Какво прави JavaScript по-специален от другите компютърни езици?

Javascript-езикът-за-програмиране-заглавие-на-статията-Какво-прави-JavaScript-по-специален-от-другите-компютърни-езици?
  • 879 преглеждания

Всички знаем, че има две причини, поради които трудно взимаме решение. Или имаме малко варианти, между които да избираме, или имаме прекалено голяма възможност за избор. Като говорим за езици за програмиране, то със сигурност изобилстваме от безкрайни опции за избор. - Java, JavaScript, PHP, C#, SQL, Python и още хиляди други. Това е и дилемата на всеки начинаещ програмист - кой език за програмиране да избере. Всеки компютърен език предлага нещо уникално и различно спрямо другите като функционалност, начин на писане и инструменти.
Днес ще ти разкажем повече за компютърния език JavaScript. От няколко години насам JavaScript държи първото място в световната класация по най-популярните компютърни езици. И има защо! JavaScript седи в основата на големи уеб сайтове като Google, Youtube, Facebook, Wikipedia, LinkedIn, Twitter. А какво прави JavaScript толкова специален? 

Но нека преговорим първо какво е JavaScript
Започваме с най-важното нещо: JavaScript и Java нямат нищо общо. :) 
JavaScript е скриптов език, създаден от Netscape през 1995 г. Приложението на JavaScript е насочено към разработката на динамични уеб страници. Определят го като “програмен език, който предоставя възможност да се внедряват сложни неща в уеб страница”. JavaScript прави уеб страниците по-динамични и удобни за потребителя. Или казано по друг начин, JavaScript вдъхва живот на уеб страниците като ги прави по-интерактивни. 

А ето и някои от специалните черти на този език за програмиране:

1. JavaScript е перфектен за начинаещи.
Той е със сравнително лесен синтаксис. За разлика от много други компютърни езици при JavaScript не е необходимо да знаеш много сложен синтаксис, за да пишеш програмен код. Това превръща JavaScript в перфектния избор за начинаещите в уеб програмирането.

2. Приложението на JavaScript е глобално.
Този компютърен език е един от най-популярните езици за фронт енд разработка. Той се използва в милиони уеб сайтове и приложения. Но има и още… JavaScript отваря много врати в програмирането, защото е гъвкав и приложим в много среди от софтуерната дейност. Освен за фронт енд, JavaScript също така се използва и за back end програмиране, разработка на игри и мобилни приложения. 

3. Голямата популярност на JavaScript води до задружно общество от програмисти.
Според проучването на Stack Overflow JavaScript е най-популярният програмен език сред разработчиците в света. Над 75% от изследваните казват, че умеят и редовно пишат на този език за програмиране. Тази популярност води и до голям обем от подготвени ресурси и нови инструменти от страна на един разработчик към друг с цел да са си взаимно полезни. JavaScript общността е една от най-активните и големи в света. Освен десетките книги, онлайн уроци и видеа, ако някога се затрудниш, има милиони други разработчици, които биха се отзовали за помощ. 

4. JavaScript дава възможност за творческо изразяване на фронтенд разработчика. 
Frontend програмистът върши нещо повече от писане на код. Той създава красиви и привличащи вниманието визуални ефекти. Разбира се, той работи рамо до рамо със своя колега дизайнер, но да видят готовия интерактивен софтуерен продукт е удоволствие и за двамата. JavaScript е толкова гъвкав компютърен език, че с него лесно можеш да интегрираш интересни дизайни, анимации, интерактивни продукти и още много други.

Можеш да избереш всеки език за програмиране, но това, което е от най-голяма важност, е да бъдеш отдаден и последователен. Ако искаш да започнеш своето кариерно пътешествие във фронт енд разработката, не се колебай! Курсът на Advance Academy - Уеб програмиране e страхотен избор за начинаещи. Стартирай своето обучение сега! 

Други теми, които биха ви били интересни: