Линкдин маркетинг - какви възможности предлага платформата?

Линкдин маркетинг - какви възможности предлага платформата
 • 717 преглеждания

От органични стратегии до платени кампании - LinkedIn е динамична платформа с изобилие от възможности за бизнеси, които искат да просперират в дигиталното пространство. Приложението предлага опции, които се простират далеч отвъд традиционните социални мрежи. В днешната статия ще разгледаме именно тях и ще открием как да отключите пълния потенциал на бизнеса си онлайн с Линкдин - платформата за професионалисти.

Органични резултати в LinkedIn

Фирмени страници

В Линкдин има лични профили и бизнес страници. Бизнес страницата в LinkedIn е специално място в платформата за организации, компании и бизнеси, където те могат да покажат своя бранд, продукти, услуги и фирмена култура. Може да служи като дигитален магазин или визитка на бизнес в рамките на професионалната мрежа. Фирмените страници в Линкдин съдържат голям набор от информация и възможности:

 • Фирмена информация - име, лого, местоположение, индустрия, размер и кратък преглед на мисията, ценностите и предложенията на компанията.
 • Споделяне на съдържание - компаниите споделят новини, публикации в блогове, статии, видеоклипове и друго съдържание, което е подходящо за тяхната индустрия и аудитория. Това съдържание помага да ангажирате последователи и да изградите осведоменост за марката.
 • Кариерни възможности - могат да се публикуват свободни работни места и възможности за заетост, което улеснява привличането и набирането на таланти от обширната мрежа на Линкдин.
 • Достъп до анализи - LinkedIn предоставя различни показатели относно как се представя съдържанието ви и кой се ангажира с него. Това ще помагне на бизнеса ви като опознаете аудиторията си, нейните интереси и нужди.
 • CTA бутони - персонализирани бутони с призив за действие като напимер посещение на уебсайта на компанията, свързване с бизнеса или регистриране за събитие.

Фирмените страници на LinkedIn са ценни инструменти за фирми, които искат да установят професионално онлайн присъствие, да се ангажират с целева аудитория и да използват платформата за брандиране, набиране на персонал и постигане на маркетинговите цели.

Добри практики при поддържането на фирмена страница в LinkedIn

Създаването и поддържането на успешна фирмена страница в LinkedIn изисква стратегически подход и постоянни усилия. Ето някои ключови стъпки, които да ви помогнат да създадете и управлявате успешна бизнес страница в платформата:

1. Оптимизирайте страницата си

Уверете се, че всичката нужна информация е достъпна за потребителите - адрес, контакти, уебсайт и пр. Използвайте изображения с високо качество за профилна снимка и корица. Проучете ключовите думи, с които хората търсят бизнеси като вашия, и ги добавете в описанието си. Така страницата ви ще е по-лесна за откриване.

2. Създавайте завладяващо съдържание

Старайте се да сте редовни в публикуването на съдържание, което предоставя стойност на вашата аудитория. Поддържайте разнообразие и експериментирайте с различни видове съдържание - статии, инфографики, видеоклипове и др.

3. Изграждайте взаимоотношения и връзки

Отговаряйте на коментари, участвайте в дискусии в подходящи групи, търсете обратна връзка или истории на клиенти. Следвайте и се ангажирайте с влиятелни фигури във вашата индустрия. Сътрудничеството и работата в мрежа могат да помогнат на Вашата фирмена страница да спечели доверие от общността.

4. Обърнете внимание на фирмената култура

Споделяйте публикации и истории, които отразяват вашата фирмена култура, ценности и опит на служителите - благотворителни инициативи, дарения, рождени дни, празници и др. Това може да помогне за привличането както на привърженици, така и на бъдещи служители. Насърчавайте служителите си да се ангажират и да споделят съдържание от вашата фирмена страница.

Платена реклама в LinkedIn

LinkedIn предоставя и множество платени маркетингови инструменти, предназначени за още по-тясно таргетиране. Тези инструменти ви позволяват да персонализирате маркетинговите си кампании въз основа на фактори като длъжности, индустрии, размер на компанията и други. Нека разгледаме някои от тези платени маркетингови инструменти и техните приложения:

1. Спонсорирано съдържание

Спонсорираното съдържание в LinkedIn ви дава възможност да популяризирате публикациите си пред определена аудитория. Можете да изберете демографски данни, длъжности, индустрии и дори конкретни групи в LinkedIn, които са в съответствие с вашите нужди. Този инструмент е идеален за увеличаване на видимостта на съдържанието ви, привличане на трафик към уебсайта и генериране на потенциални клиенти.

Съвети за успех при спонсорирано съдържание в Линкдин:

 • Създавайте ангажиращо, информативно и визуално атрактивно съдържание;
 • Изберете целева аудитория, която да отговаря на критериите и нуждите на бизнеса ви;
 • Минималният дневен бюджет за всякакъв тип реклами е 10$, така че преценете за колко дни сте склонни да пуснете кампанията си;

2. Реклами в LinkedIn

LinkedIn предлага различни рекламни формати като InMail, дисплейни реклами и динамични реклами. InMail рекламата позволява да изпращате лични съобщения директно в чата на потребители, които са част от зададената ви аудитория. Те са мощен инструмент за генериране и поддържане на потенциални клиенти. Дисплейните и динамичните реклами са познатите ви визуални реклами във фийда и страничните полета на приложението.

Как да използвате реклами в LinkedIn:

 • Определете ясни цели за рекламната кампания, независимо дали става дума за генериране на потенциални клиенти, информираност за марката или посещения на уебсайт;
 • Създайте завладяващ рекламен текст и визуализации, съобразени с вашата аудитория;
 • Посочете критерии за таргетиране, включително длъжности, индустрии и размер на компанията;
 • Задайте бюджет и насрочете рекламната кампания за оптимално време.

3. LinkedIn Sales Navigator

LinkedIn Sales Navigator е платена абонаментна услуга, пригодена за B2B бизнеси. Представлява детайлна търсачка на профили, подходящи за потенциални клиенти. Услугата помага да идентифицирате и да се свържете с потенциални клиенти и лица, вземащи решения във вашите целеви компании.

Как да използвате LinkedIn Sales Navigator:

 • Определете своя идеален клиентски профил и целева аудитория;
 • Използвайте филтри за разширено търсене, за да идентифицирате подходящи потенциални клиенти;
 • Ангажирайте се с потенциални клиенти, като изпращате персонализирани съобщения InMail;
 • Проследявайте взаимодействията с водещи клиенти и поддържайте взаимоотношения в рамките на платформата.

4. Промоция на събития

Ако бизнесът ви е обвързан с организиране на събития (конференции, уебинари и пр.), LinkedIn Event Promotion може да ви помогне да достигнете до правилните хора. Този инструмент ви позволява да покажете своя опит в индустрията и да привлечете посетители на вашите събития.

Как да промотирате събитие в Линкдин:

 • Създайте ангажираща страница за събитие с подробна информация;
 • Популяризирайте събитието си пред заинтересована аудитория, като използвате опциите за таргетиране;
 • Използвайте спонсорирано съдържание и реклами, за да увеличите видимостта на събитието;
 • Ангажирайте се с посетителите на събитието и поддържайте отношения след събитието.

Независимо дали решите да се съсредоточите върху органични усилия, платена реклама или комбинация от двете, добре изпълнената стратегия на LinkedIn може да доведе до впечатляващи резултати. Направете страница на бизнеса си в LinkedIn и открийте портал към професионални мрежи, авторитет в индустрията и нови възможности.