Как да избера правилното QA обучение за професионално развитие?

Как да избера правилното QA обучение за професионално развитие
  • 405 преглеждания

С високия темп на развитие в сферата на технологиите търсенето на квалифицирани QA специалисти нараства. Професията става все по-популярна, тъй като не се изисква предишен опит в IT сферата, а материята е достъпна и лесна за усвояване.

Но как да изберете идеалния QA курс, който да съответства на вашите цели и стремежи? В днешната статия ще преминем през стъпките за избор на правилното QA обучение за вашето професионално развитие. 

Защо Quality Assurance е важна и търсена професия?

Осигуряването на качество е ключов компонент в света на разработването на софтуер. QA специалистите играят ключова роля в гарантирането на това, че софтуерните приложения не съдържат грешки, работят оптимално и осигуряват безпроблемно потребителско изживяване.

Но като начинаещ QA специалист може би се чудите: Какъв курс за QA да избера, за да започна своето професионално развитие?

Как да избера правилното QA обучение?

В началото на вашия кариерен път ще откриете разнообразие от налични възможности, както и много непознати термини: Manual QA, Automation QA, тестване на производителността, гъвкави методологии и пр. Важно е да направите информиран избор, тъй като той ще е обвързан както с времева, така и с финансова инвестиция от ваша страна.

Нека разгледаме някои от основните фактори, които трябва да вземете предвид при избора на подходящ QA курс:

Лични цели

Преди да навлезете в света на QA, определете своите цели и стремежи. Независимо дали някога сте били част от IT сферата или търсите ново поле за кариерна реализация, е важно да имате ясни и реалистични очаквания както за професията, така и за сектора.

Съдържание на курса

Разгледайте внимателно учебната програма на курса. Обхваща ли тя основните концепции на QA, като планиране на тестове, проектиране на тестови казуси и управление на дефекти? Уверете се, че курсът съответства на вашите цели за обучение.

QA програмата на Advance Academy е внимателно проектирана така, че за 3 месеца да ви даде всички нужни знания, за да достигнете до ниво Junior и да започнете вашия кариерен път.

Опитни преподаватели

Опитният и добре подготвен преподавател има значителен принос за вашето развитие като QA специалист. Проучете образованието на лектора, опита му в индустрията и стила на преподаване.

Менторите, част от QA обученията на Advance Academy, са професионалисти с дългогодишен опит и достъпен начин на преподаване. Те предоставят както нужните теоретични знания, така и много практически умения, които да подпомогнат вашия кариерен успех.

Практически опит

Практическият опит е безценен във всяка една сфера и това важи с пълна сила за Quality Assurance. Търсете курсове, които предлагат практически упражнения, реални проекти и възможности за работа със стандартни за индустрията инструменти за софтуерно тестване.

Всяка от IT програмите на Advance Academy, съответно и QA обучението ни, завършва с Bootcamp модул. В него курситите работят в екип по реални проекти и преминават през всички стъпки на процеса по софтуерно тестване. Целият процес преминава под наблюдението и с помощта на опитни ментори.

Сертифициране

Някои курсове за QA предоставят сертификати след завършването им. Проучете стойността и признаването на сертификацията в сектора, към който се насочвате.

Advance Academy е лицензиран учебен център и може да издава Удостоверение за професионално обучение, както и Сертификат за преминато обучение на всички курсисти завършили успешно курса.

Гъвкавост и начин на обучение

Вземете предвид графика си и желания от вас начин на учене. Предпочитате ли присъствени занятия, онлайн курсове или комбинация от двете? Изберете курс, който е съобразен с начина ви на живот и учебните ви нужди.

Всички курсове на Advance Academy са съобразени със заетото ежедневие на всеки и започват в удобно време. Предлагаме и възможност за включване онлайн през нашата система.

Отзиви и препоръки

Потърсете отзиви от предишни курсисти или професионалисти в областта на софтуерното тестване. Онлайн мненията и препоръките могат да предложат ценна информация за качеството и успеваемостта на курса.

Advance Academy държи на обратната връзка от своите курсисти. Ето какво споделя Леа след завършване на нашия QA курс:

“Първите часове за мен бяха много интересни. Материалът не ни беше поднасян като “суха материя”, а с реални примери, за да може начинаещи като нас да го осмислят и разберат.”

Останалата част от нейния отзив можете да прочетете тук: Успешната история на Леа Петрова.

Разгледайте внимателно тези фактори и изберете правилния курс по QA, за да се превърнете в квалифициран QA специалист. Уменията, които ще придобиете по време на обучението си, ще ви отворят врати към разнообразни възможности за кариера, като QA инженер, QA анализатор, QA Automation специалист и др.

Освен това търсенето на QA специалисти не се ограничава само до IT индустрията. Сектори като здравеопазването, финансите, електронната търговия и игрите се нуждаят от QA експертиза, за да гарантират качеството и надеждността на своите софтуерни продукти. Тези възможности правят QA обещаващ избор на кариера с множество посоки на развитие.

Започването на кариера в областта на Quality Assurance e перспективна възможност, а изборът на подходящ курс по осигуряване на качеството е първата стъпка към професионалното ви развитие. Като разберете целите си, разгледате съдържанието на курса, оцените преподавателите, потърсите практически опит и вземете предвид други важни елементи, можете да вземете информирано решение, което ще ви насочи към успеха.

Не забравяйте, че QA е област, която непрекъснато се развива, и е важно да сте в крак с най-новите тенденции и технологии. Не се колебайте да инвестирате в обучението си, тъй като то може да ви донесе повече възможности за развитие в сферата.