Програмиране на Java: За какво се използва?

java-ezik-za-programirane-za-kakvo-se-izpolzva-tozi-komputaren-ezik
 • 1173 преглеждания

Java е един от най-популярните компютърни езици, използвани днес. Въпреки непрестанната поява на нови програмни езици, Java остава в класацията като един от най-сигурните и най-предпочитани. 90% от най-големите световни компании използват Java за своите back-end структури.

Защо Java е толкова популярен програмен език?

През 2022 г. се навършват 25 години от създаването на този многофункционален език за програмиране! През годините Java запази позицията си сред първите три най-популярни езика за програмиране в света и то с право. Нека да видим защо?

 • JAVA e лесен за използване

Синтаксисът на Java е подобен на този на английския. Той е ясен, лесен за писане, научаване, поддържане и разбиране. Именно за това е перфектният език за начинаещи и е най-лесно да бъде научен в два етапа - JAVA Fundamentals  (програмиране за начинаещи) JAVA Advanced (обучение за напреднали)

 • JAVA е защитен и сигурен език

Java поддържа популярността си благодарение на своята скорост, сигурност и надеждност. Търсенето на Java разработчици също се увеличава, тъй като все повече фирми го използват за разработка на своите софтуерни продукти. Несравнимите функции за сигурност на Java са основната причина толкова много компании и ИТ специалисти да използват именно този програмен език.

 • JAVA е универсален и гъвкав

Едно от хубавите качества на Java е именно универсалността на езика. Технологията Java е съвместима с почти всички езици. Програма, която е написана на Java може да се изпълнява във всички видове системи, които поддържат рамката на Java.

Java кодовете са организирани и съхранявани в обектно-ориентирани, модулни единици, наречени класове, затова казваме, че Java е обектно-ориентиран език. Тези класове се съхраняват допълнително в отделни файлове и се използват само когато е необходимо. Различните приложения може да изискват различна комбинация от класове и следователно системата ще използва само класовете, които са необходими за изпълнение на тази конкретна програма. Именно това прави програмния език толкова гъвкав. 

За какво се използва езикът JAVA?

Владеенето на Java несъмнено е популярно и търсено умение. Но каква е целта на програмирането на Java? Езикът за програмиране Java, може да се използва за много неща, едни от най-популярните ѝ приложения са:

 • Приложения за Android
  Java е официалният език за програмиране и разработка на Android, тъй като Java представлява 46,2 процента от всички приложения за Android. Използва се от Android Studio, което е официалната среда  за разработване на приложения за Android. Така че, ако сте запознати с езика за програмиране Java, разработването на Android ще бъде значително по-лесно за вас.
  Spotify, популярната услуга за аудио стрийминг, например, използва Java за захранване на своето уеб и Андроид приложение.
 • Уеб базирани програми
  Java е добре познат сървърен език за програмиране, който често се използва за конструиране на уеб приложения. Spring, Struts, Hibernate, Apache Hadoop и JSF са сред най-популярните Java рамки за конструиране на уеб приложения. Java се използва от известни уебсайтове като LinkedIn, AliExpress, Amazon и много други.
 • Java се използва също така и за настолни приложения и  уеб-базирани програми.
  Eдни от най-популярните компании, сред които са AirBNB, Google, Uber, Pinterest, Ebay, Intel също използват Java за своите софтуерни разработки.  

Ако някога сте се чудели какво може да правите с езика Java, мисля, че отговорихме на този въпрос. За тези от Вас, които вече имат опит и искат да подобрят своите умения сме подготвили идеи за проекти за да натрупате опит в програмирането.
През 2021 най-търсените специалисти са тези владеещи JAVA. Ако и Вие искате да започнете своето професионално развитие като Java Full Stack Developer, ние от Advance Academy сме подготвили цялостно обучение - Java Development Ниво Junior. Очакваме Ви!