Ползи от гейминга при децата - възможно ли е и как?

Ползи от гейминга при децата - възможно ли е и как
  • 516 преглеждания

Компютърните игри са обект на дискусия вероятно още от създаването си, като основна тема е влиянието им над децата. По-често срещаното мнение е, че видеоигрите вредят на психиката и развитието на подрастващите. Но наистина ли геймингът е толкова опасен и нездравословен за децата и нужно ли е да ограничавате семейството си от достъп до подобен тип развлечение?

Старите поколения обичат да казват, че всичко е полезно с мярка, и макар по това време да са нямали Minecraft и Roblox, съветът им важи и за компютърните игри.

Разбира се, прекомерното стоене пред екрана не е добра идея, затова е хубаво да си има установено време за игра. Подборът на заглавия също трябва да минава през родителите, поне докато детето е достатъчно голямо да прояви критично мислене.

В днешната статия ще разгледаме изобилието от позитиви, които видеоигрите могат да донесат за децата, и се надяваме поне малко да променим мнението ви относно гейминга в положителна посока.

Видеоигрите развиват полезни качества и умения

Компютърните игри наистина са средство за развлечение, но изискват наличието на множество умения, за да може играещият да им се наслади. При някои има нужда от точност и бързи реакции, при други се налага играчът да бъде пресметлив и да обмисля всеки ход, трети дават неограничена свобода на въображението.

Бързи рефлекси и концентрация

Голяма част от компютърните игри са динамични, именно затова децата ги харесват толкова. Бързите темпове на игра изискват от играча да е винаги нащрек и да бъде подготвен да взима решения под напрежение. Взимайки предвид забързаното темпо на живот, с което се налага да се справяме днес, подобни умения са повече от нужни.

Навярно първата ви асоциация за подобен тип игри са екшън заглавията. Но игрите със стрелби не са единствените, чрез които се развиват бързи рефлекси. Дори игри като добре познатите на всички Змия, Пакман и Тетрис включват скоростно вземане на решение и нужда от добра концентрация.

По-голямата част от игрите изискват от играча да е активен и с двете си ръце, преценявайки кои са правилните клавиши и бутони, които да натисне. Затова независимо дали детето играе с клавиатура и мишка или с джойстик, видеоигрите подпомагат развитието на фината моторика и ловкостта. 

Решаване на проблеми, логическо мислене и креативност

Освен умения за скорост, компютърните игри развиват и мисловните дейности. Могат да са полезни за усъвършенстването на логическото мислене, намирането на причинно-следствени връзки, обмислянето на стратегии и способностите за решаване на проблеми.

Такъв тип заглавия за основно част от Puzzle жанра. Най-известни са:

  • Portal - футуристична игра, където чрез специални устройства се създават портали за преминаване от една повърхност на друга, като целта е да се минават препятствия;
  • Trine - приключенска игра за един или двама играчи, където чрез магически сили и изобретателност трябва да се преминават препятствия;
  • Keep Talking and Nobody Explodes - забавно обезвреждане на бомба за двама, където единият играч описва различни пъзели по корпуса на експлозива, докато другия търси тяхното решение в игровия наръчник;
  • Neighbours from Hell - класика от детството, в която играча залага забавни капани на виртуалния си съсед и внимава да не бъде хванат в крачка.

Има и видеоигри, които развиват не само логиката, но и креативността. Най-често те не са обвързани с конкретен сюжет и дават пълна свобода на въображението на детето на създава и твори. Игри като Minecraft, Roblox, Terraria, The Sims служат за виртуално поле за експерименти със света.

В последните години особена популярност придобиха и игрите, базирани на избори. В тях развитието на историята зависи от изборите, които взима играча. С подобни компютърни игри (Detroit: Become Human, The Wolf Among Us, Beyond Two Souls) можете да развиете моралния компас на детето и да му покажете нагледно как решенията, които взима, имат последствия.

Учене на стандартни предмети

Разработчиците на игри са добре запознати с притесненията на родителите относно гейминга и децата. Видимо е обаче, че и самите деца възприемат информация, поднесена под формата на компютърна игра, много по-лесно и приятно.

Затова са създадени много игри, които в основата си учат точно на стандартни знания като математика, физика, химия, биология и т.н.

Нека вземем за пример играта Poly Bridge. В нея играчът трябва да построи мост, който да издържи на минаващите автомобили. Звучи семпло, но изисква доста добра техническа мисъл, така че да съоръжението да е изрядно. Има различни материали, както и предизвикателства.

Друг пример е Minecraft Education Edition - образователна платформа, базирана на играта Майнкрафт. В нея има множество вградени уроци, в които децата опознават различни химични елементи и тяхното предназначение, докато ги търсят из виртуалния свят. 

Видеоигрите са прозорец към добри професионални възможности

Компютърните игри могат да служат за професионално вдъхновение на децата по много различни начини, както чрез сюжетите си, така и сами по себе си. Нека си представим само колко малчугани са били вдъхновени да станат архитекти или интериорни дизайнери, строейки си къщи в The Sims.  

Game Development

На първо място, самата гейминг индустрия е богата на професионални възможности. Game Development секторът предлага различни начини на препитание, които далеч не са лошо платени.

Има креативни професии като игровия дизайнер, който създава 2D и 3D модели на герои и светове. Писатели, които работят по завладяващи сценарии и диалози; аниматори, които дават живот на нарисуваните герои; аудио инженери, които правят цялостното изживяване в пъти по-вълнуващо чрез музика и още много, много специалисти.

В разработката на игри има и професии, насочени към по-технически и стратегически аспекти: продуценти, маркетинг мениджъри, разработчици и най-вече програмисти. Защо казваме “най-вече”? Ето защо…

Програмиране

Поне половината от програмистите на планетата са изградили афинитета си към кодирането малко или много чрез видеоигрите. Геймингът като цяло е най-лесния и неусетен път към професията програмист.

Хубавото е, че ако наистина се запалиш по програмирането и станеш разработчик, дори и да не ти се получи в сферата на гейминга, оставаш с високоплатена и перспективна професия, която да приложиш в други сектори.

Така че ако детето ти обича компютърните игри и технологиите, опитай се да го насърчиш да насочи тези свои интереси в нещо продуктивно и полезно като програмирането. Препоръчваме ти да пробваш с курсовете по програмиране за деца на Advance Academy.

Ние предвидливо сме интегрирали игрови елементи в курсовете си, така че да направим материала интересен за децата. Те имат възможност да се отпуснат и да се забавляват, докато неусетно полагат основите на знанията си по програмиране.

Стрийминг и професионален гейминг

Възможности за прехрана чрез компютърните игри съществуват и в развлекателния сектор, но както всички знаем там развитието е трудно и несигурно. Все пак сме длъжни да ги споменем, тъй като не малко хора са постигнали успехи.

Видеата тип “gameplay” все още са един от най-гледаните жанрове онлайн. В началото се започна с платформата YouTube и познати лица като PewDiePie, JackSepticEye и др., които създават съдържание, свързано с гейминг.

В момента е популярен стриймингът на игри (предаване на живо онлайн), където съдържанието е същото - зрителите наблюдават как някой играе видеоигра. И двете могат да бъдат монетизирани и доходоносни, но конкуренцията е повече от ожесточена, а в България пазарът за подобно съдържание е малък.

Друг вариант е професионалният гейминг, който вече носи статут на спорт. В зависимост от уменията на играча и избраната от него игра, про геймърите могат да печелят от $6,000 to $420,000 годишно.

Любопитен факт е, че един от най-добре платените про играчи в света е от България. Казва се Иван Иванов и е спечелил над 4 милиона долара в кариерата си, играейки Dota 2.

Видеоигрите подпомагат социализирането 

Да, на пръв прочит изглежда повече от иронично седенето пред компютър да развива каквито и да е социални умения. Само че голяма част от видеоигрите са онлайн и са мултиплейър, където комуникацията е ключова.

Екипните видове игри стимулират умението на децата да са толерантни и търпеливи, както и да не се притесняват да търсят помощ, когато имат нужда от нея. Често се случва и онлайн съотборниците да са от други държави, което изисква от детето креативни начини за комуникация, а понякога служи и за вдъхновение за научаването на чужд език.

Видеоигрите могат да бъдат и обща тема между съученици, което да е предпоставка за намиране на приятели. 

Как да направите компютърните игри полезни за детето си

Както споменахме по-горе, всичко е полезно с мярка. Технологиите лесно привличат и задържат внимание и знаем колко е трудно да отделите детето си от тях. Това опасение обаче не е причина да лишавате семейството си от абсолютно всякакви компютърни игри. Ето няколко предложения, с които да превърнете гейминга в нещо полезно за децата:

  • Определете време за игра - създайте рутина на детето, в която то да се ориентира кога е време за забавление, за домашно, за спорт и пр. В началото може да е трудно, но след като се изгради навик всички ще са доволни. Важно е разбира се да обясните на детето защо има нужда времето за компютърни игри да подлежи на ограничение. Има по-голяма вероятност то да се съгласи с условията ви, ако е наясно откъде идват те;
  • Следете подбора на игри - има игри, които са отбелязани като неподходящи за определени възрасти и има причина за това. Добре е да следите какви заглавия подбира детето, поне докато то придобие умение да различава фикция от реалност;
  • Играйте заедно с детето - това е един чудесен вариант да прекарвате време с детето си и да му осигурите вълнуващо и образователно преживяване чрез компютърни игри.

Надяваме се, че сме успели поне малко да променим перспективата ви относно видеоигрите. Ако детето ви проявява интерес към гейминга и технологиите, разгледайте уроците ни по програмиране за деца със Скрач, Майнкрафт и Роблокс