Уеб програмиране за начинаещи. Как да станеш Web Developer?

Уеб програмиране за начинаещи. Как да станеш Web Developer?
  • 1219 преглеждания

Технологичният растеж през последните години предизвика появата на нови професии и увеличи търсенето на специалисти за вече съществуващите ИТ професии. Web Developer е една от тези професии, за която не спират да се търсят нови кадри. Проучвания сочат, че ИТ специалистите в сферата Web Development ще се повишат с над 20% за периода 2021 до 2030 година.

Затова, ако имаш амбициите да се занимаваш с уеб програмиране, то сега е добър момент да направиш своите първи стъпки в сферата. Но как да се превърнеш в Web Developer?

Днес ще ти разкажем повече за професията web developer, какво прави уеб програмистът и какво трябва да научиш, за да се превърнеш в уеб програмист стъпка по стъпка. 

Какво е Уеб програмиране?

Уеб програмирането е процесът на изграждане и поддръжка на уеб сайтове и уеб приложения. В него се включва всичко - от създаването на статични уеб страници до изграждането на динамични уеб приложения. Web Development сферата може да се раздели на три основни вида, спрямо това с коя част на разработката се занимава web developer-ът?:

Front end Development

Front end девелопърите разработват всичко това, което виждаме ние като потребители в един уеб сайт или уеб приложение. То включва изграждането на потребителския интерфейс, но не като дизайнери, а с помощта на програмен код. Най-често, когато хората използват “уеб програмиране”, визират основно Frontend development частта. Технологиите, които се използват от всеки front end девелопър, са:

HTML CSS маркиращ език и стилизиращ език за програмиране, JavaScript - скриптов език за уеб програмиране, програмни езици за frontend developers
  • HTML (HyperText Markup Language) е маркиращ език, който отговаря за структурирането на съдържанието на една уеб страница като параграфи, изображения, таблици и форми.
  • CSS (Cascading Style Sheets) е стилизиращ език, който влияе цветовете, шрифтовете и оформлението на съдържанието, определено от HTML кода.
  • JavaScript е програмният език, с помощта на който уеб сайтовете и уеб приложенията стават динамични и интерактивни.

Можеш да прочетеш повече и в статията: Всичко, което трябва да знаем за Front End Development.

Back end Development

Backend девелопърите се занимават с програмния код от страна на сървъра. Те разработват инфраструктурата на уеб сайтовете и уеб приложенията, отговарят за сървърната логика и се занимават с базите данни. Технологиите, които се използват в сървърната част на уеб програмирането, са:
Езици и рамки за програмиране като Node.js, Ruby, Django (Python).
Бази данни като MySQL, PostgreSQL и NoSQL.

технологии, програмни езици и бази данни използвани от backend web developers

Full Stack Development

Full-Stack включва и двете страни от изграждането на един уеб сайт или уеб приложение - както front end, така и back end. Full stack developer-ът има уменията да програмира както на сървърно ниво, така и да разработва интерфейса. Повече за Full Stack можеш да прочетеш и в статията: Какво е Full Stack Developer?

Как да станеш уеб програмист?

Когато се говори за уеб програмиране обаче повечето хора визират професията фронт енд програмист. Да станеш уеб програмист не е толкова трудно, колкото е всеобщото мнение за тази сфера.

Разбира се, както за всяка друга професия, така и в програмирането са необходими малко повече усилия и време, за да натрупаш нужните знания и умения.

Ето какви са стъпките, по които трябва да преминеш, за да станеш web developer.

1. Научи основата - HTML CSS.

Без значение дали искаш да си front end или back end в уеб програмирането, ти трябва да познаваш HTML и CSS перфектно. Тези два езика са началото на всеки уеб сайт и уеб приложение. Те са причината уеб сайтовете да са структурирани, ясни за потребителите и добре изглеждащи. В първия етап към обучението ти за уеб програмист освен HTML и CSS можеш да научиш и Bootstrap. Bootstrap е един от най-използваните фреймуъркове в web development сферата, който служи за създаването на респонсив мобилна версия на всяка уеб страница. Всичко това се учи и в първия курс Web Development от програмата JavaScript Development.

2. Научи JavaScript - №1 езикът за програмиране.

JavaScript е най-популярният и използван език през последните години. Освен че е неизменна част от front end частта на уеб програмирането, той намери своето приложение и в back end. Затова е и програмен език, без който никой web developer не би успял. Повече за това “Какво е JavaScript?” можеш да прочетеш и в статията: Основи на програмирането с JavaScript. Какво трябва да знаем?

В наши дни има безброй възможности за усвояване на нови знания и умения - книги, учебници, видеа в Youtube, университети, онлайн уроци. Но доказано най-добрият начин за научаване на програмен език и програмни умения са професионалните обучения в академии. Ние в Advance Academy сме подготвили не един, а цели два JavaScript курса в програмата ни JavaScript Development. Тези JS курсове ще те преведат не само през теорията на програмния код, но и ще ти покажат как се случват нещата на практика.

3. Надгради знанията си като научиш нови допълващи технологии - фреймуъркове.  

Фреймуърковете са технологии, които не просто улесняват процесите в уеб програмирането, но и разширяват възможностите на девелопърите и подобряват качеството им на работа.

Например Node.JS е JavaScript фреймуърк, който представлява среда за разработка. С помощта на Node.JS става възможно Back End изграждането на уеб приложение без нуждата на специализирани сървърни езици за програмиране.

React JS от своя страна е JavaScript библиотека, използвана най-вече при създаването на мащабируеми, динамични потребителски интерфейси за уеб приложения. Той улеснява много разработката на приложения с много интерактивни елементи.

Всяка професия с времето предоставя нови инструменти и технологии. И за да бъдем винаги актуални и в тон с търсенето, е важно да следим промените и да ги въвеждаме в собствената си работа. Такива технологии в уеб програмирането са и фреймуърковете Node.JS и React.

4. Научи какви методи на работа използват програмистите.

ИТ специалистите най-често работят в екипи, като заедно разработват един програмен продукт. В екипа има както програмисти, които са специализирали в различни технологии, така и други ИТ специалисти като Quality Assurance и UI/UX дизайнери.

Най-често ИТ специалистите работят по популярната методология за управление на проектите - Agile и по-конкретно SCRUM подхода. Накратко целта на тази методология е да се управляват сложни проекти по-лесен и гъвкав начин. Всеки проект се реализира на стъпки. Работата се разделя на цикли като това позволява да се правят преждевременни промени.

Повече за Agile можете да прочетете и в статията: Agile методология - какво е и как се прилага в разработката на софтуер?

А в програмата на Advance Academy, която може да те превърне в завършен web developer има и специален семинар, който ще ти покаже на практика как работи Agile Project Management.

5. Не спирай да упражняваш всичко, което си научил до момента.

Редовната практика на твоите умения е ключът към успеха. Ако искаш да надграждаш своите умения в уеб програмирането, е важно да не спираш да се упражняваш. Дори и в процеса на обучението си може да стартираш работа по свои странични проекти. Ето няколко идеи за разработки, с които сме сигурни, че ще се справиш:

  • Лично портфолио или портфолио на приятел: Изгради уеб сайт портфолио за свой приятел (например графичен дизайнер) или портфолио за теб самия. Това не само ще допринесе за практическото ти упражнение в уеб програмирането, но и ще е от полза за теб.
  • Уеб приложение за прогноза за времето: Използвайки публичен API, като OpenWeatherMap или Weather API, можеш да разработиш приложение, което показва метеорологичните условия въз основа на въведени от потребителя данни като град или пощенски код.
  • Лендинг страница: Избери продукт или услуга, реални или измислени, и създай лендинг страница за тях. Съсредоточи се върху това тя да бъде напълно адаптивна, за да изглежда добре на настолни компютри, таблети и мобилни телефони.
  • Мокъп на онлайн магазин: Изгради темплейт на сайт за електронна търговия, пълен със списъци на продукти, количка за пазаруване и страница за плащане. Макар че транзакциите няма да са реални, уеб програмирането и неговите предизвикателства в този проект със сигурност ще бъдат! 🙂

6. Влез в реалната работна среда на уеб програмирането с JavaScript Bootcamp на Advance Academy.

В края на JavaScript Development обучението завършваме с 4-месечен Bootcamp. Ние знаем, че за начинаещите е трудно да открият своята първа работа, защото най-често се търсят кадри с опит. Програмата JavaScript Bootcamp е създадена, за да реши този проблем по пътя на всеки начинаещ уеб програмист.

По време на тези 4 месеца всеки курсист е част от реалната работна среда на уеб програмирането. Курсистите формират различни екипи и работят по Agile методологията. Освен че имат възможността да работят по реални проекти, които после да използват в портфолиото си, те научават какви са работните навици в сектора и натрупват стажантски опит.

Стартирай днес своето Web Development обучение и се превърни в успешен уеб програмист само за 10 месеца с програмата JavaScript Development на Advance Academy