От счетоводител до QA специалист - трудна ли е преквалификацията?

От счетоводител до QA специалист - трудна ли е преквалификацията?
  • 988 преглеждания

QA е сфера, която силно се разви през последните 10 години в България. От компаниите, които се занимават със софтуер, има все повече търсене на QA специалисти, които да се грижат за програмите и приложенията им.

Но още по-любопитно явление са хората, които стават QA специалисти. Много често се наблюдава професионалисти от финансовия сектор да се преквалифицират именно към Quality Assurance. Защо се случва това, лесен ли е прехода и защо професията QA е толкова атрактивна разглеждаме в днешната статия.

Подкрепили сме мнението си и с опита на Елица - нашият Quality Assurance преподавател в Advance Academy. Преди да предприеме своето IT приключение, тя е била именно счетоводител. Сега е с над 5 години опит в сферата и определено е доволна от новата си професия.

Преди да започнем със същинската част нека видим накратко какво е Quality Assurance като сфера и като професия.

Какво е QA?

Quality Assurance, популярно още и като Софтуерно тестване, е работата по откриване и предотвратяване на грешки при създаването на софтуерни продукти. По-просто казано, работата на QA специалиста е да тества програмите и приложенията и да открива бъгове в тях, преди да са попаднали в ръцете на крайния потребител.

Ако менюто на сайта се отваря на десктоп версия, но не работи на мобилна, това е бъг. Ако картинките в сайта са правилно подредени, когато го отваряш с Google Chrome, но не и когато ползваш Mozilla Firefox, това е бъг.

QA специалистът открива тези несъответствия и ги документира, предавайки ги на програмистите за корекция.

“QA е професия, която съвместява много различни по същество умения - логика, технически познания, въображение, нестандартно мислене. Междувременно ИТ сектора изисква от нас постоянно да се развиваме и ни изправя пред нови предизвикателства. Това за мен е идеалната комбинация за една професия”, споделя Елица.

“Задълженията ни могат да варират значително в зависимост от компанията за която работим, което ни дава възможност за разнообразието, от което всички се нуждаем след определено време.”

Понеже казахме накратко, повече информация за QA, методи на тестване, автоматизирано тестване и още можеш да намериш в блога ни под категория Quality Assurance.  

Има ли допирни точки между Quality Assurance и счетоводството?

Би предположил, че счетоводството и QA имат доста общи черти, ако толкова много хора се насочват от едната към другата професия, нали? Не си в грешка. Ето няколко основни сходства между двете:

1. Внимание към детайла

Вероятно най-очевидната обща черта между софтуерното тестване и счетоводството. И при двете професии трябва да разполагаш с концентрация и внимание към детайла, за да свършиш работата си коректно.

При счетоводителя всяка цифра е от особена важност и грешките водят до сериозни финансови глоби. Затова той трябва да е внимателен и методичен, когато работи с предоставените му материали.

При QA специалистът нещата не са по-различни - той също трябва да е нащрек, когато прави тестове на софтуери, и да не оставя нищо на случайността. Трябва да е подробен както в тестовете си, така и в документирането им.

2. Работа с документация

Според Елица “Може би най-значителното сходство между двете професии е наличието на документация и нейната изрядност - и в двете професии тя се изпозлва като източник на основна информация и доказателство”.

И наистина е така. Всички бъгове, намерени от QA специалиста, трябва да бъдат документирани чрез различни програмни продукти като Jira или ClickUp. Така лесно се проследява прогреса на работата по тях и няма шанс да бъдат забравени.

Освен това към документацията спада и описание как трябва да работи тествания софтуер. Чрез него QA специалистите могат да преценят кои от функциите на продукта не работят както е заложено.

И да, няма хартиени документи като фактури и формуляри както в счетоводството, но функцията е една и съща - всичко трябва да е изрядно запазено на носител, който в последствие да може да бъде проследен.

3. Аналитично и логическо мислене

И двете професии изискват да си добър в логическото навързване на дадени елементи. При счетоводителя е от решаващо значение за точното тълкуване на счетоводни данни и идентифициране на аномалии, които биха могли да показват грешки, измами или потенциални финансови възможности. Чрез щателна проверка на числата счетоводителите гарантират точността и поддържат целостта на финансовите отчети.

Същите тези умения са нужни и за тестването на софтуер. QA специалистът разбива сложните системи на управляеми компоненти и определя кои области се нуждаят от засилено тестване. Това включва анализ на архитектурата на системата, функционалностите и очакванията на потребителите, за да се създадат изчерпателни тестови планове.

Мотиватори за преквалификация към Quality Assurance

Разбрахме, че двете професии имат своите общи качества. Каква е причината обаче за тази миграция от счетоводство към QA?

По-добра финансова перспектива

При счетоводството, можеш или да си in-house служител, или да си водиш частна практика. В първия случай си с фиксирана заплата, а във втория доходите ти зависят от броя фирми, които обслужваш.

Счетоводителите с частна практика често страдат от burnout поради стремежа си да работят с по-голям набор клиенти, за да си осигурят добри доходи.

За сметка на това, IT сектора продължава да бъде една от най-бързо развиващите се индустрии в страната и света. Съответно, привлича множество инвестиции и прави компаниите конкурентоспособни на трудовия пазар. Заплатите в сферата винаги са водещи на фона на повечето индустрии.

Така дори и да решиш да си фрийлансър или да работиш за компания си гарантираш стабилна и високоплатена работа.

По-вълнуващо професионално ежедневие

Както и да го погледнем, при счетоводството идва етап, след който няма новости в работата. Може би някоя нова дата за предаване на документи или нов закон, но нещата си остават до голяма степен същите.

При Quality Assurance можеш да станеш Manual QA или да продължиш с развитието си към Automation QA. Разликата можеш да видиш в тази статия. Всеки нов проект, по който работиш, ще носи разнообразие и нови интересни казуси. Така никога няма да ти е скучно на работа.

По-голяма гъвкавост

Професиите в IT сектора, включително QA, са изключително гъвкави и то по много различни начини.

Като за начало, професията е изцяло обвързана с работа на компютър, което спокойно може да се случва и вкъщи. Много от позициите предлагат възможността за home office, което значи, че не е нужно да се ограничаваш до обяви от мястото, където живееш.

Quality Assurance като цяло не е професия, обвързана единствено със софтуер. Множество индустрии като здравеопазване, разработка на видеоигри, производство и пр. имат нужда от хора, които да следят за качество. Щом вече си се запознал с основните принципи на професията, лесно можеш да се пренасочваш към различни сектори.

QA е и чудесна първа стъпка за начинаещи към програмирането. Професията отваря врати към “мистериозния свят” на информационните технологии, който вече не изглежда толкова страшен и недостъпен. Това може да ти даде нужната самоувереност да се пробваш в кодирането.

Трудно ли се преминава от счетоводител към QA?

Преквалификацията от една професия в друга никога не е лесна, но е от помощ, когато има сходства между тях. Преди да се насочиш към Quality Assurance имаш нужда от няколко неща: базова компютърна грамотност, добър английски език и желание за развитие. Всичко останало се учи.

Ето какво си припомня Елица:

“Като при всяко ново нещо, с което се захващаме, и при този преход си има предизвикателства. Може би най-голямото предизвикателство в началото на кариерата ми е било да селектирам информацията, която ми е нужна за изпълняване на ежедневните ми задачи. Попадайки в един нов свят на технологиите, в началото сме с усещането, че сме в море от информация, която не разбираме… Но лека-полека нещата започват да се изясняват и пъзелът започва да се нарежда.”

И все пак, ако си напълно начинаещ, би било добре да се довериш на опитни преподаватели и доказана обучителна програма. И двете можеш да намериш в курса ни Quality Assurance – Ниво Junior. Провеждаме го в удобно за работещи време, а програмата ни е оптимизирана така, че да научиш всичко нужно за Junior ниво за 3 месеца.

За финал, Елица ви съветва да сте търпеливи и упорити, а ние от Advance Academy ви пожелаваме успех по пътя ви от счетоводител към QA!