започваме с базовите понятия и въведение в логиката на програмирането с помощта на платформите за деца Scratch и M:Block.

С нарастването на увереността и способностите на учениците преминаваме и към по-сложни платформи като App Inventor, Roblox и Minecraft.

Всеки следващ курс надгражда предишния, което гарантира интензивно развитие на децата, но без те да се претоварват.

Практическо приложение на всичко научено

Освен на програмирането, ние поставяме фокус и върху всички качества и нови умения, които се научават по време на този процес. Независимо дали става въпрос за създаване на игра, разработка на приложение или цял сценарий в дигитален свят, курсовете по програмиране за деца от програмата Computer Science насърчават децата да мислят логично и критично, да се справят с различни проблеми и да бъдат креативни.

Всички тези умения, придобити с помощта на програмирането, остават за цял живот и могат да бъдат приложени и в други професии и аспекти от ежедневието.

Обучението в Advance Academy не е заучаване на лекции за програмиране. Ние се стремим да разпалим любопитството на децата, да насърчим тяхната креативност и да подпомогнем изграждането на здрава основа за бъдещето, в което дигиталната грамотност е от ключово значение.

Компютърни науки за деца - обучение в Advance Academy

Програмата от курсове Computer Science на Advance Academy е разработена за деца от 1 до 7 клас. Тя е цялостна образователна пътека, която ще въведе децата в невероятния свят на програмирането. Програмата се състои от 5 нива, като с всяко следващо децата научават нови неща и надграждат наученото.

Ето кои са 5-те стъпки, по които вървят децата в обучението Computer Science:

1. Програмиране на Scratch за деца

Целогодишен курс по програмиране за деца със Скрач, град Варна, Scratch програмиране

Целогодишният курс по програмиране със Скрач е първото ниво от пътеката Computer Science. Този курс е подходящ за деца от 1 до 4 клас. В него с помощта на най-популярния език за програмиране за деца ще се учим да създаваме собствени игри и анимации. Скрач е език, който е изцяло преведен на български, затова дори и първокласниците няма да имат затруднения с разбирането.

С помощта на различни цветни блокчета, представляващи програмен код, децата ще научат принципите и логиката на програмирането, докато се забавляват. 

2. Програмиране на Micro:bit за деца

Целогодишен курс по програмиране за деца с Micro:bit, блоково програмиране, град Варна, програмиране и роботика за деца

Курсът програмиране с Micro:bit за деца е предназначен за деца от 2-5 клас и е второто ниво от програмата по Компютърни науки за деца. В рамките на една учебна година в курса програмиране с Micro:bit преплитаме програмирането и роботиката за деца. Учениците ще се запознаят с платформата за M:block, която също като Scratch е на принципа на блоковото програмиране. Разликата обаче е, че при M:block децата ще програмират с платформа на английски език.

В този курс ще правим не само игри, но и ще програмираме платката Micro:bit и робота M:Bot. По време на обучението децата ще разберат повече за цикли в програмирането, оператори, променливи и събития. С помощта на роботиката ще разберат и повече за връзката между хардуера и софтуера в дигиталния свят.

3. Разработка на мобилни приложения с App Inventor

Разработка на Андроид приложения, програмиране за деца, App Inventor, целогодишен курс за деца, град Варна

Целогодишният курс по програмиране с App Inventor е третата стъпка от обучението Computer Science на Advance Academy. В този курс децата ще разберат как работят мобилните приложения на Android, ще научат основните концепции при разработката на мобилни приложения и ще започнем да правим сами собствено такова.

App Inventor е среда за програмиране, отново използваща визуалния език или още блоково програмиране. Благодарение на това, децата лесно ще навлязат в принципа на разработка на мобилни приложения и ще поставят стабилна основа за своето бъдещо развитие.

4. Програмиране за деца с Minecraft

Целогодишен курс по програмиране за деца с Майнкрафт, град Варна, Minecraft програмиране, разработка на игри

В четвъртото ниво от програмата децата ще се запознаят с една друга страна на любимата им игра Minecraft. Майнкрафт като образователна платформа е иновативен начин да се привлече и задържи вниманието на децата с образователна цел. В света на Minecraft Education и по-конкретно - средата за разработка MakeCode децата ще научат концепции в програмирането като евенти, функции, конструкции.

В курса по програмиране за деца с Minecraft в рамките на 26 седмици децата ще разберат процеса по създаване на една игра и ще се учат как да създават своя с вградените елементи на Minecraft Education.

5. Програмиране за деца с Roblox

Целогодишен курс по програмиране за деца с Роблокс, град Варна, Roblox програмиране, разработка на игри

Всяко дете вече познава платформата за игри Roblox, но повечето не знаят, че с Roblox Studio те могат да програмират собствени игри и да ги споделят с приятели. В петото ниво от програмата Computer Science учим точно програмиране за деца с Roblox. Използвайки програмния език Lua, децата ще научат нови концепции в програмирането, променливи, функции и логически конструкции.

Освен всичко, което ще научат по време на този курс, децата ще се забавляват с много нови приятели и ще създават собствени игри сами. Учениците ще усвоят умения като критично мислене, креативност и възможност за справяне с проблеми. 

Какви са ползите от програмирането в ранна детска възраст?

Програмирането за деца, а и за възрастни, предлага нещо повече от дигитални умения. То предоставя нова гледна точка към света и взаимодействието с него. Обучението по програмиране за деца им дава безценни умения и перспективи, които се простират отвъд дигиталния свят. Ето какви са ползите от програмирането за децата:

Когнитивно развитие

Програмирането за деца много прилича на решаването на пъзел. То изисква последователност, логическо и аналитично мислене. Докато се справят с предизвикателства по време на програмирането, децата надграждат тези когнитивни умения.

Подхранване на креативността

Програмирането е логично, но и доста креативно. Платформите като Roblox и Minecraft не са просто инструменти за по-динамичен учебен процес, но и са средство, което дава възможност на децата да вдъхнат живот на своите въображаеми светове. Като съчетават логиката с творчеството по време на програмирането за децата, те научават, че тези две сфери не се изключват взаимно, а могат да съществуват хармонично.

Подготовка за бъдещето

В нашия все по-технологичен свят ИТ грамотността не е просто предимство, но и необходимост. Като разберат основите на програмирането, децата ще са по-подготвени за света около тях и за професионалния път, който им предстои да поемат някой ден. Технологиите постепенно стават част от всички области - развлечения, изкуство, медицина, услуги, образование. Основата, която можем да поставим днес, ще им даде необходимата дигитална култура за вбъдеще.

Запиши своето дете сега за целогодишната програма Computer Science на Advance Academy и му гарантирай забавление, полезни знания и нови умеия! Очакваме те!