Програмиране с JavaScript за начинаещи

Програмиране с JavaScript за начинаещи
  • 1188 преглеждания

Езикът за програмиране JavaScript държи челните позиции за най-популярен език вече няколко години подред. Към 2023 популярността му не само че не е намаляла, но дори расте. Днес на световно ниво има над 26 милиона Софтуерни разработчици, като 13,6 милиона от тях са точно JavaScript девелопъри.

Ако и вие сте ИТ ентусиасти и искате да навлезете в света на програмирането, то сега е момента. ИТ секторът не спира да расте като предлага все по-нови и динамични технологии и въпреки всичко JavaScript програмирането остава най-предпочитания избор.

Днес ще ви разкажем повече за JavaScript за начинаещи, какво трябва да знаете за този програмен език, лесен ли е за научаване и как да поставите основите на програмирането с JavaScript. Но преди всичко нека направим едно бързо въведение в темата с повече за самия програмен език - Джаваскрипт. 

Какво е JavaScript?

JavaScript е интерпретативен скриптов език от високо ниво, който се използва предимно за разработка на уеб сайтове - front end development. С помощта на JavaScript програмистите получиха възможността да добавят интерактивност към уебсайтовете, да манипулират съдържанието в реално време и да създават многофункционални уеб приложения. Той е третият ключов език в уеб програмирането заедно с HTML и CSS. Но това не е всичко, за което се използва JavaScript…

През последните години този език за програмиране намери и нови приложения, които го направиха универсален програмен език. JavaScript започна да се прилага и в разработката на уеб сървъри (backend програмиране), настолни приложения и дори роботика. Backend разработките с JavaScript станаха възможни благодарение на средата за разработка NodeJS.

JavaScript vs. Java

Сходството на името JavaScript с другият популярен програмен език - Java често предизвиква объркване в начинаещите програмирамисти. Но е важно да отбележим, че те са два коренно различни програмни езика, които нямат общи черти.

Java е обектно ориентиран програмен език, който се използва за разработката на Android приложения, Десктоп приложения, големи 
сървърни разработки и други. Докато JavaScript има доста по-различно приложение. Повече за разликата между Java и JavaScript можете да прочетете в статията: “Java срещу JavaScript: Кое е най-подходящото за вас?”

Лесен ли е за изучаване JavaScript за начинаещи?

За да се определи един програмен език като лесен или труден за изучаване се гледат няколко основни критерии: достъпност и конфигурация, синтаксис и струкстура, ресурси и общност.

Често се казва, че програмният език JavaScript е лесен за научаване от начинаещите в програмирането. Нека да разгледаме дали наистина е така спрямо съответните критерии:

Достъпност и конфигурация

JavaScript не изисква сложни настройки или специални среди за разработка. Достатъчни са обикновен уеб браузър и текстов редактор, за да може всеки да започне да програмира и да види незабавни резултати. Това премахва границите и прави първите крачки на всеки начинаещ програмист много по-лесни.

Но разбира се, в следващия етап на надграждане, например с NodeJS - средата за разработка, може да са ви необходими повече усилия за научаване и навлизане в материала. 

Синтаксис и структура

Синтаксисът на JavaScript е сравнително лесен, особено за задачи като манипулиране на уеб съдържание. Той има структурни прилики с много други популярни езици, което го прави разпознаваем за тези, които имат известен опит в програмирането.

Ресурси и общност

Като един от най-използваните езици за програмиране, JavaScript е известен и със своята огромна и активна общност. Съществуват безброй уроци, форуми и инструменти, които са достъпни безплатно онлайн. Можете да откриете много групи с JavaScript разработчици, дори и в Facebook. А платформи като Stack Overflow, MDN Web Docs и freeCodeCamp предлагат безценни ресурси, пригодени за начинаещи.

JavaScript за начинаещи: Как да започнете?

За да се превърнете в JavaScript програмист е необходимо да преминете през определен път на обучение и трудов опит със съответните технологии и програмни езици. Ще ви разкажем повече за това как да се превърнете от абсолютно начинаещ в програмирането до JavaScript developer.

Разбира се, има много JavaScript книги и видео уроци. Но дори и следвайки стъпките, които сме описали по-долу, да учите сами може да ви отнеме повече време и енергия, отколкото предполагате. Затова най-добрият избор за вас, като начинаещ в програмирането, би бил обучение от курсове по JavaScript.

По време на курсовете в Advance Academy например курсистите често се обръщат един към друг за помощ, съвет или екипна работа, което ускорява процеса им на изучаване. А в допълнение на това курсовете са водени от лектори, които са с дългогодишен опит като JavaScript програмисти в български и чуждестранни компании.

А ето каква е пътеката на обучение по JavaScript за начинаещи:

1. Запознайте се с езиците HTML и CSS.

Първата стъпка към превръщането във front end девелопър е изучаването на маркиращия език HTML и стилизиращия език CSS. С HTML се създава и описва структурата на уеб страниците, като какъв да е текста, заглавията, секциите, какви изображения да са вмъкнати, параграфи, таблици и други. CSS определя стиловото оформление на уеб страниците като цветове, шрифт, дизайн. Това е основата, на която лежи всеки уеб сайт. В допълнение на това е важно да се запознаете и с Bootstrap, който служи за създаване на мобилните версии на уеб страниците.

В цялостната програма на Advance Academy - JavaScript Development стартираме обучението с курса Front End development. В него изучаваме точно езиците HTML, CSS и фреймуърка Bootstrap.

2. Изучаване на JavaScript.

След стабилно поставената основа с HTML, CSS и Bootstrap следва да започнете да изучавате основите на програмирането с JavaScript. В началото ще се запознаете със синтаксиса на този популярен програмен език, ще преминете през различните типове данни, функции, цикли и масиви.

Всичко това изучаваме в курсовете JavaScript - ниво 1 и JavaScript - ниво 2 от програмата JavaScript Development. Важно в обучението по програмиране за начинаещи е да бъдете последователни и концентрирани.

3. Надградете програмните си умения с допълнителни технологии - JS фреймуъркове.

Дори и да разбирате перфектно езика за програмиране JavaScript, това няма да ви е достатъчно, за да развиете успешна кариера като ИТ специалист. В допълнение е необходимо да се запознаете с основните JS технологии, които използват JavaScript и които допринасят за оптимизацията и ефективността на работния процес.

Такива например са фреймуърковете NodeJS и ReactJS. Те са неизменна част от работата на всеки JavaScript програмист.

NodeJS е многоплатформена среда за изпълнение на сървърни и мрежови приложения с отворен код. С помощта на Node.js става възможно JavaScript код да се изпълнява извън уеб браузъра. Това служи за разработката на сървърни приложения, приложения в реално време като чатове и онлайн игри, уеб приложения и други.

Друг популярен фреймуърк, който всички JavaScript начинаещи трябва да научат е React JS. В действителност React е мощна библиотека с отворен код, разработена от Facebook. Нейната цел е да улесни процеса по изграждане на потребителски интерфейси или компоненти на потребителския интерфейс. React се използва най-често за изграждане на Single Page приложения, като позволява на разработчиците да създават UI компоненти за многократна употреба и да управляват ефективно състоянието и данните на приложението. Повече за React можете да прочетете и в статията: “Какво е React?”

Изучаването на тези два JS фреймуърка е включено в цялостната програма от курсове JavaScript Development на Advance Academy.

4. Научете повече за процеса на работа на програмистите.

ИТ специалистите чест са част от големи екипи. Във всеки екип има не само различни видове девелопъри, работещи с други програмни езици, но и QA специалист, Project Manager и други. Поради тази причина е необходимо да се запознаете по-детайлно с процеса на работа в ИТ сектора и инструментите, които се използват за тази цел.

GitHub например е неизменна част от работата на всеки програмист, без значение дали работи с JavaScript, Java, PHP или друг програмен език. GitHub е уеб базирана платформа за контрол на версиите и съвместна работа по проекти, която позволява на разработчиците да работят от всяка точка на света. Платформата предоставя добър интерфейс за управление на хранилища, проблеми, заявки за изтегляне и други аспекти на разработването на софтуер.

Преди да кандидатствате за първата си работа като JavaScript програмист или друг ИТ специалист е хубаво да се запознаете с GitHub и да изградите своя профил в системата. Повече за GitHub учим и в семинара към обучителната програма по софтуерно инженерство на Advance Academy.

Друг семинар през, който преминаваме в програмата е Agile Project Management. Това е още един важен елемент, с който трябва да се запознаете, ако искате да се развивате в сектора на програмирането.

Agile е вид гъвкава методология за управление на процесите по създаване на съответен продукт. Основната идея е да се създаде адаптивен метод на работа за разработка на даден продукт, който да издържа на динамиката и промени. Тази методология се използва както в ИТ сектора, така и в други професионални направления. А в софтуерното инженерство над 86% от девелопърите използват популярната Agile методология.  

5. Натрупайте практически опит в сектора.

Сигурно сте забелязали, че в 90% от обявите за работа изискването да имаш поне година опит е налице. Но как да натрупате своя професионален опит по програмиране в такъв случай… Въпреки че повечето компании си търсят опитни кадри с реална професионална експертиза, много от тях също назначават и стажанти.

Преди да стартирате реална работа ще е необходимо да натрупате трудов опит под формата на стаж или дори доброволчество. Но и намирането на стаж, също не е една от най-лесните задачи.

Затова ние в Advance Academy се включили специален завършек на нашата обучителна програма по JavaScript за начинаещи - JavaScript Bootcamp.

По време на JavaScript Bootcamp-а в рамките на 3 месеца въвеждаме всички курсисти в реалната работна среда. По време на bootcamp-а всеки начинаещ в програмирането има възможност да натрупа практически опит в разработването на проекти, професионални навици и портфолио.

Ако и вие сте се чудили дали JavaScript е подходящ за начинаещи, то вече със сигурност знаете отговора. Стартирайте сега своето обучение по JavaScript за начинаещи с Advance Academy и си гарантирайте кариерен успех само за 10 месеца. Очакваме ви!