Защо шрифтът има значение в графичния дизайн? Психология и послания

Заглавие: Защо шрифтът има значение в графичния дизайн? Психология и послания. Лилави букви с различни шрифти. Логото на Advance Academy
  • 1568 преглеждания

Графичният дизайн може да се раздроби на няколко основни съставни части - цветове, изображения и типография. Всички те се свързват в композиция по определени принципи на графичния дизайн и образуват това, което ние виждаме навсякъде около нас.

Наскоро ви разказахме за психологията на цветовете, как тя се прилага в графичния дизайн и значението на всеки един цвят. Ако си пропуснал тази статия можеш да я откриеш тук: Значението на цветовете и как те влияят на аудиторията. Днес ще говорим по-подробно за типографията, шрифта или още текста в графичния дизайн.

Преди да се потопим в тази тема, нека преговорим първо какво е типография и за какво се използва.

Типографията е стратегическа и естетическа подредба на текста в дизайна, за да предаде информацията по най-добрия и разбираем начин. Работата с текст е едно от най-важните умения, които всеки уеб или графичен дизайнер трябва да притежава. Две са основните цели на типографията в графичния дизайн:

  • Да насърчава четимостта и яснотата;
  • Да предаде правилните послания, тона и емоциите.
    А от естетическа гледна точка типографията трябва да е лека и лесна за окото, но в същото време визуално атрактивна.

Знаете, че вмъкването на текст в един дизайн не е просто копиране и поставяне. Изисква се стратегия, композиция и добро око за естетика. Без значение дали работите по дизайн на уеб сайт, лого, постер или банер за социална мрежа, можете да прекарате часове, докато определите правилното място на текста в дизайна. Защо влагаме толкова много внимание към типографията в графичния дизайн? 

Ето 4 причини, поради които типографията е важна в графичния дизайн:

1. Предава информация / съобщение

Графичният дизайн е визуална комуникация. Формите, цветовете и изображенията предават съобщение, а в допълнение с текста можем да подчертаем посланието на дизайна по четлив начин. 
Винаги трябва да пазим баланса. При дизайн, базиран на графики и изображения, типографията трябва да е малко, но силна и отличителна. При дизайн с много текст трябва да използваме някоя от композициите за типографски дизайн, за да разграничим различни секции, акценти и да създадем йерархия в дизайна.

2. Изграждане на бранд идентичност и разпознаваемост

Логото не е единственото, което създава разпознаваемостта на един бранд. Типографията също е мощен инструмент, който спомага на марката да бъде по-позната. Когато мислите за популярни марки като например Coca Cola и Disney, можете веднага да визуализирате техните лога с уникални шрифтове в главата си. Нали? :)

Същото влияние имат и по-обикновените шрифти, като например шрифта на текста в Инстаграм. Вече познавайки го, потребителите на приложението усещат привързаност и познатост към марката. Ако мислите, че това не е така при вас, представете си как бихте се шокирали, ако влезете в приложението и видите някакъв съвсем различен разкривен шрифт… :)

3. Създава се йерархия

Друг принос на типографията в графичния дизайн е създаването на йерархия. Това се постига чрез промяна на размера и начертанията (пр. Bold, Italic, Extra Bold…). Най-големите текстови елементи с най-удебелени начертания винаги първи привличат погледа. Като погледнете едно списание или вестник, погледа ви първо пада върху заглавията на статиите нали? Това е работата с типография на графичния дизайнер - да насочва вниманието в желаната посока.

Друг начин за създаване на йерархия чрез типография е комбинацията на различни шрифти. Например използване на декоративен или по-плътен шрифт за заглавие и класически шрифт за параграфен текст.

4. Създава се хармония и последователност в графичния дизайн

Хармонията в графичния дизайн се определя от визуалния баланс, ритъма и последователността. Когато е хармонизиран един дизайн, то той е лесен за възприемане и естетически привлекателен.

Типографията помага за създаването на хармония и последователност в дизайна. При брандинг дизайна е важно да се създаде визуална последователност във всички платформи и канали. Това се случва не само чрез логото, графиките и цветовете, но и чрез типографията.

Как шрифтът хармонизира един дизайн, можете да забележите най-силно в уеб дизайна. Визуалната последователност в графичния дизайн придава професионален и стилен вид на бизнеса.

Адванс Академи е най-голямата ИТ академия в Източна България. Освен професионални обучения по програмиране, дигитален маркетинг и програмиране за деца, ние стартирахме и безплатно професионално обучение по основи на графичния дизайн - Graphic Design Basics. Това е най-пълният безплатен курс по дизайн в България. Ако имаш интерес към професията графичен дизайнер и искаш да поставиш основите в своето професионално обучение, запиши се сега!

А ако темите свързани с графичен дизайн са ти интересни, можеш да се абонираш за нашия бюлетин и винаги да си в течение с новите тенденции и новини в дигиталния свят.