Защо да започнеш да учиш програмиране през 2023? Наръчник как да станеш програмист

Защо да започнеш да учиш програмиране през 2023? Наръчник как да станеш програмист
 • 1186 преглеждания

Когато си пред избор за своята кариера или си в етап, в който искаш изцяло да промениш професията си, програмирането винаги е изглеждало привлекателно и просперитетно. Ако днес обмисляте да се насочите към ИТ сектора и програмирането, то сте нацелили точния момент. 2023 година технологиите са в разгара си, затова не пропускайте възможността да се качите на тази вълна.

Но как да се превърнеш в програмист? Днес ще ти разкажем в повече детайли за тази професия, какви стъпки трябва да извървиш. А също така ще ти помогнем в избора за език за програмиране.

А също така ние от Advance Academy разработихме пълни професионални пътеки на обучение по програмиране, с които всеки може да се превърне от начинаещ в програмирането в младши програмист.

Какво е да си програмист?

Програмистът е човекът, който владее едни от най-интересните “чужди езици” - компютърните езици за програмиране. 🙂 Те са хората, благодарение на които имаме електроуреди, които да управляваме, имаме смартфони, имаме социални мрежи и достъп до различни уеб сайтове, имаме приложения и всякакви други платформи, които улесняват нашия живот.

С огромния напредък на технологиите днес настъпи масово търсене на опитни професионалисти в сектора на програмирането. Професията става все по-популярна, тъй като иновациите растат, а технологиите станаха част от всеки аспект в нашия живот.

4 причини защо да избереш кариерно развитие като програмист през 2023 година?

1. Нуждата от програмисти расте непрестанно.

Според изследвания на Бюрото за трудова статистика се очаква заетостта в ИТ сектора да нарасне с 13% в периода 2020-2030 година. Това е по-бързо от средния прогнозен темп на растеж за всички професии (8%).

Светът разчита на технологиите вече не само за комуникация и развлечение, но и за ежедневни нужди, научни цели, бизнес цели и още много други. Точно поради тази причина нуждата от програмисти не спира да расте.

2. Висок потенциал за заплащане.

Заедно с голямото търсене идва и доброто заплащане. Програмирането все още е ценно умение, и стойностен интелектуален труд. Анализ на заплатите в страната (zaplatomer.bg) показва че Ай Ти специалистите като софтуерни инженери, програмисти, заемат челните позиции в класацията на всички професии, като заплатата варира от 1 800 до 8 000 лв. месечно (спрямо опита).

3. Гъвкавост на работата.

Програмирането не изисква толкова физическо взаимодействие с колегите в компанията, както е при други професии като маркетинг например. Единственото от което се нуждаете е силен компютър и Интернет връзка. 
Точно поради тази причина на програмистите често се предлага опцията да работят дистанционно и да бъдат гъвкави на работното място.

4. Безгранично развитие и промяна на работата.

Програмистите решават много разнообразни проблеми чрез своите разработки. Точно поради тази причина, веднъж навлезли в сферата на програмирането, вие нямате граници и ограничения в своя професионален път. Ако с течение на времето например установите, че искате да се занимавате със създаване на мобилни приложения, вместо уеб програмиране, можете много лесно и плавно да промените своята дейност.

Как да се превърнеш в програмист?

Стъпка 1: Избери какво искаш да разработваш и кой език за програмиране да използваш.

Програмирането е изключително обширна област с приложения в почти всяка индустрия. Днес компаниите се нуждаят от програмисти, които да създават приложения, да създават уеб сайтове, да поправят системни грешки, да извършват прогнозни анализи и да разработват игри.

Всяка роля в програмирането е специализирана и има свой собствен набор от инструменти.

За да разберете към кои инструменти и технологии да се насочите, трябва да разберете първо какви разработки искате да програмирате, като например:

 • Красиви уеб сайтове с динамични анимации и интерактивни елементи, които да впечатляват;
 • Функционални и красиви уеб приложения;
 • Мобилни приложения, които да с от помощ в ежедневието на хората;
 • Да разработвате динамични игри;
 • Големи корпоративни системи;
 • Да разработвате сървърни системи.

Кой език за програмиране да избера?

Знаем, че с толкова много езици за програмиране, решаването кой да научите първо може да е трудно. Езикът за програмиране, който трябва да изберете, зависи от вашата крайна цел. Ето някои от най-популярните езици за програмиране и техните приложения:

1. JAVA

Java е обектно-ориентиран език за програмиране, който се използва предимно за разработка от страна на сървъра. Това е един от най-стабилните и доказали се в ИТ историята, езици за програмиране, Поради тази причина много големи компании са избрали да използват точно Java за своите корпоративни системи.

Но Java не стига само до програмирането на системи, с този ООП компютърен език можете да създавате и различни приложения и игри. Повече за този език за програмиране можете да прочетете в статията: Java програмиране - как се става Java developer? Превърни се в Java програмист само за 9 месеца с професионално обучение в Advance Academy с пътеката от курсове JAVA Development.

2. JavaScript

JavaScript е най-популярният и използван език за програмиране през последните години. Днес той е част от разработките на компании като Netflix, PayPal и LinkedIn. В миналото JavaScript се е използвал основно за front end програмиране - за изграждане на интерактивен интерфейс за уеб сайтове и приложения.

Днес обаче в съчетание с другите технологии, които JavaScript осигурява, този език може да се използва за много по-голям набор от разработки. С JavaScript и помощните фреймуъркове и среди за разработки можете да създавате не само интерактивен интерфейс, но и сървърни разработки, уеб и мобилни приложения.

Повече за JavaScript можете да прочетете и в статията: Основи на програмирането с JavaScript. Какво трябва да знаем? А също така можеш да стартираш своето професионално обучение в Advance Academy с пътеката от курсове JavaScript Development.

3. PHP 

PHP е широко използван скриптов компютърен език от страна на сървъра. Основната му роля е в Backend програмирането на уеб разработките. Според изследвания PHP се използва от 78,1% от всички уебсайтове, включително и такива с голям трафик като Facebook и Wikipedia. На всеки може да му е полезно изучаването на езика за програмиране PHP, но това е още по-важно за тези, които се интересуват от уеб програмиране.

PHP е езикът зад всички WordPress плъгини и теми. Знаейки как да използвате PHP, ще подобрите възможностите си за персонализиране. Например, ако директориите на WordPress нямат дизайн или инструмент, от който се нуждаете за вашия уебсайт, можете просто да създадете такъв с PHP.

Повече за PHP можете да прочетете и в статията: Защо езикът PHP е все още толкова популярен? Превърни се в PHP девелопър само за 9 месеца с професионално обучение в Advance Academy с пътеката от курсове PHP Development.

Стъпка 2: Постави основите като стартираш своето професионално обучение. 

Днес имате безброй възможности за обучение и развитие. Можете да стартирате обучението си в университет, в академия или онлайн. Но ако сте амбицирани да научите бързо езиците за програмиране и нямате търпение да влезете дълбоко в технологиите, най-добрият избор е професионално програма от курсове.

С обученията на Advance Academy в рамките на 9-10 месеца ще се превърнете от начинаещи програмисти в истински професионалисти с опит в реална среда.

 • Обученията са присъствени, за да можете винаги да имате възможност да зададете своите въпроси към менторите и винаги да получавате пълно внимание по време на обучението си.
 • Курсовете в програмата са актуализирани спрямо новите технологии и методи в програмирането.
 • В края на професионалното обучение следва и Bootcamp, в който имате възможността да натрупате реален практически опит в работна среда.

С Advance Academy можете да се превърнете в:

Стъпка 3: Не спирайте да поддържате и подобрявате своите умения и знания. 

Технологиите се променят с всеки изминал ден, поради тази причина програмистите винаги имат какво ново да учат. Важно е винаги да поддържате уменията си актуални. Как да го направите?

 • Следете тенденциите и новините в технологичния свят;
 • Станете част от networking мрежата от програмисти във форуми и групи;
 • Четете образователни блог статии на тема програмиране.

Стъпка 4: Практикувайте като разработвате собствени проекти. 

Разработването на собствен проект е предизвикателство, особено за начинаещ програмист. Но той ще ви помогне да усъвършенствате своите умения, да упражните своите знания и да се сблъскате с много различни проблеми. Това, което ще програмирате, е изцяло по ваша преценка и сте ограничени единствено от креативността си.

Разработването на креативен собствен проект може да ви помогне и в кандидатстването за работа като програмист. Това е чудесен начин да демонстрирате вашите умения, организираност и креативност.

За да бъдете наети като програмист, не забравяйте да създадете уникален проект от нулата, който демонстрира оригиналност, функционалност и креативно мислене. Обикновени проекти като игра за отгатване на числа или калкулатор приложение са били създадени от хиляди начинаещи програмисти в миналото и няма да ви отличат от другите кандидати.

Стъпка 5: Подготовка за кандидатстване за работа.

Последната стъпка е вашето кандидатстване за работа като програмист, но преди това ние имаме няколко съвета за вас:

1. Създайте своето портфолио под формата на уеб сайт.

Създайте уебсайт за портфолио, в който да представите всичките си проекти на едно място. Включете връзки към кода си в GitHub и напишете няколко реда, в които обяснявате всеки проект. Включете кратка биография, сертификати от вашите обучения, история на образованието и всякаква друга важна информация за себе си.

2. Подобрете присъствието си в мрежите.

Въпреки че може и да не сте фенове на социалните мрежи, щом сте в ИТ сектора е важно да имате онлайн присъствие. Фокусирайте се най-вече върху професионалната социална мрежа - LinkedIn. Създайте своя профил, свържете се с други хора в ИТ сектора и споделяйте съдържание редовно.

Всеки път, когато завършите обучение, завършите проект, откриете интересна информация или статия споделяйте във вашия LinkedIn профил.

Ангажирайте се с хората, като коментирате техни публикации и се присъединявате към групи по програмиране, където можете да споделите ценна информация. Така вие можете да получите признание като програмист и подобрява шансовете ви да бъдете забелязани от работодателите.

3. Кандидатствайте за работа.

След като сте преминали през всяка една стъпка вие вече сте готови да кандидатствате за първата си работа като програмист. Подберете позициите, които отговарят на вашия набор от умения. За да увеличите шансовете си да бъдете наети, съобразете автобиографията си с обявите за работа, за които кандидатствате. Подчертайте проектите, които са свързани с индустрията, и обяснете защо длъжността е подходяща за вас.

Например, ако работата включва създаване на краен продукт за клиенти, покажете проект, в който сте внедрили софтуер, който отговаря на търсенето на потребителите. Обяснете интереса си към създаването на приложения, насочени към клиентите, за да подобрите тяхното преживяване.

Имаш възможността да преминеш през всички тези стъпки с нас Advance Academy и нашите професионални обучения: JAVA Development, JavaScript Development и PHP Development. А в нашия блог можеш да откриеш още полезна информация и новини за технологичния свят. Стартирай сега своето кариерно развитие и се превърни в програмист за по-малко от 1 гадина. Очакваме те!