JavaScript библиотеки и frameworks - за какво служат?

JavaScript библиотеки и frameworks - за какво служат?
  • 1000 преглеждания

JavaScript като език за програмиране е в центъра на наистина огромна екосистема от инструменти, библиотеки, плъгини и фреймуъркове. И това не е изненада - според проучване на Stack Overflow за 2023 JavaScript е най-използваният програмен език в света.

Библиотеките и фреймърковете имат една обща цел - да улеснят работата на програмиста и да му дадат нужното време да бъде креативен. И двете технологии обаче постигат това по различни начини и крият в себе си различни позитиви.

В днешната статия ще разгледаме понятията библиотека и фреймуърк и ще се запознаем с най-популярните JavaScript инструменти. 

Каква е разликата между библиотека и фреймуърк?

Най-общо казано, разликата между библиотека и фреймуърк е в това, че библиотеките помагат за създаването и интегрирането на конкретни функции, а фреймуърковете дават на програмиста готова структура за изграждането на цялостен проект, която да бъде следвана.

Библиотеките са голям ресурс от готови кодове, които разработчиците използват, за да улеснят процеса си на работа. Представи си например как всеки път, когато ти трябва определена функция се налага да я пишеш на ръка. С правилната библиотека, тази функция е на една команда разстояние и можеш бързо да я преизползваш, когато имаш нужда. Някой вече я е създал вместо теб - ти трябва само да я сложиш в кода си.

От там идва и името им - библиотеки. Съвкупност от множество полезни материали, които да достъпваш лесно при нужда.

Фреймуърковете са предварително подготвени кодове от по-високо ниво, които улесняват изграждането на цялостната структура на един сайт или приложение. Повечето IT проекти имат доста сходни нужди и фреймуърковете идват с готови решения за тях. Така програмистът може да се концентрира върху специфичните детайли, които правят проекта специален, вместо това да разписва стандартни функционалности.

Ако все още не си сигурен, че разбираш кое какво е, нека разгледаме следната аналагогия: компютърна кутия. В нея се съдържат множество компоненти - видео карта, твърд диск, оптично устройство, вентилатор и какво ли още не. Всяка една от тези части може да бъде сменена с по-добра, по-подходяща или по-удобна такава. Но винаги в рамките на тази една компютърна кутия.

В случая, различните компоненти са библиотеки - можеш да ги добавяш и подобряваш с цел оптимално представяне. Всички те обаче са част от компютърната кутия и се ограничават до това какво може да поеме тя. Това е фреймуърк.

3 най-използвани JavaScript библиотеки

По последни данни има създадени поне 80 библиотеки за JavaScript. Всяка от тях си има собствени плюсове и цел за използване. В нашата статия сме подготвили трите най-популярни библиотеки. Те са мощни, бързи и са open-source (когато станеш много добър програмист, ще можеш да ги развиваш допълнително).

React

Реакт е една от най-популярните библиотеки за JavaScript. Използва се основно за уеб и мобилни приложения и служи за преизползване на компоненти с HTML код. Създадена е от разработчиците на Facebook, които са искали да намерят бързи и лесни решения за някои от функциите на социалната мрежа.

Работи на принципа на готови компоненти, които се използват за изграждането на интерфейси. Един от основните позитиви на React е виртуалният DOM. Чрез него е възможно лесна и адаптивна промяна на отделни компоненти, без да се налага ново рендериране на цяла страница.

Даваме за пример именно Фейсбук. Броячът на харесвания под снимката ти се актуализира всеки път щом има нов лайк. Не се налага обаче цялата страница да се зарежда наново - променя се само броячът.

Повече за употребата и ползите на React можеш да намериш в статията ни “Какво е React”. Библиотеката е част и от цялостната обучителна пътека на Advance Academy JavaScript Development.

jQuery

jQuery е малка и бърза JavaScript библиотека. Създадена е през 2006 година в САЩ и в момента се използва от поне 7,5 милиона сайта. Основните ѝ функционални предимства са манипулация на DOM, работа с анимации и Ajax. Съвместима е с голям набор от браузъри.

Предпочитана е за анимации, защото идва с добър избор от вградени решения. Можеш например да добавиш плавно появяване и скриване на определени елементи само с една команда.

Ajax (Asynchronous JavaScript And XML) е друг вариант, по който да бъде постигна частична промяна по страница без нейното презареждане. jQuery работи повече от добре с тази технология и има вградени функции за използването й. Най-често даваният пример е автоматичното довършване на търсения в Google.   

D3.js

D3 е много интересна библиотека, която служи за визуализация на данни в уеб браузърите. Иначе казано всякакъв тип графики - линейни, стълбовидни, хистограми, както и визуализации на земното кълбо, конкретна държава и пр. се правят най-лесно с D3.

Целта е данните, които програмистът иска да покаже, да имат динамичен и интерактивен характер. Искаш карта на България, където всеки град да може да бъде натиснат и да показва името и населението си? Използваш D3.js. Искаш към сайта си да добавиш т.нар. “облак от думи”, диаграма с историята на света или представяне на йерархичната структура на някоя фирма? Решението ти е D3.js.

3 най-използвани JavaScript frameworks

Фреймуърковете не само спестяват време и усилия от страна на разработчиците, но и правят софтуерите по-стабилни и удобни за поддръжка. Надолу ще откриеш три от най-популярните frameworks за JavaScript:

Angular

Създаден през 2016 от Google като по-добра версия на предшественика си AngularJS, фреймуъркът Angular е една от най-известните технологии за JavaScript. Използва се за разработката на мащабируеми уеб апликации и включва в себе си множество полезни библиотеки.

Представлява платформа за разработка за потребителски интерфейси. Базиран е на компоненти, под които се разбира по-скоро отделни секции от едно приложение. Всеки от тези компоненти има собствени функции и възможности, но същевременно е част от йерархията в страницата. По тази причина Angular е удобен за преизползване на компоненти, по-лесно четим е и се поддържа с по-малко усилия.

Поддържа се от много платформи, браузъри и операционни системи, за да може максимално да улесни работата на разработчика. Така с един код можеш да си гарантираш, че приложението ти ще работи за всеки.

Също така, като една от най-използваните технологии, Angular има зад себе си редовна поддръжка, голяма общност от разработчици и множество материали, с които да се гарантира, че технологията работи максимално добре.

Предлагаме ти да прочетеш статията ни “Какво е Angular? За какво се използва?” за допълнителна информация. Ако имаш желание да работиш с Angular и вече си добър приятел с JavaScript, ти препоръчваме курса ни по програмиране с Angular за напреднали

Vue.js

Много хора гледат на Vue.js като “дете” на Angular. Още в началото, този фреймуърк е планиран като инструмент, изграден от най-добрите части на Angular. Резултатът е малка, бърза и лесна технология.

Използван е основно за Single Page приложения както в уеб, така и като десктоп и мобилна версия. Предпочитан е и за направата на прототипи. Известен е с това, че се учи изключително лесно и не изисква задълбочени познания за библиотеки и др.

Фреймуъркът Vue е само 18 килобайта, което е повече от чудесно както за работата на програмиста, така и за SEO специалистите. Отново е базиран на компоненти и работи с виртуален DOM също като React. Някои дори спорят, че се справя по-добре от React с това, но не се наемаме да потвърдим или отречем.

Node.js

Преди да ти разкажем за Node.js трябва да направим малко уточнение. Технологията се приема за фреймуърк, но в същината си е среда за разработка. Ще срещнеш различни мнения по темата, но най-важното е да знаеш, че Node e едно мощно оръжие за всеки JavaScript програмист.

Node.js е една от основните причини JavaScript да е най-търсеният език в момента както от начинаещи програмисти, така и от работодатели. Той дава възможността на всеки да стане full stack developer само с един език, тъй като позволява бакенд програмиране с JavaScript.

Два са основите момента при Node.js - асинхронна парадигма и неблокиращи I/O операции. Или по-просто казано, технологията е изградена около принципите за обработка на множество задачи едновременно, без да се чака всяка от тях да завърши. Входните и изходните операции се управляват ефективно, без да се блокира изпълнението на други задачи.

Node е перфектен за т.нар. real-time уеб апликации - чатботове, видеоразговори, стрийминг, приложения за съвместно планиране, онлайн игри и още. Бързо и ефективно обработва множество заявки наведнъж, поради което днес е използвана технология дори и от NASA.

Предвид колко полезен е Node.js, няма как да пропуснем да обърнем внимание и на него по време на курсовете ни по програмиране с JavaScript.