Minecraft Education Edition - Как се учи програмиране с Майнкрафт?

minecraft-education-edition-kak-se-uchi-programirane-s-maincraft
  • 2171 преглеждания

Minecraft: Education Edition е образователна платформа, базирана на играта Майнкрафт. Проектът стартира през 2016 и оттогава променя формалното и неформалното обучение. Използва се в училища, занимални и университети, както и от голям брой родители по света.

Платформата позволява на младежите да са в сигурна и контролирана обстановка, докато учат и играят любимата си игра. Чрез Майнкрафт децата могат да се запознаят с много учебни теми, особено подходящи са STEM предметите.

Minecraft Education използваме като образователен способ и в курса ни по програмиране с Майнкрафт. В комбинация с опитни преподаватели и отлична база, децата гарантирано се забавляват и градят основите на знанията си по програмиране.

Но как точно младежите формират знания чрез игра като Minecraft Education? В днешната статия отговаряме на този въпрос, заедно с това какви са ползите, колко струва и как се инсталира платформата.

Какво е Minecraft Education Edition?

Minecraft Education може да се нарече “игра в играта” спрямо Майнкрафт. Истината е, че платформата е един изключително модерен поглед върху образователните методи и нуждите на новото поколение.

Платформата има вградени уроци по различни предмети - математика, изкуство, природознание и др. Тези уроци представляват светове в Майнкрафт, които децата разучават докато играят.

Звучи малко странно, затова даваме пример. В играта Element Scavenger Hunt (Лов на химични елементи), играчите проверяват химичния състав на различни материали в играта и колекционират отделните елементи.

През това време има табелки с допълнителна образователна информация за елементите. Чрез нея децата неусетно усвояват учебния материал.

Учителите могат да създават и собствени светове, в които да презентират уроците по удобен за тях начин. В тези дигитални “класни стаи” могат да учат всички ученици наведнъж без да има достъп за външни играчи. Ученето с платформата е чудесен вариант както за обучение в училище, така и при дистанционно обучение.

Програмиране с Minecraft Education

Отделно, Minecraft Education Edition е чудесен начин децата да направят първите си стъпки в света на програмирането. Това се случва чрез блоково програмиране и опцията Code Builder.

Има множество вградени уроци, които покриват основите на програмирането - функции, променливи, условия, събития и пр. Разбира се, може да се започне и от нулата, като учителят сам подготвя учебния план и идеи.

Нека дадем пример с това как протичат нашите курсове по програмиране с Minecraft. Децата първо се учат да създават собствени светове в играта. Подреждат различните елементи из картата, могат да си направят конструкции и сгради.

После се учат да придават характеристики на тези елементи - анимация, движение и др. Тук започва и интересната част с блоковото програмиране. Чрез различни блокчета, зад които се крият скриптове, младежите започват да поставят основи на знанията си по кодиране.

Финалната цел на това приключение е създаването на собствена игра в Майнкрафт. С нея децата се забавляват, чувстват се доволни от постигнатия резултат и развиват афинитета си към IT сферата.

програмиране с minecraft майнкрафт advance academy програмиране за деца варна
програмиране с minecraft майнкрафт advance academy програмиране за деца варна

Какви са ползите от ученето с Minecraft: Education Edition?

Minecraft Education е ползотворен и за двете страни на обучителния процес - деца и обучители. Играта е популярна, атрактивна и задържа вниманието, докато преподавателят има пълен контрол върху случващото се.

Много проучвания по темата за вкарването на видео игри в класната стая, и в частност Minecraft Education Edition, откриват позитиви от този образователен метод. Част от тях са:

Повишена мотивация за учене

Едва ли е останал младеж, който да не е чувал за Майнкрафт. Играта е изключително популярна и интересна за хора на всякаква възраст.

Интегрирането на играта в учебен процес прави ученето в пъти по-вълнуващо, а и ефективно. Учителите споделят, че децата идват с по-голямо желание на училище и са по-активни в образователните дейности.

По-добро усвояване на учебен материал

Материалът е по-семпло представен, визуално стимулиращ е, а упражненията са интерактивни и споделени със съученици - разбира се, че с Minecraft Education децата ще запомнят уроците по-добре.

В платформата има и опция за правене на снимки, чрез които ученикът да събира постиженията си в игралната карта. Преглеждайки тези изображения, за детето е по-лесно да си преговори учебния материал.

Подобрени компютърни умения

Много от децата изпитват затруднения да използват компютър, поради наличието на смартфони и таблети. Работата с мишка и клавиатура става все по-непознато.

Ученето чрез видео игра като Майнкрафт подпомага да се опознае работата с компютър и периферия, да се подобри разбирането на STEM предмети, както и да се изгради афинитет към програмирането в детска възраст.

Чрез блоковото програмиране в Minecraft Education, децата съвсем лесно се запознават с основните концепции в кодирането. Наградата от това, а именно създаването на собствени игри, винаги е силен мотиватор за младежите.

Контрол върху учебната среда

При обучението с Minecraft Education учителите имат пълен поглед върху случващото се на виртуалната класна стая. Ако някой от учениците се отделя от зададения път на урока, учителят може автоматично да върне героя му на правилното място.

По този начин урокът остава забавен, но без да има място за разсейване. Учителят може да създава и т.нар. NPC (неиграещи герои), които да насочват учениците и да им дават допълнителна информация.

Още позитиви от ученето с Minecraft Education Edition

Ученето с Майнкрафт в класната стая подобрява умението за екипна работа, тъй като множество от проектите изискват повече от един играч. Освен това развива креативността у децата, особено чрез задачите за създаване на игри.

Като всяка друга компютърна игра, Minecraft Education развива и способностите за решаване на проблеми. Преминаването през различни препятствия, намирането на преки пътища и следенето на игралната среда са отличен метод за усъвършенстване на аналитичните умения.

Безплатен ли е Minecraft Education Edition и как се инсталира?

Minecraft Education не е безплатен, също както оригиналната Майнкрафт игра. В зависимост от абонамента и статута на купувача, цените са различни.

Към юни 2023, цената за индивидуален акаунт е 12 долара на година. Училищата използват преференциални цени от 5,04 долара на година.

Платформата може да бъде изтеглена от официалния сайт, както и чрез Microsoft Store.

Minecraft Education Edition е идеалната възможност да се въведе интересна, но и полезна за учениците иновация. Ползите от платформата са много и гарантираме, че децата ще са фенове независимо от предмета.

Ако искате да подарите на детето си един забавен, но и ползотворен Майнкрафт месец, можете да го запишете на курс по Minecraft програмиране с Advance Academy. Свържете се с нас за всякакви въпроси :)