Основи на програмирането с JavaScript. Какво трябва да знаем?

Основи на програмирането с JavaScript. Какво трябва да знаем?
  • 1596 преглеждания

JavaScript е един от най-популярните компютърни езици за програмиране, който намира широко приложение днес. Този език доказа своята функционалност и вече не се използва само за front end програмиране, но и за много други неща. Затова можем да кажем, че владеенето на JavaScript би било много ценно умение, което със сигурност ще придобиете лесно.  

Ако сте в етапа, в който се чудите с кой език да поставите своите основи на програмирането, то най-добрият избор е JavaScript. И не само защото този език днес е най-използваният в света…

В тази статия ще ви разкажем повече за програмирането с JavaScript и какво е необходимо да знаете преди да започнете обучението си по програмиране за начинаещи. Да започваме:


1. Какво е JavaScript и за какво се използва?

Преди да започнем да учим нещо ново е важно да се запознаем с неговите основи и да разберем какво е то, затова и стартираме с малко повече информация за JavaScript.

JavaScript е скриптов език за програмиране от високо ниво с лесен синтаксис. Основно е използван от front end developer-ите за уеб разработки и изграждане на интерфейси. Казва се, че след появата на този програмен език, уеб страниците са получили нов живот. Знаете ли защо? Благодарение на този компютърен език за програмиране се създава интерактивността, която виждаме днес в Интернет мрежата като анимации, падащи менюта, автоматично презареждане на страници. Това е и основната употреба на този програмен език.

2. Какво друго можете да правите с JavaScript?

В наши дни този език се превърна в универсален език за програмиране. Той намира употреба не само във front end програмирането, но и в сървърното програмиране (още наречено back end), разработка на игри, уеб и мобилни приложения. Докато например с ООП езика Java нямате толкова много възможности за разработка. Ето защо си заслужава да започнете още сега да градите основите си в програмирането на JavaScript.

3. JavaScript се учи с практика, а не с книга.

Няма как да станете IT специалист, ако не познавате теорията и основите на програмирането. Но и не е възможно да се превърнете във front end developer, само с една JavaScript книга. Имате нужда от поне 10 месеца обучение, ежедневна практика и решаване на програмни задачи.

Практическото обучение в програмирането е много важно и поради тази причина курсовете по програмиране на Advance Academy са съчетание от теория и практика в едно. А в края на всяка образователна пътека от направлението Софтуерно инженерство се провежда Bootcamp - работа в реална работна среда, в която всеки курсист работи в SCRUM екип, с ментор, получава задачи за изпълнение.

4. JavaScript програмирането върви ръка за ръка с езиците HTML и CSS. 

Когато започнете своето обучение по JavaScript Development, ще научите първо какво са HTML и CSS. Това е и първия курс от пътеката JavaScript Development - Front-end програмиране с HTML, CSS и Bootstrap. Чрез HTML и CSS ще изградите състава на един уеб сайт. HTML служи за изграждането на основното съдържание и структура, а CSS казва на браузъра как трябва да показва HTML съдържанието. А след това ще вкарате интерактивност в уеб сайта с JavaScript.

5. JavaScript има много библиотеки и рамки, които дават свобода в програмирането.

След като се запознаете с HTML и CSS и основите на програмирането с JavaScript следва да надградите своите умения и да се научите основните JS библиотеки и JS фреймове и среди за изпълнение, кога и как да ги използвате. 
Например NodeJS е среда за изпълнение на JavaScript. Благодарение на нея, JavaScript намира приложение в сървърното програмиране. Използва се най-често за изграждане на сървърни и мрежови приложения. NodeJS е една от най-популярните технологии днес и със сигурност е от нещата, които трябва да знаете, ако искате да програмирате с JavaScript. Точно заради това ние от Advance Academy имаме специален курс за NodeJS в програмата JavaScript Development.

Смята се, че JavaScript е перфектен за начинаещи програмисти. Причината за това е, че той е много разбираем компютърен език за програмиране. С JavaScript няма да изпаднете в дилема дали да изберете лесен език за програмиране, или да изберете най-използвания днес… Защото той е и лесен, и изключително търсен и популярен!

Ако все още се чудиш кой компютърен език да учиш, ние ти гарантираме, че най-добрите основи на програмирането ще поставиш с JavaScript. Започни сега своето кариерно обучение с нас Advance Academy и нашата програма - JavaScript Development.