Какво е уеб дизайн и как се става уеб дизайнер?

Какво е уеб дизайн и как се става уеб дизайнер advance academy
  • 1972 преглеждания

Уеб дизайнът е една от най-популярните професионални сфери днес и това не е случайно. През последните години интересът и необходимостта от уеб дизайн нараснаха значително. Той се грижи за доброто визуално и функционално представяне на един уеб сайт, приложение или софтуер. До 2010 година уеб дизайнът се фокусираше основно върху проектирането на уеб сайтове за настолни браузъри. Но след като мобилните устройства станаха част от нашето ежедневие, работата на уеб дизайнерите стана още по-широкообхватна и разнообразна.

Днес ще ви разкажем повече за това:

  • Какво е уеб дизайн?
  • Какво е UI и UX дизайн?
  • Основни елементи на уеб дизайна.
  • Кой е уеб дизайнера и какви качества притежава той?
  • Как се става уеб дизайнер?

Какво е уеб дизайн?

Уеб дизайнът е широкообхватна област, която се занимава с планирането, създаването и поддръжката на уеб сайтовете. Уеб дизайнът се стреми не само към добър естетически вид на уеб сайт или приложение, но и функционалност, използваемост и добро потребителско изживяване. Въпреки че често хората бъркат и си мислят, че уеб дизайнът е едно с графичния дизайн, в действителност те са доста различни. Повече за разликите между уеб дизайн и графичен дизайн можете да прочетете в статията: “Уеб дизайнер или Графичен дизайнер? Каква е разликата?

Уеб дизайнът е комплексен процес, който може да се раздели на две основни части:

  • UX дизайн (User Experience), който се грижи за изграждането на добро потребителско изживяване;
  • UI дизайн (User Interface), който отговаря за изграждането на добре изглеждащ интерфейс.

Какво е UX дизайн?

UX (User Experience) е част от уеб дизайн процеса. Той има по-мащабен обхват от UI дизайна и е първата стъпка от изграждането на един уеб сайт или приложение.

UX дизайнът, като част от уеб дизайна, е свързан с цялостното изживяване на потребителя, когато взаимодейства с уебсайт или приложение. Тук фокусът е върху това как работи уеб сайта/приложението, как се чувства потребителят и какво е цялото потребителско пътешествие - от момента, в който той се озове на сайта, до навигацията и действията, които предприема.

Какво е UI дизайн?

UI (User Interface) e другата част и втори етап от уеб дизайн процеса. Тук фокусът е върху изграждането на визуално привлекателен и интуитивен интерфейс. Уеб дизайнерът в този етап изгражда всички елементи, които пряко кореспондират с потребителя. UI дизайнът включва цветова гама, форми, типография, бутони, иконки, интерактивни елементи и всичко, което виждаме в един уеб сайт. 

Въпреки че съществуват професии като UI дизайнер и UX дизайнер, съществува и общото понятие Уеб дизайнер, което включва в себе си както разработката на UX-а, така и изграждането на интерфейс.  

Основни елементи на Уеб дизайна

При изграждането на дизайн на уеб сайт или приложение се обръща внимание на редица различни елементи. Ето кои са основните от тях: 

1. Композиция

Композицията (или още оформлението) се отнася до това как са структурирани елементите в уеб страницата. Навигационно меню, снимки, бутони, текст - всичко това се позиционира така, че да допринесе позитивно за потребителското изживяване.

Добрата композиция предпоставя към интуитивни и бързи действия на потребителя в уеб сайта. 

2. Цветове

Цветовете имат голямо значение не само за естетическото представяне на сайта, но и за посланията, които ще се предават на потребителя. Разбира се, в най-добрия случай уеб сайтът трябва да е в синхрон с целия брандинг на бизнеса.

Но не забравяйте да използвате цветовете по точното им предназначение. Например червеният знак показва, че има грешка (сбъркана парола, потребителско име или друго), а зеленият е символ на правилно действие.

3. Типография

Изборът на шрифтове играе важна роля в цялостния уеб дизайн. Шрифтовете трябва да са четливи, ясни и съвместими с различни устройства и браузъри. Най-често в този случай се залага на шрифтове от Google Fonts, защото те са най-подходящи за уеб разработки.

Размерът, цветът, височината на редовете и разстоянието между тях също трябва да бъдат взети под внимание. Типографията може да помогне и за предаване на индивидуалността на бранда.

4. Графични елементи и изображения

Визуалните елементи са неизменна част от уеб дизайна. Те подобряват потребителското изживяване и улесняват разбирането и усвояването на информация. Тук влизат всички иконки, снимки, лога и символи. Освен че подобряват разбирането на информация, придават по-естетически вид на уеб сайта. От голямо значение е графичните елементи и снимки да бъдат в една стилистика и в тон с останалите елементи от уеб дизайна. 

Кой е уеб дизайнерът и какви са основните необходими качества?

Уеб дизайнерът е специалист, който отговаря за създаването на визуалното оформление и структура на един уеб сайт. Професията на уеб дизайнера се откроява благодарение на творческия, но и в същото време техническия си характер.

Уеб дизайнерът работи с цветови схеми, графични елементи, но и отговаря за цялото разположение и структура на бутони, снимки и визуални елементи. За тяхната работа е необходимо да вземат предвид функционалността, брандинга на бизнеса и естетиката на сайта, за да създадат безпроблемно и приятно потребителско изживяване.

Какви качества са необходими за кариера в уеб дизайн сектора?

Креативност

Разбира се, както за всеки дизайнер, така и за уеб дизайнера най-необходимото качество е креативността. Уеб дизайнерът трябва да бъде изпълнен с идеи за нови оформления и дизайни, които да бъдат едновременно интуитивни и иновативни.

Технически познания

Въпреки че уеб дизайнерът не се занимава с разработката на уеб сайта, той трябва да има общи познания за езици като HTML, CSS и JavaScript. Уеб дизайнерът работи рамо до рамо с уеб девелопъра. Създавайки един дизайн, уеб дизайнерът трябва да е сигурен, че е възможно той да бъде пресъздаден с програмните езици.

Също така уеб дизайнерите трябва да имат общи познания за оптимизацията за търсачки (SEO) и как изборът на дизайн може да повлияе на класирането на уеб сайта в търсачките.

Последно, но не и по важност, уеб дизайнерът трябва да владее не само дизайн програмите като Photoshop и Illustrator, но и Adobe XD и Figma. Това са специализираните софтуери за разработка на дизайни за уеб.

Разбиране на психологията на потребителя

Добрият уеб дизайнер трябва да разбира принципите на UX (потребителското изживяване). За да създадат един уеб сайт, който да е лесен и интуитивен, дизайнерите трябва да умеят да анализират и опознават потребителите и техните нужди.

Внимание към детайлите

Всеки елемент на уеб страницата допринася за цялостното й потребителско изживяване. Уеб дизайнерът трябва да има усет към детайлите, за да гарантира, че всяка част от сайта работи хармонично за постигане на целите на потребителя и на бизнес целите.

Как да станете уеб дизайнер?

Ако тепърва сте решили да се насочите към професията уеб дизайнер, то ето кои са основните стъпки, по които трябва да преминете:

1. Разберете ролята и основните задачи на уеб дизайна.

Със сигурност щом сте стигнали до тези редове от статията, то вече сте разбрали и какви са основните дейности на уеб дизайнерите. Разбира се, това е първата крачка, за да се уверите дали тази професия е точно за вас.

2. Запознайте се с основите на графичния дизайн.

Графичният дизайн е в основата на всички дизайн професии, които днес са много популярни. Всички те се основават точно на принципите на графичния дизайн. Преди да започнете да учите за уеб дизайн, трябва да сте запознати с композиция, цветознание, типография и ключовите правила в дизайна.

Всичко това можете да научите в Безплатния курс на Advance Academy - Graphic Design Basics.

3. Усвоете основните дизайн програми.

След като се запознаете с основните дизайн принципи, следва да усвоите и основните дизайн програми - Adobe Photoshop и Adobe Illustrator. Въпреки че тези програми не са носечени пряко към уеб дизайна, те са ежедневно използвани от всички уеб дизайнери. С помощта на тези софтуеривие ще можете да обработвате снимки за уебсайта, да създавате различни иконки и инфографики.

4. Запознайте се с основите на уеб дизайна

Уеб дизайнът има своите специфики. След като сте усвоили основните дизайн принципи и програми е време да надградите знанията си. В този етап вие ще трябва да научите повече за уеб дизайна, структурата на уеб сайтовете, различните типове уеб дизайн, как уеб дизайна кореспондира с уеб програмирането. В този етап ще придобиете и повече знания за HTML, CSS и JavaScript.

5. Научете повече за UI дизайн и UX дизайн.

Добрият уеб дизайн не се състои само в изграждането на красив уеб сайт. От изключителна важност е да знаете какви са UX процесите, как да създавате добро потребителско изживяване и последователно потребителско пътешествие.

6. Усвоете основните програми за уеб дизайн.

След като сте преминали през теоретичните знания за уеб дизайна е дошъл момента да приложите наученото и на практика. За целта трябва да усвоите и основните дизайн програми, които се използват от уеб дизайнерите - Adobe XD и Figma.

Двата софтуера са много подобни и работят на един и същи принцип. Figma е напълно безплатна и може да се използва и онлайн. С помощта на тези дизайн програми вие ще можете да изграждате своите интерфейси и да създавате прототипи на уеб сайтове.

7. Практическо упражнение и трупане на опит.

Практиката е важна за всеки професионален сектор. Затова след като научите основните принципи, процеси и програми в уеб дизайна е необходимо да не спирате да практикувате наученото. Можете да започнете със собствени проекти или проекти за приятели. Така ще създадете достатъчно дизайни, които не само ще подобрят уменията ви като уеб дизайнер, но и ще ви послужат за изграждане на портфолио.

Ако искате да се превърнете в уеб дизайнер, но още не сте запознати с основните принципи на дизайна, то можете да стартирате своето приключение с Въведението в графичния дизайн - безплатният курс на Advance Academy Graphic Design Basics