Защо JAVA е толкова търсен език в ИТ?

Java
  • 5702 преглеждания

Броят на програмните езици, използвани при разработването на проекти и в ежедневието, отбеляза огромен растеж през последното десетилетие. Всеки език има своите силни и слаби страни и зависи от програмиста да избере кой език би послужил по-добре за конкретен проект. От всички налични езици, Java е най-популярният език за програмиране сред разработчиците.

Java се гордее със своите мощни функции, които включват оптимизирано управление на паметта, висока производителност, обратна съвместимост и сигурност. Java намира приложение в множество дейности, включително разработване на мобилни приложения, уеб разработка и системно програмиране. Но неговият връх е способността му да прави малки модули или аплети за приложения.

Една от причините за неговата популярност е, че се смята за един от най-старите езици. И опитните програмисти намират за удобно да се придържат към зоната си на комфорт, вместо да преминат към нов език. Това е един от най-основните езици, който се използва за производство на софтуер за множество платформи. Да пишете на този език е просто и лесно. И най-хубавото на Java е, че тя е независима от машината и написана веднъж и да се изпълнява навсякъде.

Адванс Академи има една от най-пълните и практически насочени програми по JAVA Development, която обхваща всичко, което един начинаещ програмист трябва да научи в модула JAVA Fundamentals и продължаваме с JAVA RESTful API, като втори модул, където ще се разгледа как да разработвате проекти със Spring MVC, Spring REST, Boot и Hibernate Crud.

Можета да се запишете на адрес: Java Development, на телефон 0889990030 или във Facebook

Освен това Java е статично типизиран език за програмиране, който го прави по-бърз от другите езици. Историята на Java в корпоративен и многословен стил на кодиране обикновено е по-голяма и по-многобройна. Свързаността с база данни на Java е най-популярната и широко използвана за свързване на различни устройства.

Ако погледнете практическа гледна точка, Java предоставя интуитивна поддръжка за рефакторинг от другите езици поради системата си от статичен тип. И се използва по-често за мобилни и уеб приложения. Java разглежда сигурността като част от своя дизайн. Езикът на Java, компилаторът, интерпретаторът и средата на изпълнение са разработени с оглед на сигурността.

Сега нека разгледаме някои причини, поради които Java е предпочитана пред другите езици.

1. Лесен за научаване:

Научаването на нещо ново обикновено не е лесно. Java е мощен език и би било трудно да станете продуктивни с него за кратък период от 1 до 2 месеца. Но мнозина ще бъдат изненадани да видят, че след като научите основите на работата с JAVA  и нейните първоначални препятствия, е много лесно да напишете програма.

Java е най-лесно четимият програмен език за човека. Той използва синтаксис, подобен на английския език и това улеснява бързото четене и учене. Това се превръща в една от основните причини за изучаването на Java или разглеждането й като най-добрият език за програмиране. Особено ако идвате с базови знания по C, C ++ , ще намерите Java доста подобен по отношение на синтаксиса му. Професионалистите, които са експерти в Oracle, SCRUM и Sun, могат лесно да комбинират своите знания с Java за разработване на уеб или мобилни приложения. Също така, Java, като един от най-старите езици за програмиране, със сигурност няма недостиг на ресурси, включително уебсайтове, ръководства, книги и класове, достъпни за подпомагане на изучаването на езика.

2. По-висока кръстосана функционалност:

Java предлага висока кръстосана функционалност и преносимост, тъй като програмите, написани на една платформа, могат да работят на настолни компютри, мобилни телефони, вградени системи. Java се използва на много различни места. Писането му веднъж се изпълнява навсякъде, където философията му позволява да се използва по много начини на голямо разнообразие от различни устройства. Той лесно може да бъде преместен от един компютър на друг. Повечето Java приложения са вградени в Windows и могат да работят на Linux.

Компании като Airbnb, Uber и eBay използват Java за поне част от своите уеб сайтове и приложения. Ако искате да разработите приложения за смартфони и таблети, базирани на Android, Java работи и там. Java е голям играч в интернет на нещата и на пазара на свързани устройства.

Зад сцената Java контролира неща като банкомати, индустриални роботи, медицински устройства, а с бързия растеж на свързани домашни устройства от електрически крушки до отварящи се гаражни врати откривате логото, Powered by Java. Цели линии от домашни устройства, които са свързани към интернет са базирани на Java.

3. Обектно-ориентиран език:

Java е обектно-ориентиран език. Това е един от малкото 100-процентови обектно-ориентирани езици, което прави разработването на OOP приложения много лесно. Това е друга причина, която го направи популярен език. Тъй като не можете да напишете проста програма в Java, без тя да е ориентирана към обекта. След като имате познания за основни концепции за OOP, можете да ги използвате с Java. За разлика от други езици за програмиране като C ++, JavaScript и Python, OOP не е задължителен, докато в Java той наистина съществена част от него. Капсулирането, абстракцията, наследяването и полиморфизмът са някои от най-добрите практики и дизайнерски модели в библиотеката му.

4. Страхотни инструменти:

Eclipse и Netbeans са най-популярните IDE в разработващата среда, използвани от разработчиците на софтуер.  Това изигра огромна роля, за да се превърне Java в един от най-добрите езици за програмиране. 
За Java има голям асортимент от библиотеки и фреймуъркове, които да улеснят драстично разработването на софтуерни решения, защото голяма част от проблеми и предизвикателства са решени в тях. Други полезни инструменти включват Maven, ANT, Jenkins, Decompilers, Visual VM и JConsole, които не само предоставят помощ при попълването на кода, но имат мощни възможности за отстраняване на грешки, което е много важно за уеб разработката в реално време. Интегрирането на Java е лесно в настолно, сървърно уеб приложение или мобилно приложение, което прави развитието на Java много по-бързо, лесно и свободно. В десктоп средата, Java се използва широко за разработване на настолни приложения, а  Java2 enterprice е много популярно в server-side програмирането. В мобилните приложения Java е най-популярният език за програмиране за операционната система Android.

5. Разработка на мобилни приложения:

Java се счита за много полезна за скриптови игри и мобилни приложения. Java може да се използва, за да се улесни успешно мобилното разработване, особено полезно в рамките на пазара за разработка на приложения за Android. Eclipse е много популярен IDE, използван за разработване на приложения за Android. С представянето на Android Studio IDE, който е специално разработен за разработване на приложения за Android, вече можете да инсталирате професионални инструменти, които ще ви трябват за разработване на мобилни приложения.
Автоматизираното тестване също е включено с инструмента Junit. Все повече се използва друг език, наречен Kotlin, разработен от JetBrains, базиран на Java. По същество това е отговорът на Java срещу Swift за iOS. Kotlin прави същото за разработката на андроид приложения. Той е по-бърз, лесен и по-лек от Java. Но Android разчита до голяма степен на Java и използва Java като основен език за разработване на мобилни приложения. Много от стандартните Java библиотеки като графика, структура на данни, математика, работа в мрежа, както и някои специални библиотеки вече са включени в Android SDK. Тези съществуващи библиотеки помагат на разработчиците да създадат страхотно приложение за Android.

6. Отворен код:

Java има голям късмет да има процъфтяваща общност, в противен случай нямаше да оцелее. Счита се, че има около 10 милиона разработчици на Java по целия свят. Java работи на голямо разнообразие от устройства от спортни автомобили до медицински устройства и това означава голямо разнообразие от индустрии, наети Java разработчици. Това води до широка и разнообразна общност с много различни възможности да се включите. Провеждат се световни конференции и срещи на потребители на Java по целия свят. Общността е огромен фактор при изучаването на който и да е език. Има много форуми и няколко потребителски групи на Java, където Java общността е на разположение, за да отговори на вашите въпроси. Тъй като е зрял език, има много ресурси и вече са зададени много въпроси с чудесни отговори. Независимо дали използвате Java за изграждане на уебсайта си или използвате за захранване на проекта за интернет на нещата, за вас има общност.

И на всичкото отгоре е безплатно. Цената е най-големият фактор за всеки, който иска да научи език за програмиране или за организация, която да използва тази технология. С Java не е нужно да плащате нищо, за да създадете своето Java приложение.

Като заключение Java e най-добрият език, както за начинаещи разработчици, така и за такива, които искат да отидат на следващото ниво. Независимо дали ще разработвате корпоративен софтуер, ERP система, мобилно приложение на Android или апликация за уеб сайт, няма по-универсален и мощен език от JAVA. И знаете ли кое е най-хубавото? Това е език на който са базирани толкова много, сложни и интернационални софтуерни продукти, че търсенето на JAVA разработчици ще расте с всяка следваща година.

Ако искате да направите първите стъпки и постепенно да се развиете в JAVA Developer, можете да запишете нашата учебна програма по JAVA Development, която в рамките на 6 месеца ще ви покаже всичко нужно за ниво Junior в двата модула JAVA Fundamentals и JAVA RESTful API.

Телефон: 0889990030
Facebook: FaceBook: advanceacademy.bg