Правилото на третините в графичния дизайн и изкуството

Правилото на третините в графичния дизайн и изкуството
  • 248 преглеждания

Ако тепърва започвате да се занимавате с графичен дизайн, вероятно сте се сблъсквали с понятието "правило на третините".

То е основно умение, което може значително да подобри композициите ви, независимо дали работите по проекти за дигитални произведения на изкуството, фотография или графичен дизайн.

В днешната статия ще разгледаме какво представлява правилото на третините, как работи и как можете да го използвате, за да създавате красиви и подредени проекти.

Какво е правилото на третините?

Правилото на третините е насока, която ви помага да създавате балансирани и завладяващи композиции.

То разделя изображението на девет равни части, като използва две еднакво разположени хоризонтални линии и две еднакво разположени вертикални линии.

Основната идея е, че трябва да разположите най-важните елементи на композицията си по тези линии или в пресечните им точки. По този начин създавате по-динамично и естетически издържано изображение.

правилото на третините графичен дизайн

Защо е важно правилото на третините?

Правилото на третините произлиза от начина, по който хората естествено възприемат изображенията.

Очите ни са склонни да се насочват към определени точки в изображението, особено около пресечните точки на тези въображаеми линии. Като поставяте ключови елементи по тях, улеснявате зрителя да се запознае с вашия дизайн.

Това също така помага да се избегне поставянето на обекта в центъра, което понякога може да доведе до статична и по-малко интересна композиция.

Правилото на третините е само малка част от тънкостите в полето на графичния дизайн. Можеш да овладееш нужните умения и да поставиш сигурна основа за творческия си път като дизайнер с безплатен въвеждащ курс по графичен дизайн от Advance Academy.

Как да прилагаме правилото за третините в графичния дизайн

След като знаете какво представлява правилото за третините, нека разгледаме как можете да го приложите в проектите си за графичен дизайн.

1. Настройка на мрежата (grid)

Първата стъпка при използването на правилото на третините е да настроите мрежата си в избрания софтуер.

Повечето програми за графичен дизайн, като например Adobe Photoshop, Illustrator или Canva, ви позволяват да наслагвате мрежа върху работното си пространство.

Активирайте тази опция и я настройте така, че да създаде девет равни части върху платното. Това ще ви помогне да визуализирате къде да разположите елементите на дизайна си.

2. Поставяне на ключови елементи

След като мрежата е настроена, помислете къде да разположите ключовите елементи на вашия дизайн.

Най-важните части на композицията трябва да бъдат подравнени с линиите на решетката или разположени в пресечните им точки. Това може да включва основния обект, текста или други фокусни точки във вашия дизайн.

Например, ако проектирате плакат, заглавието може да бъде поставено по горната трета линия, а централното изображение може да бъде позиционирано в някоя от пресечните точки.

3. Уравновесяване на композицията

Правилото на третините помага за постигане на баланс във вашия дизайн. Чрез стратегическо разполагане на елементите можете да създадете усещане за хармония.

Например, ако от едната страна на мрежата има голям обект, можете да поставите по-малък обект от противоположната страна, за да балансирате композицията.

Тази техника предотвратява усещането, че дизайнът е накриво или твърде тежък от едната страна.

4. Водещи линии и визуален поток

Правилото на третините може също така да води погледа на зрителя през дизайна.

Представете си, че работите по уеб дизайн проект. Може да разположите навигационното меню по една от вертикалните третини, докато основното съдържание се подравнява с противоположната линия.

Тази подредба създава естествен визуален поток, който води потребителя от една част на страницата към друга по интуитивен начин.

5. Нарушаване на правилото

Въпреки че правилото на третините е силно ефективен инструмент, важно е да помните, че то е насока, а не закон.

Когато овладеете работата с него, ще научите кога да го следвате и кога да го нарушавате.

Правилото за третините в различни медии

Правилото за третините не е важно само в графичния дизайн; то се прилага в различни медии, включително фотография, живопис и уеб дизайн.

Нека разгледаме как това правило се използва в различните форми на изкуство и дизайн.

Фотография

Във фотографията правилото на третините е фундаментална концепция, която може значително да подобри вашите снимки.

Като позиционирате обекта си извън центъра, по линиите на мрежата или в пресечните точки, създавате по-интересна и динамична снимка.

Тази техника е особено полезна в пейзажната фотография, където може да поставите хоризонта по горната или долната третина, а не в центъра на кадъра.

Живопис

Художниците използват правилото на третините от векове, за да създават балансирани и завладяващи композиции.

В пейзажните картини например линията на хоризонта често се поставя по една от хоризонталните линии, а ключовите елементи като дървета или сгради се разполагат на вертикалните пресечни точки.

Това създава усещане за движение, което привлича погледа на зрителя върху платното.

Уеб дизайн

В уеб дизайна правилото за третините може да се приложи към оформлението на уеб страницата.

Например важното съдържание, като заглавия, изображения или призиви за действие, може да бъде разположено по линиите на решетката, за да се създаде приятно и ефективно потребителско изживяване.

Тази техника помага за насочване на вниманието на потребителя към най-важните части на страницата, като подобрява навигацията и ангажираността.

Често срещани грешки, които трябва да избягвате

Въпреки че правилото на третините е лесно, има често срещани грешки, които начинаещите могат да допуснат, когато се опитват да го приложат.

Ето няколко от тях, за които трябва да внимавате:

1. Прекомерна употреба на правилото

Една от най-големите грешки е да се разчита твърде много на правилото на третините за всеки дизайн.

Въпреки че то е чудесна отправна точка, не всяка композиция има нужда от него. Бъдете отворени да експериментирате с различни оформления.

2. Игнориране на обекта

Друга грешка е да се съсредоточите прекалено много върху мрежата и да забравите за обекта на вашия дизайн.

Мрежата е инструмент, който ви помага да подобрите композицията си, но съдържанието и посланието на вашия дизайн винаги трябва да са с приоритет.

3. Забравяне на контекста

Правилото на третините трябва да се адаптира в зависимост от контекста на вашия дизайн.

Това, което работи в минималистичен плакат, може да не работи в сложно оформление на списание. Винаги вземайте предвид контекста, в който ще бъде видян вашият дизайн.

Съвети за практикуване на правилото за третините

Както всеки дизайнерски принцип, овладяването на правилото на третините изисква практика. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да започнете:

1. Анализирайте съществуващи дизайни

Разгледайте работата на професионални дизайнери и художници и вижте как те прилагат правилото на третините.

Анализирайте снимки, плакати, уебсайтове и картини, за да разберете как това правило се използва в различни медии.

2. Експериментирайте с различни композиции

Упражнявайте се да създавате композиции, като умишлено поставяте елементи според правилото за третините.

Опитайте се да преместите елементите, за да видите как разположението им влияе на цялостния баланс и поток на дизайна.

3. Потърсете обратна връзка

Споделете проектите си с други хора и поискайте обратна връзка за композицията си.

Понякога свежият поглед може да ви помогне да видите възможности за използване на правилото за третините.

Правилото на третините е основен принцип в графичния дизайн и изкуството, който помага за създаването на балансирани, ангажиращи и визуално привлекателни композиции.

Като разбирате как да прилагате това правило, можете значително да подобрите проектите си, като ги направите по-професионални и ефективни.