Препоръки за родители: как да подкрепите интереса на децата към програмирането

Препоръки за родители: как да подкрепите интереса на децата към програмирането
  • 768 преглеждания

Днес съществуват толкова много неща, които можем да направим чрез програмирането - анимации, сайтове, игри, програмиране на смарт уреди и какво ли още не. И разбира се, децата са най-големите почитатели на игрите и различните видове цветни анимации. Но не само са почитатели, но и са в етап, в който въображението им тепърва започва да се развива и да ражда нови и нови идеи. Голяма част от децата, подбудени от своя интерес да играят игри, започват да се интересуват и от това как се правят тези игри. Но разбира се, за да успеят да направят игра, те трябва да се запознаят с езика за програмиране.

В първия момент бихте казали, че е невъзможно дете на 6 години да програмира и да създаде само игра нали? Но това не е вярно. :) В наши дни съществуват стотици програмни езици, а някои от тях са адаптирани точно за малчуганите. Например Скрач е програмен език, даващ възможност на децата да се запознаят с програмирането, докато създават игри и се забавляват.

Въпреки всичко както при нас възрастните се случва в момент на трудност мотивацията ни да изчезне, така и при децата това е много възможно. И за да предпазим вашата малка ИТ нинджа от подобна ситуация, днес ще ви предоставим няколко съвета за родители: Как да поддържаме мотивацията и любовта на децата към програмирането.

1. Всеки може да стане програмист

Ако вашето дете е имало затруднения в някое от СТЕМ направленията (например математика) в училище, може да е решило, че програмирането също няма да му се отдава. И тук е важно да покажем на децата, че всеки може да стане, какъвто пожелае. Важни само усилията и желанието. Редица изследвания показват, че уменията в програмирането не са вродени, а такива, които се придобиват с практиката.

Ако детето ви е проявило интерес към програмирането, но се притеснява, че няма да се справи, подкрепете го и му покажете, че всеки има възможност да сбъдне своите мечти.

2. Програмирането е креативно

Един от най-големите митове за програмирането е това, че то е скучно и е свързано само с трудни кодове и комбинации от букви и цифри. А в действителност, владеенето на програмен език, може да е трудно в началото, но след това отваря широко вратите на творчеството и експериментите. 
Всички знаем колко са креативни малчуганите и колко много обичат да създават, строят, рисуват. Затова и програмирането за деца може да се оприличи много с рисуването на картина, строенето на пясъчен замък или пък конструктор Лего.

Чрез езика за програмиране децата могат да създават собствени анимации, игри, приложения и уеб сайтове, да добавят музика, снимки, видеа и още. Посочете всички творчески възможности на програмирането пред вашите деца. Ако те обичат да строят, изграждат и създават, то със сигурност програмирането ще им бъде интересно.

3. Съсредоточете се върху интересите на децата

За всички нас е важно да правим това, което ни доставя удоволствие. Особено важно е това, когато обмисляме някакво по-сериозно решение. Подходът към програмирането за деца отново лежи на същия принцип. Например ако детето ви се вълнува от видео игри, то създаването на видео игри ще му е много по-интересно от уеб програмирането.

Ако децата обичат да свирят на музикален инструмент или пък да рисуват, то създаването на уеб сайт може да им предостави възможност да споделят своето творчество онлайн.

А ако вашето дете обича повече практическите дейности, то роботиката предоставя възможност да създава интересни и иновативни неща с ръцете си.

Възможностите в програмирането са безкрайни, така че със сигурност може да откриете посоката в програмния код, която ще свързва кодирането с любимата дейност на вашите деца.

4. Учители, които мотивират и въодушевяват

Обученията по програмиране за деца не трябва да плашат с много теория, а да бъдат балансирани с приятни емоции и вдъхновение. Точно за това допринасят и страхотните преподаватели по програмиране за деца. В Advance Academy всички курсове по програмиране за деца се водят от млади и успешни програмисти. Те умеят да говорят с децата и да ги предразполагат да се забавляват и да споделят за своите интереси.

Освен добри преподаватели, програмата по програмиране за деца е създадена по иновативен СТЕМ модел на обучение. Какво значи това? -  Теорията за програмните езици е преплетена с практика и интересни и забавни дейности като експерименти с роботи, 3D принтери, 3D писалки и други ИТ лаборатории и събития.

Ако смятате, че програмирането би било интересно за вашите деца, можете да разгледате обученията по програмиране за деца на Advance Academy.

Други свързани теми, които биха ви били интересни и полезни: