QA софтуерно тестване или програмиране? Кое да избера?

QA софтуерно тестване или програмиране? Кое да избера?
24 фев 2023
157 преглеждания

QA специалист, Front end програмист, Java developer… Преди 15 години едва ли сте чували за тези професии. Това са професиите на бъдещето и професиите на нашето време. Технологиите днес не спират да ни изненадват с редица нови промени и иновации, които се отразяват на нашето ежедневие. ИТ секторът не спира да расте и да ни предоставя нови възможности за лично и професионално развитие. И не случайно все повече хора се насочват към digital сектора.

А ако вие още избирате към коя digital професия да се насочите, тази статия за вас може да е решаваща! :)

Днес ще ви разкажем за двете най-търсени професии - QA специалист и програмист. Въпреки че тези Ай Ти специалисти споделят една и съща цел и я преследват заедно, техните пътища в работата ги различават много един от друг. Докато програмиста изгражда един софтуерен продукт, QA engineer-а търси как може да го “счупи”. Но не, те не са врагове на работното място. :)

Ще разгледаме коя с какво се занимава и какви се изисква в работата на тези софтуерни инженери. Нека да започваме! 

Какво прави един програмист?

Програмистът е човекът в офиса, който владее мистериозния код - компютърният език за програмиране. Въпреки че на повечето хора това им се струва скучна и не креативна професия, в действителност не е така. Developer-а изгражда цялата софтуерна система със своите знания, умения и креативност.

Спрямо това с какъв вид програмиране се занимава един IT специалист той работи с определени езици за програмиране. 

  • Ако се занимава с Front end програмиране (Създаване на интерфейси и UX за уеб сайтове и приложения), то той владее JavaScript, HTML & CSS и различни среди за разработка и фреймуъркове на JS.
  • Ако се занимава със сървърно програмиране или още back end, то той работи с езици като PHP, Java и различни техни среди и фреймуркове.

Освен с писане на програми на различни компютърни езици, програмиста има и други задачи като например основно тестване, с което установява дали приложението е функционално и няма очевидни грешки в програмния код. Но това тестване е само първият етап до усъвършенстването на софтуерния продукт. И тук идва ролята на QA специалиста… 

Какво прави един QA специалист?

QA engineer е човекът, занимаващ се със Софтуерното тестване. Неговата задача е да мисли всички възможни сценарии, по които софтуерният продукт може да даде грешка. И след това да тества на практика дали тези сценарии са реалистични.

Целта на QA инженера е да гарантира, че приложението или уеб сайта може да работи по предназначение и във всякакви ситуации.

Ако по време на тестването QA-а срещне някаква грешка (още наречена “бъг”), той трябва да опише грешката и да предаде този репорт на програмистите, за да я оправят.

И така в софтуерното инженерство QA специалиста и програмиста работят ръка за ръка, за да завършат един софтуерен продукт.

QA engineer vs. Developer. Коя професия да избера?

Често хората, които тепърва са решили да навлизат в софтуерното инженерство, си задават точно този въпрос. Важно е само да вземете под внимание това, че трябва да изберете работата, която ви носи удоволствие и ви мотивира да растете все повече всеки ден. 
А ето какви умения изисква всяка от тези ИТ професии.

За да бъдете добър QA специалист е необходимо:

  • Да не се притеснявате от дебати и конфликти;
  • Да имате критично мислене;
  • Да умеете да аргументирате себе си и вашите бъг репорти.

И най-важното… QA специалиста не се налага да овладее напълно компютърен език за програмиране. Разбира се, очаква се да имате основни знания за това как работи програмирането, но не и да пишете програмен код.

За да бъдете добър програмист е необходимо:

  • Да вложите време, желание и отдаденост да натрупате нужните знания и умения в програмирането;
  • Да приемате всяка критика като градивна;
  • Да умеете да диагностицирате проблем и да го решавате;
  • Да бъдете креативни и отворени към експерименти и иновации.

QA специалистът и програмистът са IT специалистите, които работят бюро до бюро всеки ден по всяка софтуерна разработка. И двете професии се очаква да продължат да растат през следващите години. 
Затова ако имате колебание между точно тези две, единственото нещо, с което трябва да се съобразите е коя от тях ще ви доставя повече удоволствие. Дали искате да създавате (като developer) или да експериментирате (като qa engineer)?

В направлението Софтуерно Инженерство на Advance Academy, можеш да откриеш началото на своята кариера като програмист или QA специалист. 

Ако избереш да се занимаваш с QA (Quality Assurance), то имаш възможност в рамките на 3 месеца да се превърнеш в QA Junior специалист с обучението на Адванс Академи - Програма Quality Assurance.

А ако решиш, че програмирането е твоето ново призвание, то в направлението Софтуерно Инженерство на Advance Academy ще можеш да избираш между Java Development, JavaScript Development и PHP Development.

Направи своя избор сега и се развий кариера в ИТ света! Очакваме те!