Един ден от живота на QA специалист: Какво да очакваш от новата си професия

Един ден от живота на QA специалист: Какво да очакваш от новата си професия
  • 865 преглеждания

Професията QA специалист стана повече от популярна през последните години. Интернет е пълен с информация за това какво е Quality Assurance, как и защо се прави, какви са нужните качества за един специалист и т.н.

В днешната статия Advance Academy ви предлага един по-различен поглед - разглеждаме как минава един типичен ден на специалиста по осигуряване на качеството. От сутрешното кафе до чашата вино на вечеря, това е нашата интерпретация на Quality Assurance ежедневието.  

Начало на деня

Като QA специалист денят ви често започва с чаша кафе или чай и бърз преглед на имейлите. Организираността е от ключово значение в тази професия. Ще ви се наложи да проверявате за актуализации от програмистите или за спешни проблеми, докладвани от потребителите. Приоритизирането на задачите е от съществено значение и с натрупването на опит ще се научите да определяте кои проблеми изискват незабавно внимание.

След това вероятно ще проведете екипна среща. На нея всеки обсъжда напредъка си и всички пречки, с които може да се сблъска. Комуникационните умения са от голямо значение в ролята на Quality Assurance; вие не само идентифицирате грешки, но и ги предавате ефективно на екипа си.

Преди обед

След срещата ще се потопите в същността на работата си: тестването. То може да бъде различно - ръчно, автоматизирано или комбинация от двете. При Automation QA, използвате инструменти за писане на тестови скриптове. Това не само прави процеса по-ефективен, но и осигурява последователност при тестването.

Като начинаещи може да започнете с Manual QA, което включва щателно преглеждане на софтуера, за да се открият грешки. То изисква усет към детайлите и търпение. Независимо от метода, целта винаги е една и съща: да се гарантира, че приложението работи по предназначение и осигурява безпроблемно потребителско изживяване.

Време за почивка

Обедните почивки са чудесно време за общуване с колегите ви. В ИТ сферата всичко е свързано със сътрудничество и споделяне на знания. Всеки може да ви бъде полезен - един обяд може да се превърне в дискусия за обсъждане на най-новите тенденции в QA Automation или споделяне на съвети с колеги QA специалисти. Не забравяйте, че непрекъснатото учене е тайната на успеха в тази област.

Следобед

След обяда ще се съсредоточите върху документирането на откритите грешки. Това включва не само изброяването им, но и предоставянето на подробни стъпки за възпроизвеждането им, което е от ключово значение за програмистите, за да разберат и отстранят проблемите. Докладите ви за грешки трябва да са ясни и кратки - не забравяйте, че качеството е по-важно от количеството.

Сътрудничеството с останалите от екипа е значителна част от процеса ви на работа, особено в частта с документирането на грешки. Като QA специалист вие играете важна роля в жизнения цикъл на разработката на софтуер. Вашите наблюдения помагат на програмистите да усъвършенстват продукта, като осигуряват качество и надеждност.

Късен следобед

Ако се занимавате с QA Automation, късният следобед може да е посветен на писане или преглед на тестови скриптове. Автоматизацията в QA е свързана със създаването на скриптове, които автоматично тестват софтуера за дефекти. Това е по-напреднало умение, което изисква познания за езици за програмиране и други инструменти. С напредването на кариерата ви развиването на тези умения ще ви бъде от полза.

С приключването на деня ще прекарате време в преглед на задачите си и подготовка за следващия ден. Добре е да размишлявате върху това, което е минало добре, и върху това, което може да се подобри. Това е и моментът да актуализирате всички тестови случаи или скриптове въз основа на резултатите от деня.

За да постигнете успехи като специалист по осигуряване на качеството (QA) в сферата на ИТ, вземете предвид следните съвети:

Развийте добро  око за детайлите: Quality Assurance е свързан с вниманието към детайлите. Способността да се забележат дори най-малките несъответствия или проблеми може да доведе до значителна разлика в качеството на крайния продукт.

Разберете гледната точка на бизнеса и потребителите: От съществено значение е да се разберат нуждите на крайния потребител и бизнес целите на софтуера. Това разбиране помага при създаването на подходящи и ефективни тестови случаи и сценарии.

Усъвършенстване на техническите умения: Бъдете в крак с най-новите инструменти и технологии за тестване, особено в областта на QA Automation. Познаването на езици за програмиране, инструменти за автоматизация и рамки за тестване е от голяма полза.

Усъвършенствайте комуникационните си умения: Ефективната комуникация е от решаващо значение. Способността ви да обяснявате и да преговаряте е също толкова важна, колкото и техническите ви умения.

Бъдете търпеливи и постоянни: Тестването понякога може да бъде повтарящ се и труден процес. Търпението и постоянството са от ключово значение, особено когато става въпрос за сложни системи или неуловими грешки.

Развивайте умения за критично мислене и решаване на проблеми: Умението за критично мислене помага при проектирането на ефективни тестови случаи и при отстраняването на проблеми. Да можеш да решаваш проблеми също е от съществено значение, когато става въпрос за намиране на основната им причина.

Сътрудничество и работа в екип: Сътрудничете си ефективно с програмисти, продуктови мениджъри и други заинтересовани страни. Разберете техните гледни точки и работете за постигане на общата цел за качество.

Адаптивност и гъвкавост: Бъдете готови да се адаптирате към нови технологии, методологии и промени в изискванията на проекта. Гъвкавостта е ценно предимство в бързо развиващата се ИТ област.

Непрекъснато обучение: Един ден от живота на специалиста по осигуряване на качеството е разнообразен и изпълнен с предизвикателства. Сферата на ИТ е динамична и като QA специалист трябва да сте адаптивни и непрекъснато да повишавате квалификацията си. Независимо дали става въпрос за разбиране на нови методологии за тестване, винаги има какво ново да научите.

Кариерата на един QA специалист е едновременно вълнуваща и удовлетворяваща. Тя предлага уникална комбинация от технически предизвикателства и възможности за съвместна работа. Освен това е свързана с  непрекъснато обучение, кариерно израстване и възможност да работите в динамична и постоянно развиваща се област.

Искате и вашия ден да е изпълнен с динамика, откриване и решаване на проблеми и постоянна комуникация с екип? Advance Academy ви предлага програма Quality Assurance - Ниво Junior. Нашият курс ще ви предостави необходимата теоретична и практическа подготовка, за да предоставяте на потребителите един безупречен краен продукт, без нужда от предварителни познания в ИТ сферата.