Въведение в Quality Assurance. Каква е ролята на QA инженера и кои са нужните качества за кариерен успех?

Quality Assurance, QA инженер, QA специалист, Софтуерен тестер, ИТ сектора, ИТ прифесия, Ай Ти специалист
13 апр 2023
165 преглеждания

Представете си, че изтегляте нова софтуерна програма или приложение, развълнувани да изпробвате нейните разширени функции и впечатляващи възможности. Но когато започвате да я използвате, осъзнавате, че тя е бавна, постоянно ви изхвърля и дава грешки. Разочаровани, се отказвате и търсите друго решение. Какво се е объркало? Вероятно разработчиците не са отделили достатъчно време за QA софтуерно тестване по време на разработването на софтуера, което е довело до некачествен продукт.

Quality Assurance (Осигуряване на качеството) е важен аспект от разработването на софтуер, който гарантира, че програмите са надеждни, сигурни и отговарят на нуждите на клиентите. Днес ще ви разкажем повече за това какво е QA, ще разгледаме ползите от прилагане на практики за осигуряване на качеството, какви видове QA има и защо тази професия е една от най-проспериращите в ИТ сектора.

Ако искате да старитрате своята кариера като IT специалист, но не знаете как и откъде да започнете, можете да навлезете в технологичния свят за нула време с програмата от курсове Quality Assurance – Ниво Junior на Advance Academy. 

Какво е QA - Quality Assurance?

Quality Assurance е една от най-новите професии и сфери в ИТ сектора. Въпреки нововъведено, Софтуерното тестване бързо се разви и неговото значение бе признато от всички IT специалисти. Но какво представлява?

QA е това, което отличава успешните софтуерни компании от тези, които се борят на пазара. QA - Осигуряване на качеството са всички процеси на тестване на софтуера, които се извършват по време на разработките. Благодарение на него качеството на крайния софтуерен продукт се подобрява, намаляват се разходите и се повишава ефективността, като същевременно гарантира спазването на нормативните изисквания и предотвратява правни проблеми.

Ако до преди 5 години не е съществувала професията QA инженер, днес точно този ИТ специалист е важна част от екипа на програмистите. 

Какво прави QA специалиста?

Специалистът по осигуряване на качеството е човекът, който отговаря за откриването на всички бъгове в един софтуерен продукт. Важно е да отбележим, че QA специалистът не е задължително да може да програмира. Единствено е необходимо да знае как работи програмния код и да има общи познания по темата.

QA инженерите работят бюро до бюро до програмистите и това не е случайно. В процеса на работа QA специалиста тества различни продукти и се стреми да открие грешки и проблеми в него. Работата му основно включва:

  • разработване и прилагане на планове и стратегии за тестване;
  • провеждане на софтуерни тестове;
  • анализиране на резултатите;
  • репортване на възникналите проблеми и бъгове;
  • описване на софтуерното тестване в документации.

Освен с програмистите, QA инженерите си сътрудничат и с продуктови мениджъри и уеб дизайнери в процеса на своята работа.

QA специалистите играят важна роля в процеса на разработване на софтуер, като помагат за идентифицирането и разрешаването на проблеми, преди те да повлияят на клиентите и да навредят на репутацията на софтуерната компания. В днешния динамичен и конкурентен софтуерен пазар специалистите по осигуряване на качеството на софтуера са от съществено значение за гарантиране на успеха и дълготрайността на софтуерните продукти.

Какви качества трябва да има QA специалиста?

QA специалистът трябва да притежава определени качества и меки умения, за да гарантира своя кариерен успех. Тези качества е възможно да се развият и в процеса на обучение за QA специалист. Ето кои са най-ключовите от тях:

  • Внимание към детайлите: QA инженерът трябва да има усет към детайлите, за да идентифицира потенциални проблеми или дефекти в софтуера. Той трябва да може да идентифицира и възпроизвежда грешки и да съобщава за тях на екипа по разработката по ясен и кратък начин.
  • Аналитични умения: Специалистите по осигуряване на качеството трябва да могат да анализират данни и резултати от тестове, за да идентифицират модели, тенденции и потенциални проблеми. Те трябва да имат логичен и методичен подход към решаването на проблеми.
  • Работа в екип: Специалистите по осигуряване на качеството работят в тясно сътрудничество с други членове на екипа за разработка, включително инженери, дизайнери и продуктови мениджъри. Те трябва да могат да си сътрудничат ефективно и да работят за постигане на общи цели.
  • Любопитство и желание за нови знания: Специалистът по осигуряване на качеството трябва да има любознателен начин на мислене и да желае да изучава нови технологии и инструменти, за да подобрява уменията си и да е в крак с тенденциите в бранша.

Ако искате да старитрате успешна кариера в ИТ сектора, то QA - Софтуерното тестване е чудесна професия с големи възможности за кариерно и финансово развитие. С програмата от курсове Quality Assurance - Ниво Junior на Advance Academy имате възможност да научите всичко необходимо и да придобиете практически опит в реална работна среда. Стартирай сега своята успешна кариера! Очакваме Ви!