QA софтуерно тестване или програмиране? Кое да избера?

QA софтуерно тестване или програмиране? Кое да избера?
  • 1179 преглеждания

QA специалист, Front end програмист, Java developer… Преди 15 години едва ли сте чували за тези професии. Това са професиите на бъдещето и професиите на нашето време. Технологиите днес не спират да ни изненадват с редица нови промени и иновации, които се отразяват на нашето ежедневие. ИТ секторът не спира да расте и да ни предоставя нови възможности за лично и професионално развитие. И не случайно все повече хора се насочват към digital сектора.

А ако вие още избирате към коя digital професия да се насочите, тази статия за вас може да е решаваща! :)

Днес ще ви разкажем за двете най-търсени професии - QA специалист и програмист. Въпреки че тези Ай Ти специалисти споделят една и съща цел и я преследват заедно, техните пътища в работата ги различават много един от друг. Докато програмиста изгражда един софтуерен продукт, QA engineer-а търси как може да го “счупи”. Но не, те не са врагове на работното място. :)

Ще разгледаме коя с какво се занимава и какви се изисква в работата на тези софтуерни инженери. Нека да започваме! 

Какво прави един програмист?

Програмистът е човекът в офиса, който владее мистериозния код - компютърният език за програмиране. Въпреки че на повечето хора това им се струва скучна и не креативна професия, в действителност не е така. Developer-а изгражда цялата софтуерна система със своите знания, умения и креативност.

Спрямо това с какъв вид програмиране се занимава един IT специалист той работи с определени езици за програмиране. 

  • Ако се занимава с Front end програмиране (Създаване на интерфейси и UX за уеб сайтове и приложения), то той владее JavaScript, HTML & CSS и различни среди за разработка и фреймуъркове на JS.
  • Ако се занимава със сървърно програмиране или още back end, то той работи с езици като PHP, Java и различни техни среди и фреймуркове.

Освен с писане на програми на различни компютърни езици, програмиста има и други задачи като например основно тестване, с което установява дали приложението е функционално и няма очевидни грешки в програмния код. Но това тестване е само първият етап до усъвършенстването на софтуерния продукт. И тук идва ролята на QA специалиста… 

Какво прави един QA специалист?

QA engineer е човекът, занимаващ се със Софтуерното тестване. Неговата задача е да мисли всички възможни сценарии, по които софтуерният продукт може да даде грешка. И след това да тества на практика дали тези сценарии са реалистични.

Целта на QA инженера е да гарантира, че приложението или уеб сайта може да работи по предназначение и във всякакви ситуации.

Ако по време на тестването QA-а срещне някаква грешка (още наречена “бъг”), той трябва да опише грешката и да предаде този репорт на програмистите, за да я оправят.

И така в софтуерното инженерство QA специалиста и програмиста работят ръка за ръка, за да завършат един софтуерен продукт.

QA engineer vs. Developer. Коя професия да избера?

Често хората, които тепърва са решили да навлизат в софтуерното инженерство, си задават точно този въпрос. Важно е само да вземете под внимание това, че трябва да изберете работата, която ви носи удоволствие и ви мотивира да растете все повече всеки ден. 
А ето какви умения изисква всяка от тези ИТ професии.

За да бъдете добър QA специалист е необходимо:

  • Да не се притеснявате от дебати и конфликти;
  • Да имате критично мислене;
  • Да умеете да аргументирате себе си и вашите бъг репорти.

И най-важното… QA специалиста не се налага да овладее напълно компютърен език за програмиране. Разбира се, очаква се да имате основни знания за това как работи програмирането, но не и да пишете програмен код.

За да бъдете добър програмист е необходимо:

  • Да вложите време, желание и отдаденост да натрупате нужните знания и умения в програмирането;
  • Да приемате всяка критика като градивна;
  • Да умеете да диагностицирате проблем и да го решавате;
  • Да бъдете креативни и отворени към експерименти и иновации.

QA специалистът и програмистът са IT специалистите, които работят бюро до бюро всеки ден по всяка софтуерна разработка. И двете професии се очаква да продължат да растат през следващите години. 
Затова ако имате колебание между точно тези две, единственото нещо, с което трябва да се съобразите е коя от тях ще ви доставя повече удоволствие. Дали искате да създавате (като developer) или да експериментирате (като qa engineer)?

В направлението Софтуерно Инженерство на Advance Academy, можеш да откриеш началото на своята кариера като програмист или QA специалист. 

Ако избереш да се занимаваш с QA (Quality Assurance), то имаш възможност в рамките на 3 месеца да се превърнеш в QA Junior специалист с обучението на Адванс Академи - Програма Quality Assurance.

А ако решиш, че програмирането е твоето ново призвание, то в направлението Софтуерно Инженерство на Advance Academy ще можеш да избираш между Java Development, JavaScript Development и PHP Development.

Направи своя избор сега и се развий кариера в ИТ света! Очакваме те!