QA - Човекът, който стои зад работещия софтуер

QA - Човекът, който стои зад работещия софтуер
  • 3009 преглеждания

Даниел Джелебов e завършил с отличие в Технически университет Варна. Работил е за различни международни ИТ компании. Към настоящият момент е QA инженер в американската e-commerce компания Astound Commerce Group, която се явява лидер на световния пазар с клиенти като Adidas, Philipp Plein, L’Oréal, Under Armour, Jimmy Choo, Lacoste and Versace. От 2017 година е постоянен лектор в Адванс Академи.

Здравей, Даниел, ще ни разкажеш ли какво представлява Quality Assurance?

Един продукт може да се нарече качествен, само ако съответства на определени изисквания за качество. Тестването е процес на анализ и изследване на софтуера, с цел откриване на несъответствия спрямо изискванията. В курса по Quality Assurance ще се научите да анализирате изискванията, както и да прилагате определени техники за правене на тест дизайн, с помощта на който ще може да бъде направена проверката за съответствие или иначе казано за качество.

Какви са предимствата да станем Quality Assurance специалисти?

Големите организации разполагат с екипи, чиито отговорности включват оценка на разработения софтуер в контекста на изискванията, все пак някой трябва да каже, че разработения продукт отговаря на изискванията и може да бъде предаден на клиента. Ролята на QA екипа е най-важна, когато става дума за качествен продукт. Не случайно в софтуерните проекти QA екипа е най-многоброен.

Съществуват ли минимални изисквания, на които трябва да отговаря бъдещия QA? 
За да се започне развитие като QA специалист не са необходими познания по програмиране, QA специалистите не пишат код. Често най-добрите QA са тези, които идват от сфера на дейност различна от ИТ, поради различния им начин на мислене и различния подход към софтуерния продукт. Най-близкото мислене до това на бъдещите потребители е точно на хора, които не знаят как работи системата, но знаят какво тя трябва да прави.

Кога ще стартира следващия курс по Quality Assurance Fundamentals? 
Курсът по Quality Assurance ще стартира в началото на Февруари месец 2019 г., където обещавамe на всички, които искат да се присъединят, че с много примери и практически задачи ще успеем да усвоим необходимите техники, за един старт в развитието Ви като QA специалисти. 
Програмата Quality Assurance ниво Junior е първата стъпка за всеки, който иска да стане част от ИТ сектора, без да бъде програмист. В рамките на 3 месеца всеки начинаещ ще получи необходимата теоретична и практическа подготовка, с която може да започне работа като Junior QA специалист. Програмата на обучение включва едномесечен QA Bootcamp, в който курсистите ще се работят по реален проект. Quality Assurance е начин да откриваме и поправяме грешки и дефекти в продукти, преди да бъдат предадени на клиента. Това е начин на работа свързана с процедури и внимание към детайла.

Защо да се запиша на курс по QA?

  • QA или Quality Assurance курсът, се различава от програмирането. При него се изисква креативно мислене и логика. QA специалистите играят ключова роля в разработката на всякакъв вид софтуер и участват във всички етапи на планиране и разработка.
  • Софтуерното тестване е професия, която е изключително търсена и актуална през последните години в ИТ Сектора, тъй като ИТ компаниите се нуждаят от огромен брой хора, които да подложат на тест процесите във всеки ново разработен софтуер.

Ако мислите, че QA е вашата желана професия, след завършване на цялостното ни обучение, вече ще сте достатъчно подготвени за да стартирате вашата нова професия. Очакваме Ви!