Курсове по графичен дизайн: как да избереш правилното обучение?

Курсове по графичен дизайн: как да избереш правилното обучение?
  • 1323 преглеждания

Ако ти си креативен човек, но искаш професия, която е актуална, модерна и обвързана с дигиталното, то графичният дизайн е правилният избор. Това е най-творческата професия в digital индустрията и не случайно е толкова популярна днес. Към 2023 година има над половин милион графични дизайнери в целия свят. И въпреки големия брой, има все още много отворени позиции, които чакат своите таланти.

Графичният дизайн е не просто естетика, но и мощен елемент, който играе решаваща роля в предаването на идеи, послания и комуникация между бизнесите и потребителите. В следствие на факта, че големите и малките бизнеси осъзнаха значението на дизайна, в тази индустрия търсенето на квалифицирани професионалисти започна да расте.

Щом си тук, значи си решил, че графичният дизайн е твоето призвание. Но как да поставиш началото на своето кариерно развитие? В тази статия ще ти разкажем повече за обучението по графичен дизайн, какво е най-подходящо да избереш, какви графичен дизайн курсове е необходимо да преминеш и на какво трябва да обърнеш внимание по време на обучението си. 

Определи своите нужди и цели преди да стартираш курс по графичен дизайн

Преди да започнеш да търсиш курсове по графичен дизайн или да проучваш различните университети е най-добре да определиш какви са твоите цели и нужди. Спрямо това ще можеш по-лесно да избереш своята посока за професионалното ти развитие като дизайнер. 
Запитай се дали си напълно начинаещ, който иска да изпита творческата си страна. Или си ученик, който умее да рисува и е решил, че дизайна е неговото призвание? Или работиш в сродна област като маркетинг или програмиране, но искаш да допълниш своите умения с нещо различно? А може би си в коренно различна сфера, но усещаш нуждата за преквалификация?

Когато разбереш причината поради, която си се насочил към обученията по графичен дизайн, ще можеш по-лесно да избереш това, което е най-подходящи за теб. 

Къде да уча графичен дизайн?

Този въпрос със сигурност се е появил и в твоята глава. Днес има безброй възможности за обучение по графичен дизайн, като университети, курсове, академии, видео ресурси, книги и учебници. Но кой е най-добрият начин, който ще ти гарантира кариерен успех?

Ако ти си ученик, който тепърва завършва училище, то сигурно си се насочил към университет. Но имай предвид, че университета предлага фундаменталните знания за графичния дизайн. Там ще придобиеш основата, но няма да си в час с тенденциите и новите инструменти, които се използват от графичните дизайнери. За тази цел можеш да допълниш своето висше образование с курсове по Графичен Дизайн. Така със сигурност ще си една крачка пред своите колеги. 🙂

Ако пък си се насочил към онлайн ресурси и видеа за графичен дизайн, трябва да знаеш, че те служат по-скоро за усъвършенстване на вече придобитите умения. Ако започваш от нулата, то най-вероятно ще ти е доста трудно да учиш нещата напълно сам.

Онлайн и присъствените курсове по графичен дизайн са един от най-предпочитаните избори за професионално обучение. Ако още се чудиш къде да учиш графичен дизайн, то може би тук намери своя отговор. 🙂

Курсовете по графичен дизайн са силно предпочитани, защото:

  • Предоставят най-актуалната информация за графичния дизайн;
  • Съчетават теория и практика в едно;
  • Всеки получава насоки, от утвърдени графични дизайнери с опит;
  • Отнемат по-малко време, отколкото висшето образование;
  • Не се нуждаят от голяма финансова инвестиция.

Ние от Advance Academy предлагаме графичен дизайн обучение, което със сигурност може да те превърне от напълно начинаещ в професионалист. 

Какви са курсовете по графичен дизайн на Advance Academy?

Ние от Advance Academy подготвихме две графичен дизайн обучения - Безплатен курс Graphic Design Basics и курса Graphic Design Advanced. Във всеки курс се изучават двете най-използвани дизайн програми - Photoshop и Illustrator. 

Повече за безплатното обучение графичен дизайн Graphic Design Basics

Graphic Design Basics е курсът по графичен дизайн предвиден за напълно начинаещите в сферата. В рамките на 4 седмици курсистите научават основните принципи на графичния дизайн, как да създават добра композиция, какво е типография и цветознание, каква е ролята на логото във визуалната идентичност. Освен всичко това, курсистите в този курс научават и как да работят с Adobe Photoshop и Illustrator. По време на обучението преминаваме и през практически упражнения и задачи.

Този курс по графичен дизайн гарантира стабилна основа и начало на твоята кариера като графичен дизайнер. А ако ти вече имаш основата или си преминал през курса Graphic Design Basics, то следващия курс е подходящ за теб:

Повече за графичен дизайн обучението Graphic Design Advanced

Graphic Design Advanced е следващият етап от обучението ти като графичен дизайнер. В този курс по графичен дизайн се потапяме дълбоко в програмите Adobe Photoshop и Illustrator, като преминаваме през всички необходими инструменти. Обучението е с практическа насоченост, като курсистите в него учат какви са тънкостите при създаване на дизайни за социални мрежи, рекламни банери, визуална идентичност, банери за уеб сайт и още… В края на това обучение си говорим и за изграждането на CV и портфолио за графичен дизайн

На какво да обърнеш внимание по време на графичен дизайн обучението си?

Разбира се, както при всяко нещо, така и в графичния дизайн са необходими усилия и старание, за да постигнем желаните резултати. Освен ученето в университет или преминаването на курсове по графичен дизайн има и още нещо, на което да обърнеш внимание:

1. Редовна практика

редовно практикувай като графичен дизайнер докато караш обучение по графичен дизайн

Като всяко друго умение графичният дизайн се подобрява с практиката. Редовната работа по различни проекти, големи или малки, ти позволява да прилагаш всичко, което си научил, и да трупаш практически опит. Не забравяй, че не става въпрос само да направиш домашните си за университета или курса по графичен дизайн.

Предизвикай себе си с лични проекти или помисли за някой от твоите приятели, които имат нужда от лого или друг дизайн. Това ще ти помогне да създадеш разнообразно портфолио.

2. Бъди винаги в час с тенденциите

Бъди наясно с тенденциите в графичния дизайн

Графичния дизайн е динамичен сектор, в който редовно се появяват нови стилове, техники и инструменти. За да си винаги наясно с новостите, създай си навик да четеш дизайн блогове, следвай популярни дизайнери в мрежите или пък стани част от дизайн общности във форуми и Facebook групи. Това не само, че ще те държи в крак с най-новите тенденции, но и ще те зарежда с вдъхновение. Повече за тенденциите през 2023 година можеш да прочетеш и в нашата статия: Топ 9 тренда в графичния дизайн за 2023.

3. Бъди отворен за отзиви и градивна критика

бъди отворен за градивна критика от други графични дизайнери

Дизайнът е субективен. Това, което на теб ти изглежда страхотно, може да не се хареса и на останалите. Затова винаги бъди готов за градивна критика и обратна връзка. Това със сигурност ще ти помогне да подобриш своите дизайн умения и ще допринесе за твоето развитие. Това е и още една причина, поради която курсовете са по-добрият избор пред това да учиш сам. По време на графичен дизайн обучението на Advance Academy имаш възможност да помолиш за отзив своите колеги и преподаватели дори за твои странични дизайн проекти. 🙂

4. Презентацията на твоите дизайни също е от значение

презентирай своя дизайн

Като графичен дизайнер често ще ти се налага да представяш проектите си пред клиенти, колеги или работодатели. Затова докато преминаваш през курсовете по графичен дизайн, се фокусирай да упражняваш своите комуникативни и презентационни умения. Умението да излагаш аргументите, които стоят зад избора ти на дизайн, е също толкова важно, колкото и самият дизайн.

Сигурни сме, че вече имаш по-ясна представа как да стартираш своето графичен дизайн обучение! Очакваме те в Advance Academy!