Minecraft vs Roblox: Какво е общото и различното между игрите?

Minecraft vs Roblox: Какво е общото и различното между игрите? Майнкрафт игра и Роблокс платформа
  • 635 преглеждания

Minecraft или Roblox фен е вашето дете? Или може би и двете? Това са най-популярните игри сред всички деца днес. Към 2023 година Minecraft има над 17 млн. активни потребители, а Roblox - над 200 млн. Но вече знаем, че това не са просто игри. Тези две платформи не са само за развлечение, а носят и образователна стойност на децата.

В тази статия ще ви разкажем повече за Minecraft и Roblox, какви са основните прилики и разлики между тях.

Но преди да преминем към сравнението, нека си припомним повече за играта Minecraft и платформата Roblox.

Накратко за Minecraft

Майнкрафт, често описвана като безгранична вселена, приличаща на дигитално Лего, е завладяваща игра с огромна слава. Майнкрафт крие обширен свят с безброй възможности. Изработването на изделия, добивът на полезни изкопаеми, битките със същества и изграждането на сложни структури - от най-скромните къщи до най-величествените замъци - са част от завладяващия чар на играта Майнкрафт.

minecraft играта, повече за майнкрафт

Minecraft има и образователна версия, наречена Minecraft Education. Адаптирана за образователна цел, играта Майнкрафт се превърна в един от най-забавните начини децата да учат програмиране. Повече за Minecraft можете да разберете в статията: Как Minecraft учи на основите на програмирането?

Накратко за Roblox

Роблокс е друга виртуална вселена, в която въображението и креативността нямат граници. Платформата за игри Roblox е нещо повече. Тя обединява в едно глобално общество редица геймъри и разработчици на игри. Вселената на Roblox поставя основата, върху която потребителите развиват и прилагат своята креативност.

roblox платформа за игри, повече за роблокс

В тази платформа има разнообразие от хиляди игри: аркадни, приключенски, стратегически и образователни. А най-очарователното е, че всеки потребител има възможността да изгражда свои собствени игри и светове. Ако умеете и да програмирате в Roblox, вашите игри ще станат още по-зашеметяващи. Повече за Roblox можете да прочетете в статията: Какво е Roblox? Всичко, което трябва да знаеш.

По какво си приличат Minecraft и Roblox?

Освен че и двете игри са много популярни сред малки и големи днес и имат милиони фенове, Minecraft и Roblox имат и други общи черти.

1. Майнкрафт и Роблокс са игри тип “sandbox” (пясъчник).

Този тип игри се характеризират с геймплей, в който няма стриктни правила или сюжет, който играчите трябва да следват. Това е отворен свят, в който всеки има възможност да изследва и манипулира заобикалящата го среда свободно. Sandbox игрите насърчават играчите да изразяват своята креативност и развиват своята мисъл.

майнкрафт и роблокс светове сравнение sandbox

И въпреки че това е обща страна на Minecraft и Roblox, те не са напълно еднакви в това отношение. Майнкрафт е изцяло изграден на принципа sandbox игра, докато в Roblox имате възможността да играете с вече създаден сценарии, а можете и да разучавате един нов виртуален свят, както при Minecraft.

2. Потребителите изграждат платформите.

Както Minecraft, така и Roblox залагат на съдържание, създадено от потребителите. Тези две платформи предоставят една площадка и множество инструменти, за да могат потребителите да създават и споделят с другите играчи.

Докато в Roblox играчите създават различни игри и ги пускат в мрежата, в Minecraft те изграждат цели светове в общата виртуална мрежа. Всичко това подобрява изобретателността на децата, уменията им за комуникация и справяне екипно с различни предизвикателства.

3. Майнкрафт и Роблокс са образователни инструменти.

Макар че Майнкрафт и Роблокс предлагат различни игрови преживявания, те имат и друга страна и влияние. И двете платформи се използват активно като образователни инструменти. Този нов метод на преподаване превръща не толкова интересните предмети от училище в забавна игра.

В Minecraft Education децата могат да влязат в свят, предварително подготвен от преподавателя. Като във виртуална класна стая в Minecraft учениците могат да обикалят, комуникират и учат заедно. Това е доказано, че подобрява интереса и концентрацията на децата. В Minecraft децата също могат да учат и блоково програмиране, като създават собствени светове с помощта на програмни блокчета код.

програмиране с minecraft, програмиране с майнкрафт

Roblox платформата, от друга страна, предлага хиляди образователни игри, в които децата могат да изучават математика, английски език, природознание и други науки. Роблокс е и иновативен начин децата да учат програмиране, разработка и дизайн на игри с помощта на Roblox Studio.

програмиране с roblox studio

Какви са разликите между Майнкрафт и Роблокс?

Въпреки че Майнкрафт и Роблокс имат доста общи черти, те имат и много разлики. Ето кои са основните три неща, които различават тези игри:

1. Фокус на играта

Играта Minecraft поставя фокус върху изследването, оцеляването и развиването на въображение в играта. Играчите имат за цел да събират ресурси от виртуалния свят, да изработват предмети и да изграждат сгради.

Roblox често бива наричана игра, но тя по-скоро е платформа, в която има хиляди игри. В нея се състоят колекции от игри, създадени от потребителите. Разнообразието в Роблокс е безгранично като могат да се играят аркадни, приключенски или друг вид игри. 

2. Инструменти за създаване в играта

В Minecraft децата могат да манипулират игралния свят с помощта на събраните от тях ресурси. Въпреки че няма вграден инструмент за разработка на игри, потребителите могат да използват модове и Redstone (специфичен за Minecraft ресурс), за да създават сложни структури и механизми.

Roblox предоставя на играчите Roblox Studio - специален инструмент за създаване на игри. Възможността играчите да използват програмен код разширява още повече границите в разработката на Роблокс игри. Това може да включва писане на скриптове за логиката на играта, проектиране на елементи, декори и други.

3. Графики в играта

Всяка игра има своите уникални визуални характеристики, така е и при Роблокс и Майнкрафт. Minecraft е известен със своите емблематични блокови графики. Благодарение на “воксел” дизайна си, всеки обект в света на играта - от терена до съществата - е съставен от кубчета. Пикселизираният, донякъде ретро вид, придава на Майнкрафт играта очарователна простота, позволявайки на играчите да се съсредоточат върху изследването и създаването.

roblox vs minecraft graphics, роблокс и майнкрафт графиките сравнение

Въпреки че за Майнкрафт и Роблокс често се казва, че си приличат визуално, те са доста различни. Графиките в Roblox могат да бъдат много разнообразни поради естеството си на платформа, в която има много създадени от потребителите игри. Графиките на Roblox също използват блоков дизайн, но те са една идея по-реалистични от Майнкрафт. Дори мнозина откриват голяма прилика между Roblox героите и Lego.

Roblox и Minecraft са страхотни игри, в които децата не само се забавляват, но и учат. И точно защото ученето с тези две популярни игри е толкова забавно, ние от Advance Academy създадохме летен курс по програмиране с Minecraft и летен курс по програмиране с Roblox