Как да стана специалист по дигитален маркетинг? 6 стъпки, които да следваш

Как да стана специалист по дигитален маркетинг? 6 стъпки, които да следваш
  • 1353 преглеждания

Шумът покрай digital marketing индустрията не стихва вече от три години, но въпреки това се очертава, че търсенето на нови кадри, изпълнени с креативност и мотивация, няма да престане и през следващите 10 години.

Дигиталният маркетинг е нещо повече от просто професия! Енергията, която усещате сред всички маркетинг специалисти, си има причина и тя е динамиката и удовлетворението от digital работата. Ако тази динамика, креативност, иновативност ви привличат, то е настъпил момента да се обърнете сериозно към онлайн маркетинг сектора и да дадете старт на вашата кариера. Но как да го направите? Е, сега ще ви разкажем!

А ако все още не знаете какво точно е Digital Marketing, можете да прочетете първо статията: Какво е Дигитален Маркетинг?

Специалист по Дигитален Маркетинг: С какво е специална тази професия?

Дигиталният маркетинг днес е една от най-привлекателните професионални сфери за младите и никой не се учудва от това. В тази индустрия са преплетени както икономика, така и логика, креативност, иновации, технологии и социални мрежи. В дигиталния маркетинг има място за всеки: 

  • Хора, които обичат да смятат, анализират и да работят с данни;
  • Хора, които обичат да боравят с думи, да пишат текстове;
  • Хора със страст към дизайна и красивата обвивка;
  • Хора, които живеят, за да комуникират и да бъдат социални.

Огледайте се за всички маркетинг специалисти, които знаете, и със сигурност ще забележите, че те са изпълнени с енергия най-вече заради любовта им към работата и удовлетворението от техните маркетинг резултати. 
Повече за ползите от тази професия можете да прочетете в статията на Advance Academy: 8 ползи от кариера в дигиталния маркетинг.

Как да стана онлайн маркетинг експерт?

1. Стартирате своето обучение по Дигитален Маркетинг.

Естествено трябва да започнете с въведение в дигиталния маркетинг. И колкото и безгранична да е интернет мрежата, информацията, която ще откриете свободно там, няма да ви е достатъчна. Ако искате да поставите своите основи в тази професионална сфера, то е време да запишете първия си курс по дигитален маркетинг.

Дигитален маркетинг обучението - Digital Marketing Basics на Advance Academy е едно страхотно начало! Това е курсът по маркетинг в България, който е с най-обогатена програма. В него не само ще разберете най-важните понятия в дигиталния маркетинг, но и ще минете през въведение във Facebook маркетинга, Instagram маркетинга, Copywriting-а и Content маркетинга. 

2. Започнете да следите новините и настоящите тенденции в digital marketing света.

Както споменахме по-горе дигиталният маркетинг е изключително динамична професионална сфера, поради тази причина трябва винаги да сте в течение с модите, тенденциите и новите промени. Но как да го направите? Ние имаме няколко предложения:

  • Следете IT новините, например Капитал;
  • Проследявайте всички новости покрай гигантите, които движат онлайн маркетинга - Google, Meta, Amazon;
  • Четете образователни блог статии на маркетинг теми (Жокер: Advance Academy Blog ;) Можеш да се абонираш за нашия блог);
  • Слушайте подкасти на ИТ и Маркетинг теми.

3. Специализирате в най-привлекателната за вас област в направлението Дигитален Маркетинг.

Дигиталният маркетинг е индустрия, която дава изключително много възможности и посоки за развитие. Но няма как да сте специалист във всичко, или поне не и от първата ви година като маркетинг специалист. Затова най-доброто решение е да започнете постепенно да надграждате своите знания и умения в нещо конкретно. А ето между какво имате възможност да избирате:

Social Media Marketing. 

Повече за Social Media Маркетинга можете да прочетете в статията: Маркетинг в социалните мрежи: Какво прави един Social Media специалист.

Вторият модул от безплатния курс Digital Marketing Basics е насочен точно към Social Media Marketing-а. Ако смятате, че това е вашата професия, можете да поставите основите като се запишете.

SEO - Оптимизация на сайтове за търсачки.

Повече за SEO оптимизацията на уеб сайтове можете да прочетете в статията: Какво е SEO? Защо е важно да оптимизираме сайтовете? 
Можете да навлезете в дълбочината на SEO оптимизацията за търсачки с курса на Advance Academy - SEO Basics.

PPC - Pay Per Click.

PPC специалистът е мастърът по създаване на рекламни кампании най-вече в Google - Google Advertising. Ако вие обичате да работите с бюджет, да следите резултати и да преследвате определени цели, то курсът Google Advertising е вашият най-добър избор.

Copywriting & Content Маркетинг.

Повече за Copywriting & Content Маркетинга можете да прочетете в статията: С какво се занимава един копирайтър?
Ако вие обичате да се занимавате с по-креативната страна на нещата, то със сигурност с курса Copywriting & Content Marketing Basics ще навлезете в най-добрата digital marketing сфера за вас.

4. Намерете своите канали за маркетинг вдъхновение и образование.

Освен професионалните обучения, през които трябва да преминете, трябва да откриете най-добрите начини, по които вие черпите вдъхновение и учите нови неща. Дали това ще бъдат книги, видеа, създатели на съдържание в социалните мрежи, Pinterest колекции, зависи от вас. Ако обичате книги, ние веднага можем да ви дадем списък с 5 книги, които всеки маркетолог трябва да прочете.

5. Упражнявайте своите меки умения.

Всеки маркетолог трябва да умее да комуникира, да се аргументира и да презентира. Дори и да работите в маркетинг агенция и да нямате преки срещи с клиенти, вие трябва да умеете да работите в екип и да комуникирате с колегите си.

6. Открийте средата от хора със същите интереси като вашите. 

Ако сте в някой от по-големите градове като Варна или София, това може да е лесна задача. А за всички останали, не се притеснявайте дори и да сте в някой по-отдалечен малък град. В много социални мрежи като Reddit и Facebook можете да откриете сформирани групи в които активно се дискутират различни теми свързани с дигитален маркетинг, съвети и взаимопомощ в работата.

След записване за някое от маркетинг обученията на Advance Academy всеки курсист става част от нашата Facebook група Digital Marketing Basics. Целта на нашата група е да дадем пространство на нашите курсисти да комуникират свободно помежду си, да откриват отговори на своите въпроси, да откриват колеги, с които да работят по общи проекти и да си споделяме взаимно полезна информация свързана с дигиталния маркетинг.

Advance Academy е най-голямата и модерна ИТ Академия в Източна България. Маркетинг Академията ни може да ви даде силен старт във вашата професионална подготовка. Запиши се сега на БЕЗПЛАТНИЯ курс по дигитален маркетинг - Digital Marketing Basics и стартирай своята подготовка за кариера като маркетинг специалист.