Kакво се учи за IT специалист? Основни познания, нужни в ИТ сферата

Kакво се учи за it специалист? Основни познания, нужни в ИТ сферата
  • 7865 преглеждания

Вече всеки е чувал за една от най-просперитетните и обещаващи професии на бъдещето, а именно тази на IT специалиста. Но не всеки знае какво всъщност се съдържа в неговата работа и ежедневие.

И докато всеки търси професионална стабилност и иска да се насочи към това да е ИТ специалист, хората имат своите притеснения дали ще се справят и какво ще изисква от тях тази професия.

В днешната статия ще разгледаме какви умения са нужни за развитие в IT сферата и какво се учи за IT специалист. Но преди това трябва да отговорим на един много важен въпрос - Какво всъщност е ИТ специалист?

Какво е IT специалист?

IT специалист е лице с професионални познания в сферата на компютърните технологии. Като цяло е обобщаващ термин за всеки, чиято работа е свързана основно с компютри. Каква е образователната подготовка на един ИТ специалист и какви знания и умения притежава зависи от това в какво специализира той.

Професиите в сферата на IT сектора са повече от разнообразни и макар всички, участващи в него, да се водят ИТ специалисти, те си имат конкретни професии. По-долу изброяваме някои от тях.

Програмиране и разработка на софтуери

Може би най-честата асоциация за IT специалист е с програмист. Това са специалисти в сферата на разработването на софтуерни продукти, т.е. създават сайтове, приложения, програми, системи и др.

Това се случва чрез програмни езици, на които програмистите се учат да пишат - Java, JavaScript, PHP и много други. Advance Academy предлага курсове по най-търсените езици, които са съобразени с нуждите на всеки, независимо колко е начинаещ:

Киберсигурност

Специалистите по киберсигурност се грижат за предотвратяването и спирането на кибератаки и киберзаплахи срещу компютърните системи. Кибератаките представляват насочени зловредни действия, с цел компрометиране на данни или увреждане на компютърни устройства.

Специалистите защитават устройствата чрез идентифициране на слаби места в софтуерите и мрежите и тяхното отстраняване.

Софтуерно тестване (QA)

QA специалистите са тези от ИТ сектора, които се грижат софтуерните продукти да работят без грешки. Работата им е чрез тестове да проверяват дали една програма или уеб сайт функционират така, както е заложено, и дали има възможност потребителите да ги “счупят”.

Повече за работата на QA можеш да научиш в статията ни “Какво е QA?”.

Техническа поддръжка

Специалистите, които работят в полето на техническата поддръжка, отговарят за правилното функциониране на софтуера и хардуера на компютърните устройства. Поддръжката включва намиране и отстраняване на технически проблеми.

ИТ специалистите в техническата поддръжка могат да имат собствени сервизи и да работят с частни лица или да работят в голяма компания, където да поддържат компютрите на служителите.

Уеб дизайн

Уеб дизайнерите също са част от IT сектора. Работата им се състои във визуалното планиране и представяне на уеб базирани софтуери.

Дизайнерите е добре да имат базови познания по програмиране, за да знаят кое може и не може да бъде направено. Също трябва да са отлично запознати с UI/UX, за да гарантират възможно най-добро преживяване за потребителите.

Има още много професии, които са част от категорията IT специалист. Отделно, много от изброените професии по-горе включват различни специалности, които са самостоятелни професии.

Основни знания и качества, нужни за успех като IT специалист

Математика и логическо мислене

Няма нужда да те лъжем, голяма част от IT специалистите използват математика в ежедневните си задачи. Не че пресмятат синус и косинус за закуска, но често трябва да правят изчисления, свързани с мрежови конфигурации, анализ на данни, производителност на системата и решаване на алгоритмични проблеми.

Професиите в IT сферата изискват рационално мислене, чрез което логически да се структурират кодовете в програмирането, тестовете в QA или дизайните на сайтовете в Уеб дизайна. Всяко едно нещо, по което Ай Ти специалистът работи, трябва да функционира като добре смазана машина, а това няма как да стане без поне малко математика.

Любопитство и креативност

Това че IT специалистите трябва да мислят логично и систематизирано, далеч не значи, че работата им е лишена от творчество:

  • Програмистите трябва да са креативни, когато пишат код, от гледна точка на това да намират решения на проблеми и да създават функционалности по възможно най-оптимизиран начин;
  • Quality Assurance специалистите трябва да създават разнообразни тестове за проверка на софтуери, както и да си представят какво и как би направил потребителя;
  • Уеб дизайнерите трябва умело да комбинират красив и динамичен дизайн на уеб сайтовете с удобство при използване от потребителя;

Око за детайлите 

Голяма част от професиите, част от обобщеното понятие ИТ специалист, изискват особено внимание към малките детайли. Това важи в пълна сила за специалности като QA, Уеб дизайн, програмиране и киберсигурност.

Всяка една от тези професии има своите тънкости, които изискват добра концентрация и обстойни прегледи за грешки, несъответствия и възможности за подобрения.

Адаптивност и готовност за учене

IT секторът се променя буквално всеки ден и това не трябва да те плаши, ако искаш да се развиеш като ИТ специалист. Излизат нови технологии, ъпдейти и програми, с които ще трябва да се запознаваш независимо колко си напреднал и на каква възраст си.

Добрите IT специалисти са тези, които знаят, че винаги има какво ново да научат, и които търсят възможностите за допълнително развитие. 

Kакво се учи за IT специалист спрямо направлението

ИТ специалист - Програмиране

За много хора програмирането звучи непознато и плашещо. Всъщност има ясна структура, по която да се ориентираш откъде да започнеш и как да продължиш:

  1. Основни концепции в програмирането - това са най-вече теоретичните постановки и самата наука зад програмирането. Нужно е да се запознаеш с понятия като алгоритъм, операционна система, база данни, сървър и т.н. Можеш да намериш цялата необходима информация и в категорията Програмиране от блога на Advance Academy.
  2. Опознай какви са различните професионални посоки, които можеш да поемеш като програмист - тук е добре да прецениш дали би искал да създаваш уеб сайтове, програми или приложения; дали те влече да създаваш това, което потребителят ще вижда, или самата система зад софтуерния продукт и т.н. От това зависи към кои програмни езици ще се насочиш по време на развитието си.
  3. Препоръчителна стъпка е първите ти езици да са маркиращите HTML и CSS. Те са повече от важни за уеб разработката и като цяло подпомагат за плавно навлизане в света на програмирането и писането на код. Вярно е, че не са нужни за всеки вид програмиране, но са добро начало, чрез което да се докоснеш до материята.
  4. След тази подготовка идва моментът да избереш първия си език за програмиране. Някои езици са известни с това, че са чудесен избор на начинаещи, като Python, Java, JavaScript и др. Проучи възможностите, разгледай кои са търсените технологии на пазара на труда и започни приключението си.

Повече за това как се става програмист можеш да видиш в статията ни Програмиране за начинаещи - откъде да започнеш?

ИТ специалист - Софтуерно тестване (QA)

Quality Assurance една от най-лесните за навлизане професии в IT сектора. Изключително подходяща за начинаещи е и не изисква предишен опит или познания в сферата на компютърните науки. Много чест избор е при нужда от преквалификация и смяна на кариерата.

Съответно тази професия не е специалност, която да изкараш в университет или училище. QA специалист се става най-лесно и сигурно чрез курсове. Какво се учи в подобно обучение:

  1. Основи на софтуерното тестване - Тук отново са теоретичните постановки, на които е изградена QA специалността. Запознаваш се със самата професия; термини като бъг, FSD, BRD и ISD; как се създава документацията за провеждане на тестове и т.н.
  2. Отново е добре да се запознаеш поне основно с езиците HTML, CSS и JavaScript. Да, при Manual QA няма да ти се налага да програмираш, но пък ще тестваш и уеб базирани софтуери. Следователно е добре да си поне отчасти запознат с технологиите, нужни за създаването на сайтове.
  3. Запознаване с различните начини за ръководене на проект, използвани в IT сферата - повечето екипи и мениджъри в сектора използват т.нар гъвкави методи на ръководене на проекти. Те имат своите особености, така че е добре да се запознаеш с това как се очаква да вършиш дейностите си и да взаимодействаш с екипа си. Пример за подобен тип мениджмънт на проекти е методологията Agile.
  4. След като научиш теорията за това как се прави QA тестването и как се работи в тази част от IT сектора, идва момента, в който да приложиш всичко научено на практика с малко упражнения. В програмата QA Junior на Advance Academy този етап сме обозначили си името QA Bootcamp. През този един месец ние работим заедно по реални проекти и упражняваме наученото. 
  5. Следва моментът да избереш дали желаеш да се квалифицираш допълнително и да наградиш към Automation QA. За тази специалност ще имаш нужда от програмиране, тъй като същността на автоматизираното тестване на софтуер е да пишеш кратки програми, които автоматично да проверяват за бъгове. След като преминеш програмата за Manual QA Junior  имаш възможността да преминеш през модула за запознаване с програмния език Java и модула за надграждане QA Automation.

ИТ специалист - Уеб дизайн

Уеб дизайнът е една от по-осезаемо креативните професии, които са част от IT специалностите. Това далеч не значи, че няма технически аспекти и всичко зависи само от личната преценка на дизайнера за това кое е красиво и кое не. За да станеш уеб дизайнер:

  1. Задължително е първо да се запознаеш с основите на графичния дизайн като цяло - цветознание, типография, композиция, различни формати спрямо нуждите на проекта и пр. Без тези знания няма как да стартираш прогреса си като уеб дизайнер.
  2. Уеб дизайнерът разработва дизайни за уеб приложения, така че отново няма как да се разминеш с HTML и CSS. За да правиш дизайни, които да са осъществими, трябва да си наясно какво стои зад един сайт като структура и технологии. Не е нужно да можеш да пишеш код, но е добре да си запознат как работи той.
  3. Едно от ключовите познания за уеб дизайнера е UX/UI. Чрез тях дизайните са не само красиви, но и удобни и функционални за потребителите. Ако един сайт е красив, но клиентът не може да намери дори контактите на бизнеса, нещата определено не са наред.
  4. Последно, но не и на последно място, трябва да се запознаеш със съответните програми и софтуери, с които работят уеб дизайнерите - Adobe XD, Figma и др.

Къде да уча за IT специалист?

Двете основни възможности са висшето образование и специализираните курсове. Двата варианта имат своите плюсове и минуси и решението зависи най-вече от какво имаш нужда, за да станеш IT специалист.

Най-достъпен и бърз вариант за навлизане в IT сферата са курсовете. Обученията на Advance Academy например се провеждат по ускорени програми и са богати на практически упражнения, с които да затвърдиш знанията си преди да стъпиш на трудовия пазар. Програмите ни за програмиране превръщат курсисите ни в Junior ИТ специалисти в рамките на 8 до 10 месеца.

Участието в курсове ти помага и да изградиш набор от полезни контакти, които в бъдеще да ти помогнат с професионалното ти развитие като Ай Ти специалист. Това включва както други курсисти, така и преподаватели в обученията и специалисти с голяма професионална експертиза в ИТ сектора.

И да, накрая на обучението си не получаваш диплома за висше образование, но пък имаш сертификат за професионална квалификация, с която преспокойно можеш да започнеш работа в IT сектора.

Така че няма от какво да се притесняваш - ако си готов да поемеш първата стъпка към една стабилна, високоплатена и богата на възможности за развитие професия като IT специалист, сега е моментът! Разгледай курсовете ни по програмиране, QA и дизайн и се впусни в приключението.