Какво е скриптов език? Основни принципи и подходи

Какво е скриптов език
  • 2481 преглеждания

Когато създавате онлайн приложение или просто добавяте допълнителна динамика към уебсайт, има специален ресурс, от който се нуждаете и това са именно скриптовите езици.
Научаването за тях и знанието кои да използвате е от съществено значение, за да използвате и да се насладите на всичко, което съвременната мрежа може да предложи. Любопитни ли сте да научите повече за тези компютърни езици и техните предимства? В тази статия ще обясним какво е скриптов език, кои са най-популярните от тях и за какво се използват.  

Какво е скриптов език?

Скриптовите езици са езици за програмиране, които изпълняват задачи в специална среда за изпълнение, наречена интерпретатор, вместо компилатор. Те обикновено са кратки, бързи и се интерпретират от изходен код или байт код. Това ги прави по-лесни за научаване, четене и писане. Те се преобразуват в машинен код, който се изпълнява директно без преди това да е нужно да се компилира. Техният синтаксис и библиотеки са съсредоточени върху изпълнение на малки задачи за кратко време. Вероятно вече сте чували за някои от тези програмни езици като PHP, Python и JavaScript.

Скриптовите програмни езици съставят голяма част от мрежата. Едни от най-популярните платформи и сайтове, които вие и милиони други интернет потребители използвате всеки ден, са създадени именно с помощта на такъв тип езици. Платформи и сайтове като WordPress, Facebook, Wikipedia и много други.

Видове скриптови езици

Има два основни типа скриптови езици: сървърни и клиентски. 
Те се различават по това откъде се изпълнява кодът, което се отразява на представянето им и на техните възможности.

  • Скриптови езици от страна на сървъра

Скриптовите езици от страна на сървъра се изпълняват на уеб сървър. Когато клиент изпрати заявка, сървърът отговаря, като изпраща съдържание чрез HTTP. Тъй като се изпълнява от back-end частта, скриптът не се вижда от посетителя. Поради това е по-сигурен подход. 
Този тип компютърни, програмни езици често се използват за създаване на динамични уеб сайтове и платформи, обработка на потребителски заявки, генериране и предоставяне на данни и други. Известен пример за скриптове от страна на сървъра е използването на PHP в WordPress.

Други примери са: Node.js, Perl и Ruby.

  • Клиентски скриптови езици

За разлика от описаните горе, скриптовите езици от страна на клиента се изпълняват от браузъра на потребителя. Обикновено скрипта се извършва във front-end частта, което го прави видим за посетителите.

Този тип програмни езици най-често се използват за изграждане на потребителски интерфейси. Предимството на клиентските скриптове е, че не натоварват сървъра и това позволява на уеб страниците да зареждат по-бързо. 

Примери: HTML/CSS, jQuery и JavaScript.

Когато се опитвате да решите по кой начин да продължите по даден проект, имайте предвид, че скриптът от страна на клиента е по-фокусиран върху потребителския интерфейс и функционалността. Докато, скриптът от страна на сървъра се фокусира върху по-бързата обработка, достъпа до данни и разрешаването на грешки.

Скриптовите езици могат да бъдат много полезни за вашите проекти, тъй като добавят нови, интересни и атрактивни функции към приложенията и уеб страниците. Без тях интернет би бил едно много по-сиво и скучно място.

Ако и Вие искате да овладеете магията на скриптовите програмни езици, ние от Advance Academy, предлагаме професионални обучения по JavaScript и PHP. Програмистите на академията са разработени за начинаещи и хора без опит в програмирането, които търсят преквалификация или искат да се развиват в ИТ сектора. Обученията са подходящи за студенти по информатика, както и за хора, които никога не са се занимавали с програмиране. Ще се радваме да се видим в някоя от залите на Advance Academy!