Програмиране за деца: Кой компютърен език е най-подходящ?

Програмиране за деца: Кой компютърен език е най-подходящ?
  • 880 преглеждания

Какво обича да прави вашето дете, когато не решава задачи по математика? Най-вероятно играе на телефона си? Днес всички деца изпитват огромен интерес и любопитство към технологиите. Но вместо да им поставяме забрани, можем да ги научим как Интернет и компютрите могат да са полезни в живота.

Точно на това учат и уроците по програмиране за деца! Компютърната грамотност е жизненоважна в наши дни, затова тези знания не бива да се подценяват. Програмирането за ученици учи и на много повече от просто професионални умения. То развива аналитичното и креативно мислене, уменията за справяне с проблеми, уменията за работа в екип и много повече! 

Advance Academy е най-голямата ИТ академия в Източна България. Освен обучения по програмиране и дигитален маркетинг за възрастни, учебният център предлага и разнообразие от курсове по програмиране за деца. Но сигурно се чудите откъде да започне вашето дете, кой език е най-подходящ… И точно защото това са едни от най-често задаваните въпроси в началото, днес ще ви дадем отговорите!

Програмирането за деца може да бъде разделено на различни нива спрямо възрастта и компютърните умения. Във всяко ниво се изучава определен компютърен език и се разработва различен софтуерен проект. Основните нива на развитието на децата в програмирането са 5:

1. Scratch - Първата среща на учениците с програмирането.

Скрач е компютърният език, създаден специално за програмиране за деца. Този компютърен език е подходящ за деца от 6 до 11 годишна възраст (1-4 клас). Той е преведен на над 50 езика, включително и български, което го прави още по-достъпен. Със Scratch най-малките програмисти научават каква е логиката на програмирането и развиват своята творческа мисъл, като създават анимации и игри.

Scratch е език за блоково програмиране, което значи, че чрез сглабянето на различни цветни блокчета, като части от пъзел, се създават различните проекти. След това децата могат да играят на своите игри с приятели. Ако вашето дете има интерес към игрите и анимациите, то със сигурност ще му хареса да създава сам своите игри, а след това да ги показва на приятели. Всичко това може да се научи в частните уроци по програмиране със Scratch на Advance Academy.

Повече за Scratch можете да прочетете и в статията: Защо децата обичат Скрач?

2. M:Block - Блоково програмиране на английски език.

M:Block е компютърен език за програмиране за деца създаден на принципа на езика Scratch. Както при Скрач, така и тук децата трябва да подреждат блокчета код в определен ред и такада създават игри и анимации. Разликата при M:Block е това, че платформата е изцяло на Английски език. Поради тази причина курсовете на M:Block са предвидени за по-големите деца от 2-5 клас.

3. Python - Най-подходящият език за млади програмисти.

Python е универсален език за програмиране, използван както от ИТ специалисти, така и от деца. Въпреки че е език, използван от професионалисти, той е интуитивен и лесен за научаване език. Всичко това превръща Python в страхотно въведение за по-големите ученици в реалното програмиране. Обучението на Python е подходящо за деца от 4-7 клас. Индивидуалните уроци или още наречени частни уроци по програмиране с Python ще запознаят всяко дете с историята на този компютърен език, с неговите особености, а в края те ще създават собствени софтуерни проекти с него като професионалисти.

4. HTML и CSS - Първи крачки в уеб програмирането за ученици от 5 до 12 клас.

Уеб програмирането е една от най-търсените и динамични професии в наши дни и това не е случайност. То е динамично, интригуващо и много разнообразно. Обучението по уеб програмиране стартира с научаване на основните езици - маркиращия език HTML и стилизиращия език CSS. Частните уроци по Уеб програмиране с HTML и CSS са подходящ избор за учениците от 5 до 12 клас, които вече знаят как работят езиците за програмиране и каква е тяхната логика. По време на обучението децата ще се научат как да създават мобилен уеб сайт от нулата.

5. JavaScript - Програмиране в уеб като професионалист.

Естественото продължение на Уеб програмирането с HTML и CSS е Обучението по уеб програмиране с JavaScript. То също е предназначено за деца от 5-12 клас, които обаче трябва да познават HTML и CSS. JavaScript е най-популярният и най-търсен език през последните 4-5 години. Той е интуитивен, лесен за научаване, но и много мощен програмен език. С него децата не само че ще се превърнат във Front end програмисти, но и ще развият своето креативно мислене и иновативност. По време на Индивидуалните уроци по Уеб програмиране с JavaScript те ще се научат да създават сложни уеб сайтове по реални проекти.

Индивидуалните програми на Advance Academy или още наречени Частни уроци по програмиране за деца са един иновативен и модерен начин децата по-лесно и трайно да усвоят учебния материал. Те се провеждат както онлайн, така и присъствено в залите на академията във Варна. По време на тези уроци един преподавател е ангажиран само с едно дете, което осигурява по-добра комуникация и фокус над учебния материал. Повече за тези учебни програми можете да прочетете в статията: Индивидуални уроци по програмиране за деца - Какви са предимствата?

Осигурете добро развитие и успешно бъдеще на вашите деца! Запишете се сега в Advance Academy! Очакваме Ви!