Умения за успешно бъдеще на нашите деца

Умения за успешно бъдеще на нашите деца
  • 891 преглеждания

Светът не спира да се променя. Предизвикателствата, пред които ще се изправят нашите деца, ще бъдат много по-различни от тези, с които ние сме се сблъсквали.

Гледайки към бъдещето, е вероятно децата ни да имат работа, която все още не съществува. Технологиите се развиват с бързи темпове: хората се състезават към Марс, дроновете вече са нещо нормално, а изкуственият интелект достига научно-фантастични нива на сложност.

Проучване в Оксфордския университет от 2013 установи, че 47 процента от работните места в Америка ще бъдат автоматизирани през следващите 10 до 20 години.

Ако този сценарий се осъществи, голяма част от това, което „знаем“ за света, вече няма да е вярно. Много от считаните за добри работни места днес ще бъдат или напълно компютъризирани, или силно обезценени. Точно поради тези причини е време да преосмислим как да подготвим децата си за бъдещия свят.

В днешната статия ще поговорим за новите „супер умения“ на бъдещето, които ще са изключително полезни за бъдещото развитие на вашето дете.

1. Умениe за решаване на проблеми

Решаването на проблеми е безценно умение, което позволява на децата да подхождат към предизвикателствата с устойчивост и адаптивност. В един непрекъснато развиващ се свят проблемите ще възникват под различни форми и способността за анализ, стратегия и намиране на иновативни решения става решаваща.

Децата, които развиват уменията си за решаване на проблеми, притежават нагласа на любопитство и критично мислене, което ще им позволи успешно да се ориентират в сложни и непредвидими ситуации.

Разбира се, можете да подпомогнете развитието на подобно умение. Наблягайте на това разговорите и активностите, които извършвате с детето си, да са насочени към това то само да намира отговорите, вместо да му ги давате наготово.

Когато изпитва затруднения с дадени задачи, пробвайте първо да го напътствате с въпроси и чак след това да решите проблема заедно.

2. Креативност

Креативността не е просто умението да рисуваме, да пишем или да творим. Тя е начин на мислене; способ да използваш въображението си за създаване на нещо ново.

Всички велики открития и изобретения са направени именно от хора с богато въображение и креативност. Не случайно Алберт Айнщайн казва:

“Въображението е по-важно от знанието. Знанието ограничава. Въображението обхваща целия свят.”

Креативността е искрата, която запалва иновациите и подхранва прогреса. Насърчаването на децата да изследват въображението си и да мислят нестандартно, подхранва тяхното мислене и им дава по-мащабен поглед над света.

В бъдеще, белязано от автоматизация и изкуствен интелект, творчеството остава уникално човешко, осигурявайки способността на човека да мечтае и да създава нови идеи. Креативните личности могат да се справят с предизвикателствата с оригиналност, изобретателност и свежи перспективи, допринасяйки за новаторски открития и решения.

За да може едно дете да бъде креативно, то трябва да има подходящата среда. Среда, която е неограничаваща и насърчава увереност в собствените умения.

3. Програмиране за деца и компютърни науки

Програмирането за деца е една от малкото оставащи професии, които за момента могат да се отличат като незастрашени от бъдещето. Но това не е единствения позитив.

Освен че може да се превърне в потенциална бъдеща професия, програмирането за деца развива всички останали умения, които разглеждаме в статията.

В един все по-дигитален свят програмирането се очертава като основно умение, което отваря врати към неограничени възможности. То учи на изчислително мислене, разбивайки сложни проблеми на управляеми стъпки.

Независимо дали става въпрос за създаване на приложения, проектиране на уеб сайтове или задълбочаване в областта на изкуствения интелект, програмирането предоставя на децата набор от инструменти, чрез които да процъфтяват в едно технологично бъдеще.

Възможностите да научите детето си да програмира са повече, отколкото си мислите. Езици като Скрач например са специално пригодени за деца и използват визуални елементи на по-лесно възприемане на информацията.

Ако детето ви е фен на компютърните игри, платформи като Майнкрафт и Роблокс имат специализирани образователни инструменти, чрез които по забавен начин да направят въведение в света на кодирането.

4. Умение за работа в екип

Това е едно от най-полезните умения, които децата могат да развият. Както знаем работата с хора може да е предизвикателство и изисква конкретен набор от способи за справяне. Именно затова учителите обичат груповите проекти в класната стая – те учат децата на това каква е стойността на работата в екип.

Докато се трудят заедно, децата се учат на наистина богата колекция от умения за живота:

  • комуникационни умения (как ефективно да обменят информация и идеи с околните)
  • самоконтрол (как да се свикнат с идеята, че не винаги всичко върви по предначертания от тях план)
  • дипломация (как да приоритизират интересите си и да знаят кога да правят компромиси)
  • съпричастност (как да вземат под внимание чувствата на хората около себе си)
  • управление на времето (как да се справят със задачите си в срок и да уважават времето на останалите).

От класната стая до работното място, умелата работа в екип ще бъде от решаващо значение за реализирането на споделени цели и постигането на положителна промяна.

5. Умение за самодостатъчност

Самодостатъчността дава възможност на децата да поемат инициатива, да взимат отговорни решения и да посрещат несигурността в живота с увереност.

Изграждането на това умение ги подготвя да са винаги отворени да научат нещо ново, за да се адаптират към промени и да стимулират развитието си.

Чрез самодостатъчност децата проявяват стремеж да се възползват от възможностите и да начертаят свои собствени пътища, което в крайна сметка води до лична реализация и успех.

Децата наистина са нашето бъдеще и ние искаме най-доброто за тях. Точно за това, Advance Academy разработи обучителни програми за деца и ученици, които да развиват всички тези качества в тях. Още от ранна детска възраст те се учат на логическо мислене, как да решават проблеми и как да не се отказват при трудности. Научават се как да работят добре в екип, да използват и развиват въображението докато измислят нови игри. Ако искате да разберете повече за нашите цялостни програми, можете да прочете повече тук - Програма Computer Science за деца 1-7 клас или Програма Web Development за ученици 5-12 клас. Очакваме Ви!